16/11/2021 16/11/2021 «Οι άνθρωποι που έχουν κάνει πολιτικό γάμο δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στη Θεία Κοινωνία», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Αλφέγιεφ), πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στο πρόγραμμα «Εκκλησία και Κόσμος» του τηλεοπτικού καναλιού Ρωσία 24. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι ο...
16 Νοεμβρίου, 2021 - 13:25
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2021 - 14:09

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για τον πολιτικό γάμο

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για τον πολιτικό γάμο

«Οι άνθρωποι που έχουν κάνει πολιτικό γάμο δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στη Θεία Κοινωνία», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Αλφέγιεφ), πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στο πρόγραμμα «Εκκλησία και Κόσμος» του τηλεοπτικού καναλιού Ρωσία 24.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι ο γάμος είναι πλήρης, εάν τελεστεί το μυστήριο στην Εκκλησία. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που αυτό είναι αδύνατο. Για παράδειγμα, εάν ένας από τους δύο συζύγους δεν ανήκει στην Ορθόδοξη πίστη. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχουν εμπόδια στην Θεία Κοινωνία για τον πιστό. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, τίθεται σε ισχύ ο κανόνας που διατύπωσε ο Απόστολος Παύλος: «Ο άπιστος σύζυγος αγιάζεται από την πιστή σύζυγο και η άπιστη σύζυγος αγιάζεται από τον πιστό σύζυγο».

Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ότι σήμερα στη Ρωσία η έκφραση «πολιτικός γάμος» χρησιμοποιείται με δύο έννοιες: η πρώτη αναφέρεται στον γάμο που είναι καταχωρημένος στο ληξιαρχείο (έχει γίνει δηλαδή πολιτικός γάμος), αλλά για κάποιον λόγο είναι αδύνατον να τελεστεί το μυστήριο στην Εκκλησία. Για παράδειγμα, εάν ο ένας εκ των δύο δεν είναι Ορθόδοξος. Η άλλη, βεβαίως, είναι η περίπτωση που και οι δύο δεν πιστεύουν.

«Και αν πολιτικός γάμος σημαίνει μη καταγεγραμμένη συγκατοίκηση, τότε δεν πρέπει να γίνεις δεκτός στην Θεία Κοινωνία», εξήγησε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

  • Στη Ρωσία πρώτα γίνεται ο πολιτικός γάμος (ως κατάλοιπο του κομμουνιστικού καθεστώτος), ώστε να καταγράφεται στο ληξιαρχείο και μετά όσοι θέλουν παντρεύονται και στην Εκκλησία.

Πηγή: ria.ru

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων