09/09/2022 09/09/2022 Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΙΑ΄ Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη της Γερμανίας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, προέβη σε σχόλιο σχετικά με την υιοθέτηση του εγγράφου του ΠΣΕ «Πόλεμος στην Ουκρανία, ειρήνη και δικαιοσύνη στην περιοχή της Ευρώπης». Αναλυτικά...
09 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:19
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2022 - 14:24

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σχετικά με ανακοινωθέν του ΠΣΕ

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σχετικά με ανακοινωθέν του ΠΣΕ

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΙΑ΄ Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη της Γερμανίας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, προέβη σε σχόλιο σχετικά με την υιοθέτηση του εγγράφου του ΠΣΕ «Πόλεμος στην Ουκρανία, ειρήνη και δικαιοσύνη στην περιοχή της Ευρώπης».

Αναλυτικά το δήλωσε:

Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν μπόρεσε να υποστηρίξει κατά την ψηφοφορία το υιοθετηθέν από τη Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών έγγραφο «Πόλεμος στην Ουκρανία, ειρήνη και δικαιοσύνη στην περιοχή της Ευρώπης».

Ταυτοχρόνως με συγκρατημένη αισιοδοξία αποτιμούμε τη θέση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, το οποίο κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του κειμένου επί της ουκρανικής συγκρούσεως απέφυγε οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της υλοποιούμενης από αυτήν μεγάλης κλίμακος ανθρωπιστικής αποστολής για την υποστήριξη των προσφύγων και των θυμάτων της συγκρούσεως με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου. Και συνέβη αυτό παρά την άνευ προηγουμένου πολιτική πίεση, η οποία μεταξύ άλλων εκφράσθηκε στις εκκλήσεις, που συμπεριλαμβάνονταν στην παρέμβαση του προέδρου της ΟΔΓ Φ.Β.Σταϊνμάιερ στη Συνέλευση και στις δηλώσεις σειράς άλλων προσώπων, που ζητούσαν να αποκλεισθεί η Ρωσική Εκκλησία από το ΠΣΕ.

Δυστυχώς το τελικό ανακοινωθέν παρέμεινε σε σημαντικό βαθμό πολιτικοποιημένο. Δεν συμπεριέλαβε όλες τις προτάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, γεγονός, που μας εμποδίζει να εκφράσουμε την υποστήριξή μας. Ταυτοχρόνως φρονούμε ότι η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνελεύσεως, μπορεί να αποτελέσει για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αφετηρία για την αντικειμενική και μη προκατειλημμένη εξέταση των αιτίων της πολυετούς συγκρούσεως στην Ουκρανία, όπως και για τις περαιτέρω ειρηνευτικές προσπάθειες.

Λυπούμαστε επίσης για το ότι κατά τη σύνταξη του κειμένου δεν ελήφθη υπόψη η πρόταση των εκπροσώπων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να καταδικασθούν οι αθρόες βίαιες καταλήψεις των ιερών ναών της κανονικής Εκκλησίας, στις οποίες προχωρεί η ούτως λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας». Ελπίζουμε ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θα αναλάβει περαιτέρω ενέργειες για την εξέταση του ζητήματος αυτού.

Πηγή: mospat.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων