21/12/2022 21/12/2022 Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος προήδρευσε της διευρυμένης συνεδρίασης του Επισκοπικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά την οποία έκανε απολογισμό του έργου της. Στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα είπε ότι το έργο της Ρωσικής Εκκλησίας σημειώνει πρόοδο. Αναφέρθηκε στους κατάμεστους από πιστούς ναούς, στους νέους που είναι κοντά στην Εκκλησία και στο...
21 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2022 - 9:56

Ο Μόσχας Κύριλλος για την άνθιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία

Διαδώστε:
Ο Μόσχας Κύριλλος για την άνθιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος προήδρευσε της διευρυμένης συνεδρίασης του Επισκοπικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά την οποία έκανε απολογισμό του έργου της.

Στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα είπε ότι το έργο της Ρωσικής Εκκλησίας σημειώνει πρόοδο. Αναφέρθηκε στους κατάμεστους από πιστούς ναούς, στους νέους που είναι κοντά στην Εκκλησία και στο Θεό αλλά και στις οργανωτικές προσπάθειες των Επισκόπων οι οποίες αποδίδουν καρπούς.

«Βλέποντας το έργο, όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που είναι τοποθετημένα στο γραφείο μου, βλέπω προοδευτική εξέλιξη και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι έχει διαμορφωθεί στη Μόσχα ένα σύστημα εκκλησιαστικής ζωήςπου ανταποκρίνεται πραγματικά στις προκλήσεις των καιρών. Τόνισε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας αισθάνεται τον παλμό των πιστών, ιδιαίτερα των νέων στις ενορίες.

«Όταν επισκέπτομαι ενορίες, προσέχω πάντα όχι μόνο πώς γίνεται η λειτουργία, πώς γίνεται το κήρυγμα, αλλά και στα πρόσωπα των ανθρώπων. Και πρέπει να πω ότι η σύνθεση του ποιμνίου μαςαλλάζει τον τελευταίο καιρό… Όταν βλέπω πολυπληθείς ναούς που έχουν εμφανιστεί εκεί που δεν ήταν ποτέ, όταν βλέπω πολλούς νέους και μεσήλικες, θυμάμαι πάντα εκείνους τους επικριτές που προσπάθησαν να με αποτρέψουν από το να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων ναών. Μου είπαν ότι υπήρχαν αρκετές εκκλησίες, ότι οι εκκλησίες ήταν μισοάδειες, ότι αυτό δεν θα οδηγούσε σε τίποτα παρά σε σπατάλη χρημάτων. Αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ναοί είναι υπερπλήρεις, και αυτό δείχνει ότι δεν πρέπει να φοβάται κανείς να ανοίξει νέους ναούς. Γιατί όταν εμφανίζεται ένας ναός, αμέσως εμφανίζονται οι ενορίτες».

«Γι’ αυτό το άνοιγμα των ναών είναι επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος των ιεραποστολικών μας προσπαθειών. Δεν δημιουργούμε μόνο εκκλησιαστικές υποδομές – αναπτύσσουμε ένα πολύ σημαντικό ιεραποστολικό έργο», εξήγησε ο  Πατριάρχης Κύριλλος.

«Η εκκλησιαστική ζωή στη Μόσχα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά θέλω να τονίσω ξανά: είναι πολύ νωρίς για να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας! Πράγματι, σήμερα πολλοί απαντούν στην ερώτηση αν είσαι Ορθόδοξος και απαντούν: ναι, είμαστε. και για τους επικριτές μας, αυτές οι στατιστικές είναι πηγή θλίψης. Όμως αυτά τα δεδομένα δεν κρύβουν πάντα την πραγματική συμμετοχή στην εκκλησιαστική ζωή. Ένα σημαντικό μέρος των Ορθοδόξων είναι τέτοιοι μόνο στατιστικά, διαφορετικά οι εκκλησίες μας θα γέμιζαν ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι ενοριακές μας υπηρεσίες να αναπτύσσονται ενεργά στους ναούς. Υπάρχει βέβαια τεράστια ευθύνη».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων