07/11/2023 08/11/2023 Συνήλθε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Πατριαρχείου Μόσχας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου. Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας καλωσόρισε τα μέλη του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ανήγγειλε την ημερήσια διάταξη της συνεδριάσεως. Η...
07 Νοεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2023 - 2:56

Ο Πατριάρχης Μόσχας για τη σχέση της Εκκλησίας με τον αθλητισμό

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας για τη σχέση της Εκκλησίας με τον αθλητισμό

Συνήλθε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Πατριαρχείου Μόσχας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας καλωσόρισε τα μέλη του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ανήγγειλε την ημερήσια διάταξη της συνεδριάσεως.

Η ημερήσια διάταξη συμπεριέλαβε τα ακόλουθα σημεία:

  • Ετήσιος απολογισμός: Δράση της Πατριαρχικής Επιτροπής επί θεμάτων φυσικής αγωγής και αθλητισμού
  • Περί του δόγματος τροποποιήσεων και συμπληρώσεων στη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με το νομικό καθεστώς του στρατιωτικού κλήρου
  • Έγκριση του θεματικού σχεδίου του βασικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Ιστορία της εκκλησιαστικής τέχνης» της ανώτατης εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της κατάρτισης «Ορθόδοξη Θεολογία».

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία στη φυσική αγωγή του ανθρώπου.

Ειδικότερα ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε:

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αποδίδει μεγάλη σημασία στη φυσική αγωγή του ανθρώπου. Για ορισμένους μπορεί να φανεί παράξενο, αλλά η Εκκλησία ουδέποτε καταδίκαζε ούτε τη φυσική εργασία, αλλά ούτε και τη φροντίδα για το σώμα, ενθυμούμενη ότι η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη σωστή πνευματική διάρθρωση. Από τη χαλάρωση, τη ραθυμία προκύπτουν συχνότερα αυτές οι κακίες τις οποίες πολεμά η Εκκλησία. Ακριβώς γι’ αυτό η φυσική αγωγή αποτελεί σπουδαίο στοιχείο, το οποίο όχι μόνον συμβάλλει στη συντήρηση της φυσικής υγείας, της φυσιολογικής ευεξίας, αλλά και προσδιορίζει τις πνευματικές δυνάμεις του ανθρώπου. Συνεπώς, η φυσική εργασία πάντοτε ήταν μέρος της εργασίας του μοναχού, προφυλάσσοντας τους μοναχούς από τη χαλάρωση και ρυθμίζοντας τον πνευματικό βίο τους.

Ο σύγχρονος άνθρωπος τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ασχολείται με χειρωνακτικές εργασίες, τουλάχιστον αυτού του είδους η εργασία δεν είναι μαζική, όπως ήταν πριν τις τεχνολογικές επαναστάσεις. Για πολλούς η εργασιακή δραστηριότητα είναι συγκεντρωμένη γύρω από την οθόνη ενός υπολογιστή και εννοώ εκείνους οι οποίοι εμπλέκονται στα σύγχρονα μέσα παραγωγής, την επιστήμη, την εκπαίδευση κ.ο.κ. Οι σύγχρονοί μας, οι οποίοι κινούνται ελάχιστα, δεν είναι βεβαίως τις περισσότερες φορές τεμπέληδες, αλλά η έλλειψη της σωματικής ασκήσεως έχει επιπτώσεις και στην ψυχή, άλλωστε η φυσική κατάσταση επηρεάζει και την πνευματική ευεξία.

Να γιατί είναι ξένη για την Εκκλησία η περιφρονητική στάση έναντι της φυσικής καταστάσεως του σώματος. Ο Απόστολος Παύλος αποκαλεί τα σώματα οστράκινα σκεύη (βλ. Β΄ Κορ. 4:7), τα οποία είναι ανάγκη να κρατάμε σε σωστή τάξη. Όλα όμως δύναται να οδηγηθούν στο σημείο του παραλογισμού, του αθλητισμού μηδέ εξαιρουμένου. Εάν το σώμα μας από σκεύος, δοχείο ψυχής μετατρέπεται σε είδωλο, αντικείμενο μιας ειδωλολατρικής προσκυνήσεως, τούτο οδηγεί σε ηθικές τραγωδίες και δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Η λατρεία ενός αναπτυγμένου σώματος κατέστη στοιχείο της καταναλωτικής κουλτούρας, μιας μορφής της προπαγάνδας του ηδονισμού. Αλλά το σώμα υπηρετεί τις ανάγκες της ανθρώπινης ψυχής και σε αντίθετη περίπτωση η ψυχή καθίσταται δέσμια του σώματος και των σωματικών επιθυμιών. Συνεπώς, ο μαζικός αθλητισμός, η ανάπτυξη του οποίου δραστήρια και τεκμηριωμένα υποστηρίζεται στη χώρα μας, χρειάζεται τη πνευματική συνοδεία. Με χαρά βλέπουμε ότι πολλοί εκ των γνωστών αθλητών είναι άνθρωποι της πίστεως, οι οποίοι υπηρετούν την Πατρίδα με τα αθλητικά τους ταλέντα και αποτελούν παράδειγμα για τους νέους. Αλλά υπάρχουν και αντίθετα παραδείγματα, όταν το αθλητικά αναπτυγμένο σώμα διακηρύσσεται ως αυτάρκης αξία και ορισμένοι αθλητές υπόκεινται στην επίδραση του νεοπαγανισμού.

Στην Πατριαρχική Επιτροπή επί θεμάτων φυσικής αγωγής και αθλητισμού ανατίθεται μια σπουδαία αποστολή της χριστιανικής μαρτυρίας, που καλείται να γίνει σημαντικό στοιχείο της ενασχολήσεως με τους αθλητές, αρχίζοντας από τους αθλητικούς συλλόγους και τα ενοριακά αθλητικά τμήματα και καταλήγοντας σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Μεγάλες προοπτικές έχουν και οι αθλητικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Εκκλησίας.»

Καταλήγοντας ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Η Εκκλησία δεν είναι αδιάφορη έναντι του τόσο σπουδαίου τομέα της κοινωνικής ζωής όπως είναι ο αθλητισμός. Διότι στον αθλητισμό εμπλέκονται άνθρωποι, οι οποίοι είναι συχνά βαπτισμένοι, ορθόδοξοι χριστιανοί και συνεπώς η ποιμαντική και πνευματική μέριμνα της ζωής των αθλητών είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο έργο. Άλλωστε, ο κεντρικός σκοπός του αθλητισμού δεν είναι η πνευματική, αλλά η φυσική τελειότητα, εξ ου και είναι σημαντικό ώστε η επιδίωξη της φυσικής τελειότητας να μη συνοδεύεται από τη συσκότιση ή την αποδυνάμωση της πνευματικής αρχής».

Ακολούθησαν εισηγήσεις σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Σημειώνεται ότι μέλη του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου είναι διακεκριμένοι Ιεράρχες και κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων