24/01/2024 26/01/2024 Στην κρίση που επιδέχεται ο θεσμός της οικογένειας και που παρατηρείται στις ηθικές αξίες, αναφέρεθηκε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος μιλώνας χθες στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Η Εκκλησία εκτιμά πάντα πολύ τον διάλογο με την Άνω Βουλή για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως από...
24 Ιανουαρίου, 2024 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2024 - 18:19

Ο Πατριάρχης Μόσχας για την κρίση στον θεσμό της οικογένειας και στις ηθικές αξίες

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας για την κρίση στον θεσμό της οικογένειας και στις ηθικές αξίες

Στην κρίση που επιδέχεται ο θεσμός της οικογένειας και που παρατηρείται στις ηθικές αξίες, αναφέρεθηκε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος μιλώνας χθες στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η Εκκλησία εκτιμά πάντα πολύ τον διάλογο με την Άνω Βουλή για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως από την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την ενίσχυση της ειρήνης, έως και τη διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής ρωσικής κληρονομιάς και των παραδοσιακών ηθικών αξιών, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Μακαριώτατος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ειλικρινή διάλογο που υπάρχει ανάμεσα στην Εκκλησία και την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με στόχο την ανάδειξη προσδοκιών, προβλημάτων των Ορθοδόξων πιστών, και όχι μόνο.

Αναφερόμενος στη σύγχρονη εποχή και τις παγκόσμιες αναταράξεις, είπε ότι βιώνουμε μια περίοδο αλλαγών στις διεθνείς σχέσεις και στη ζωή πολλών χωρών και λαών, και ότι η Ρωσία δεν αποτελεί εξαίρεση. Εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης, η Εκκλησία καλείται να αντιμετωπίσει την κατάπτωση των ηθικών αξιών που παρουσιάζει ανησυχητική τάση.

Η έμφυλη ιδεολογία

Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας, αναφέρθηκε στην κρίση που επιδέχεται ο θεσμός της οικογένειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι δυτικές ελίτ διεξάγουν πόλεμο ενάντια στον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας – φυσικά, με το πρόσχημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελεύθερης επιλογής κ.λπ. και ούτω καθεξής. Η ιδεολογία του φύλου, η οποία εμφανίζεται με πολλές εκδοχές, όπως η νομιμοποίηση της συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, η αλλαγή φύλου, και άλλες ηθικές διαστροφές που είναι  απρεπείς, καταστρέφει τον παραδοσιακό ευρωπαϊκό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένων των ηθικών αξιών που δημιουργήθηκε από τον Χριστιανισμό και έγινε αντιληπτό από τον ευρωπαϊκό ουμανισμό, όπως τόνισε. Όπως επεσήμανε ο Μακαριώτατος, ο ευρωπαϊκός ουμανισμός έχει τις ρίζες του όχι στην παγανιστική-αρχαία κουλτούρα, αλλά στις χριστιανικές αρχές.

Σήμερα με λύπη δηλώνουμε ότι οι ελίτ των δυτικών χωρών ουσιαστικά αποδομούν τη χριστιανική κληρονομιά, εγκαταλείποντας τις πνευματικές τους ρίζες – ό,τι διαμόρφωσε τον δυτικό πολιτισμό ως τέτοιο και κατέστησε δυνατές τις προηγούμενες επιτυχίες και επιτεύγματά του στον επιστημονικό, πολιτιστικό, κοινωνικοπολιτικό τομέα, όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Ακόμη, ο Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανέφερε ότι σήμαερα οι Ευρωπαίοι ξέχασαν τις χριστιανικές τους ρίζες, έως και ντρέπονται γι’ αυτές. Αποφεύγουν να αναφέρουν τον Χριστό ακόμη και στις εορτές. Πλέον η λέξη Χριστούγεννα δεν χρησιμοποιείται στους δημόσιους χώρους. Πλέον αφαιρούν και τους σταυρούς από μέρη όπου βρίσκονταν παραδοσιακά,όπως τις σχολικές τάξεις και έχουν προσαρμόσει τα σχολικά βιβλία, ώστε να ταιριάζουν με την ιδεολογία του φύλου.

Ηθικό χρέος

Επίσης ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στην έννοια του ηθικού χρέους. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να αποκαλούμε το κακό κακό και την αμαρτία αμαρτία, όπως είπε. Η αληθινή ανθρώπινη ελευθερία συνδέεται με την επίγνωση της ηθικής ευθύνης. Χωρίς την αίσθηση του ηθικού χρέους η κοινωνία μετατρέπεται σε επίγεια κόλαση, όπως υπογράμμισε. Η Εκκλησία πολεμά την ανθρώπινη αμαρτία για να μη μετατραπεί η ανθρώπινη ζωή σε κόλαση, τόνισε ο Μακαριώτατος και συμπλήρωσε ότι η υγιής ελευθερία ενός ατόμου και της κοινωνίας βασίζεται στην τήρηση ορισμένων δικαιωμάτων και κανόνων.

Διαβάστε όλη την ομιλία στα ρωσικά ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων