19/08/2022 19/08/2022 Στην σκήτη του Αγίου Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι (κοντά στο Περεντέλκινο) τέλεσε σήμερα (19 Αυγούστου 2022) τη Θεία Λειτουργία επί τη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (με το παλαιό εορτολόγιο) ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.  Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους καρπούς της νέας...
19 Αυγούστου, 2022 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2022 - 17:13

Ο Πατριάρχης Μόσχας στη σκήτη Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας στη σκήτη Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Στην σκήτη του Αγίου Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι (κοντά στο Περεντέλκινο) τέλεσε σήμερα (19 Αυγούστου 2022) τη Θεία Λειτουργία επί τη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (με το παλαιό εορτολόγιο) ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους καρπούς της νέας σοδειάς και στη συνέχεια  κήρυξε τον θείο λόγο. Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού έκανε μια περίληψη της ευαγγελικής περικοπής, είπε πως σύμφωνα με τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, η Βασιλεία του Θεού, με την οποία «συναντήθηκαν» οι μαθητές του Σωτήρος στο όρος Θαβώρ, υπάρχει αενάως.

«Η Βασιλεία του Θεού είναι ένας παράλληλος κόσμος (ο άγιος δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις που χρησιμοποιώ τώρα εγώ, αλλά είναι πιο κατανοητές στους ανθρώπους) και υπάρχει. Αυτή η Βασιλεία είναι παράλληλη με την επίγεια ζωή, τα επίγεια βασίλεια, που σημαίνει ότι είναι πολύ κοντά μας και έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αυτήν, ήδη εδώ από αυτή τη γη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Θεία Λειτουργία ξεκινά με το επιφώνημα «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος!». Αν αυτή η Βασιλεία δεν υπήρχε εδώ και τώρα, πώς θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ευλογημένη; Αλλά και η Θεία Λειτουργία μας εισάγει σε αυτό το Θείο Βασίλειο.

Φυσικά, μπορείς να ζήσεις όλη σου τη ζωή και να μην νιώσεις ποτέ αυτή τη Βασιλεία και να μην την αντιληφθείς καν… Και από την άλλη πλευρά, μπορεί να νιώθεις συνεχώς τη Θεία παρουσία… Συχνά στους ανθρώπους δίνεται μια ιδιαίτερη εμπειρία της παρουσίας του Θεού, δηλ. της παρουσίας της Βασιλείας του Θεού. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο περνά από έντονο στρες και βρίσκεται κοντά στο θάνατο, αλλά στη συνέχεια, με τη χάρη του Θεού, κερδίζει τη σωτηρία και μετά επικρατεί απόκοσμη χαρά – το άτομο ξαναζωντανεύει ενώ  ήταν σχεδόν νεκρό.

Συμβαίνει, όμως, και χωρίς ιδιαίτερο θαύμα να έρθουμε σε επαφή με τη Βασιλεία του Θεού. Όταν μετανοούμε για τις αμαρτίες μας και μεταλαμβάνουμε των Αχράντων Μυστηρίων, η Θεία χάρη αγγίζει τις καρδιές μας.  Γιατί η πνευματική χαρά δεν μπορεί να έχει ως πηγή τη γήινη ζωή — έχει ως πηγή τη Βασιλεία του Θεού. Επιβαρυμένοι με αμαρτίες, δεν μπορούμε να εισέλθουμε πλήρως σε αυτή τη Βασιλεία μέχρι να ελευθερωθεί η ψυχή μας. Αλλά το να αγγίξουμε αυτό το Θείο Βασίλειο, το οποίο αντικατοπτρίζεται σε χαρά, ειρήνη, αγάπη στην καρδιά, που μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που προκύπτουν στο μονοπάτι της ζωής μας, είναι ένα μεγάλο δώρο από τον Θεό.

Και επομένως, όταν μιλάμε για τη Βασιλεία του Θεού, δεν μιλάμε μόνο για το μέλλον, αλλά και για έναν συγκεκριμένο παράλληλο κόσμο που είναι δίπλα μας – τόσο κοντά που εμείς οι ίδιοι ούτε που το φανταζόμαστε. Και το να μπεις, να αγγίξεις αυτόν τον κόσμο δεν είναι τόσο δύσκολο. Απλώς χρειάζεται να προσπαθήσουμε να ζήσουμε σύμφωνα με το νόμο του Θεού. Με την προσευχή, με την αποδοχή των Αγίων Μυστηρίων του Χριστού, αξιωνόμαστε της χαράς να έρθουμε σε επαφή με ένα άλλο Ον — έστω και για λίγο, γιατί ο κόσμος, εισχωρώντας στην πνευματική μας ζωή, μας εμποδίζει να βρισκόμαστε συνεχώς μέσα στη Βασιλεία του Θεού…», είπε ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Το σήμερα μας διδάσκει πολλά. Ο μεταμορφωμένος Κύριος αποκάλυψε στους μαθητές Του τη Θεϊκή Του φύση. Τους ενίσχυσε στην πίστη, ώστε τη στιγμή των πειρασμών, των δοκιμασιών και των δεινών, να παραμείνουν πιστοί σε Αυτόν. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Πώς μπόρεσαν αυτοί που είδαν τον μεταμορφωμένο Σωτήρα να Τον προδώσουν τη στιγμή του πόνου και του βασανισμού; Μετά από τι φοβερά βάσανα θανατώθηκαν, ιδιαίτερα ο Απόστολος Πέτρος; Ναι, και του Παύλου του έκοψαν το κεφάλι. Αν και ο Παύλος δεν ήταν παρών στο όρος Θαβώρ, και ο ίδιος συνάντησε τον Αναστάντα Χριστό στο δρόμο για τη Δαμασκό. Και αυτή η ζωντανή εμπειρία της επαφής των αποστόλων με τον Κύριο και Σωτήρα, με τη Θεία Βασιλεία Του, τους έδωσε τη δύναμη να επιτελούν μεγάλα κατορθώματα, να ξεπερνούν δυσκολίες, βασανιστήρια και να γεμίζουν με πνευματική δύναμη, όντας απολύτως αδιάσπαστοι.

Σήμερα κανείς δεν απαιτεί από εμάς αυτό που ζητούσαν οι ειδωλολάτρες από τους αποστόλους, όμως ο κόσμος επηρεάζει τη συνείδησή μας, τον ψυχισμό μας, μας προσφέρει, σχεδόν μας καθοδηγεί, να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο, πολύ μακριά από το μονοπάτι προς τη Βασιλεία του Θεού. Ο κόσμος μας προσφέρει πολλούς πειρασμούς, μια καταναλωτική φιλοσοφία ζωής, ηδονισμό και ένα ολόκληρο σύστημα αξιών που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ζωής και οδηγεί μακριά από τη σκέψη του Θεού και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κύριος βρίσκεται στο κέντρο της ύπαρξης.

Είθε η σημερινή ημέρα να μας δυναμώσει σε πίστη, ευσέβεια, σταθερότητα στο να ακολουθήσουμε τον δρόμο που επιλέξαμε ως Χριστιανοί. Ας προσευχηθούμε για τον εαυτό μας και ο ένας για τον άλλον! Ας προσευχηθούμε για τον λαό μας, για την Πατρίδα μας, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να πιστέψουν ότι υπάρχει ένας πραγματικός δρόμος προς τη Βασιλεία του Θεού, που ξεκινά εδώ στη γη και που δίνει σε έναν άνθρωπο αυτό που μόνο ο Θεός μπορεί να δώσει – την πληρότητα της ύπαρξης, την ίδια την πληρότητα που ονομάζουμε ευτυχία στην απλή ανθρώπινη γλώσσα. Είθε ο Κύριος να μας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να ακολουθήσουμε την πορεία της ζωής μας, προσπαθώντας να φτάσουμε στην Θεία Ουράνια Βασιλεία Του. Αμήν».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων