25/05/2022 25/05/2022 Στην πανρωσική συναυλία, με την οποία εορτάστηκε η Ημέρα της Σλαβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (που εορτάζεται επί τη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων), παρέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, το βράδυ της 24ης Μαΐου 2022. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Η μεγάλη εορταστική συναυλία, τέτοια ημέρα, είναι καθιερωμένο γεγονός στην Κόκκινη Πλατεία...
25 Μαΐου, 2022 - 21:50
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2022 - 22:24

Ο Πατριάρχης Μόσχας στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα Σλαβικής Γραμματείας και Πολιτισμού

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα Σλαβικής Γραμματείας και Πολιτισμού

Στην πανρωσική συναυλία, με την οποία εορτάστηκε η Ημέρα της Σλαβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (που εορτάζεται επί τη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων), παρέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, το βράδυ της 24ης Μαΐου 2022.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Η μεγάλη εορταστική συναυλία, τέτοια ημέρα, είναι καθιερωμένο γεγονός στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας μετά το «Χριστός Ανέστη», συνεχάρη θερμά τους παρισταμένους «σε αυτήν την υπέροχη γιορτή στην Κόκκινη Πλατεία, για την Ημέρα της Σλαβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, την ημέρα που θυμόμαστε τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Τους θυμόμαστε ακριβώς, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε σλαβική γραφή, που σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε γραπτός πολιτισμός και όλα όσα γεννά αυτός ο πολιτισμός».

«Παραδόξως, μόνο δύο άνθρωποι στάθηκαν στις απαρχές του σλαβικού πολιτισμού: ο ένας επίσκοπος, ο άλλος ένας απλός μοναχός, που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή σε αυτόν τον σκοπό. Και ξέρουμε ότι υπήρξε μια εποχή στη χώρα μας που, μιλώντας για τον πολιτισμό, για τη γέννηση του εθνικού μας πολιτισμού, κανείς δεν θυμόταν ούτε τον Κύριλλο ούτε τον Μεθόδιο. Σήμερα, όμως, έχουμε την ευκαιρία, κοιτάζοντας αντικειμενικά την ιστορία, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το παρελθόν μας, και μαρτυρούμε πολύ συνειδητά και αμερόληπτα τον ιδιαίτερο ρόλο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των Ισαποστόλων, στη δημιουργία του ίδιου του θεμελίου, του γλωσσικού θεμέλιο του πολιτισμού μας. Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι αδύνατος χωρίς την ύπαρξη γλώσσας. Η γλώσσα είναι μέσο επικοινωνίας και χωρίς επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, κάθε πολιτισμός γενικά χάνει το νόημά του. Επομένως, είναι γεγονός ότι άνθρωποι του ιερού βίου, ασκητές, στοχαστές, συμμετείχαν στη δημιουργία της σλαβικής λογοτεχνίας», είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την Κυβέρνηση της Μόσχας και το  “Rosconcert”.

Το ίδιο πρωί, ανήμερα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Ισαποστόλων, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων