12/04/2024 12/04/2024 Μήνυμα συμπαράστασης στέλνει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στους πληγέντες από τις πλημμύρες που έπληξαν τα Ουράλια της Ρωσίας και τη Σιβηρία. Ο κατακλυσμός που προκλήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν, ανάγκασε πάνω από 110.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα Ουράλια της Ρωσίας, στη Σιβηρία και το Καζακστάν....
12 Απριλίου, 2024 - 19:47
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2024 - 23:55

Ο Πατριάρχης Μόσχας στο πλευρό των πλημμυροπαθών στα Ουράλια και στη Σιβηρία

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας στο πλευρό των πλημμυροπαθών στα Ουράλια και στη Σιβηρία

Μήνυμα συμπαράστασης στέλνει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στους πληγέντες από τις πλημμύρες που έπληξαν τα Ουράλια της Ρωσίας και τη Σιβηρία.

Ο κατακλυσμός που προκλήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν, ανάγκασε πάνω από 110.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα Ουράλια της Ρωσίας, στη Σιβηρία και το Καζακστάν. Μεγάλα ποτάμια, όπως ο Ουράλης, που διαρρέει το Καζακστάν και εκβάλλει στην Κασπία υπερχείλισαν με αποτέλεσμα οι πληγείσες περιοχές να βιώνουν τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τις μεγάλης κλίμακας πλημμύρες στα Ουράλια και σε ορισμένες περιοχές της Σιβηρίας. Ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης καταστροφής, χιλιάδες κτίρια κατοικιών και αγροκτήματα, Ορθόδοξες εκκλησίες και υποδομές επλήγησαν από τις πλημμύρες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όχι μόνο έχασαν τη στέγη τους, αλλά και τα τρόφιμα τους», αναφέρει στο μήνυμα του ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος.

Επίσης κάνει ιδιαίτερη μνεία στο έργο των κληρικών και των λαϊκών που βρίσκονται στο πλευρό των πλημμυροπαθών.

«Με όλη μου την καρδιά συμπάσχω μαζί σας, αγαπητοί μου, και προσεύχομαι για ένα γρήγορο τέλος αυτής της άνευ προηγουμένου φυσικής καταστροφής. Γνωρίζω ότι οι κληρικοί και οι λαϊκοί προσπαθούν να υποστηρίξουν τους πληγέντες με κάθε δυνατό τρόπο, βοηθώντας στην εκκένωση των κατοίκων, οργανώνοντας την παράδοση καθαρού πόσιμου νερού και ψωμιού σε όσους έχουν αποκλειστεί από τη στεριά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού και βρίσκονται προσωρινά σε κέντρα φιλοξενίας. Γνωρίζω επίσης περιπτώσεις κληρικών και λαϊκών που προσπάθησαν να σώσουν πολύτιμα εκκλησιαστικά βιβλία, αρχαίες εικόνες και ιερά σκεύη από πλημμυρισμένες εκκλησίες, επιδεικνύοντας θάρρος και ζήλο για τον Θεό», προσθέτει.

Και καταλήγοντας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Είθε ο Κύριος να ενισχύσει σωματικά και να ευλογήσει τους εθελοντές που επιδεικνύουν αληθινή χριστιανική αγάπη, έλεος και αλληλεγγύη.

Έχω δώσει οδηγίες στο Συνοδικό Τμήμα Εκκλησιαστικής Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Υπηρεσίας να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στα θύματα. Ελπίζω ότι και τα Κοινωνικά Τμήματα των Μητροπόλεων θα συνεχίσουν το σημαντικό έργο τους για να βοηθήσουν όλους όσους έχουν ανάγκη.»

Πλημμύρες ρεκόρ

Οι εαρινές πλημμύρες είναι κάτι συνηθισμένο για τη Ρωσία -που καλύπτει έκταση όσο οι ΗΠΑ και η Αυστραλία μαζί- καθώς λιώνει το χιόνι του χειμώνα και φουσκώνουν κάποια από τα μεγάλα ποτάμια της Ρωσίας και της κεντρικής Ασίας.

Φέτος, ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων πυροδότησε ασυνήθιστα σοβαρές πλημμύρες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το έδαφος δεν είχε απορροφήσει το νερό της βροχής πριν από την έλευση του χειμώνα ενώ στη συνέχεια το νερό αυτό πάγωσε καθώς έπεσε το χιόνι, το οποίο στη συνέχεια έλιωσε πολύ γρήγορα με την αύξηση των ανοιξιάτικων θερμοκρασιών και τις έντονες βροχοπτώσεις.

Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα αυξήσει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και ότι οι μεγάλες δασικές εκτάσεις της Ρωσίας παίζουν σημαντικό ρόλο για το κλίμα.

Στο Κουργκάν, μια περιοχή την οποία διαρρέει ο ποταμός Τομπόλ, η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε στο Ζβερινογκολοβκόγιε πάνω από το κρίσιμο όριο των 10 μέτρων, δήλωσε ο κυβερνήτης Βαντίμ Σουμκόφ, που επισκέφθηκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων