22/05/2022 22/05/2022 Aνήμερα της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (με το παλαιό ημερολόγιο) και των Νεομαρτύρων του Μπούτοβο (κινητή εορτή – το 4ο Σάββατο του Πάσχα ε.ε.) ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος προέστη των εορτασμών στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, που φέτος είχαν επιπλέον ειδικό βάρος. Επιμέλεια-Μετάφραση:...
22 Μαΐου, 2022 - 11:46
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2022 - 12:03

Ο Πατριάρχης Μόσχας στους εορτασμούς της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρούπολης

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας στους εορτασμούς της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρούπολης

Aνήμερα της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (με το παλαιό ημερολόγιο) και των Νεομαρτύρων του Μπούτοβο (κινητή εορτή – το 4ο Σάββατο του Πάσχα ε.ε.) ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος προέστη των εορτασμών στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, που φέτος είχαν επιπλέον ειδικό βάρος.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ακριβώς αυτή την ημέρα στην Αγία Πετρούπολη «κλείνουν» 300 χρόνια από την έναρξη της θεολογικής εκπαίδευσης (300 επέτειος από την ίδρυση του σχολείου Σλαβένσκαγια) και 75 από την αναβίωση της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης.

Στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης και Λάντογκας κ. Βαρσονούφιος και ο πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Σεμιναρίου της Αγίας Πετρούπολης, Επίσκοπος Πετεργώφ Σιλουανός.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος προχώρησε στον ακαδημαϊκό ιερό ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, όπου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, με συλλειτουργούς του τον Σεβασμιώτατο Αγίας Πετρούπολης και Λάντογκας και τον Μητροπολίτη Πετροζαβόντσκ και Καρελίας κ. Κωνσταντίνο.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και ο Πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Αγίας Πετρούπολης.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τιμήθηκε για το έργο του στον τομέα της θεολογικής εκπαίδευσης ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, πρωθιερέας Βλαντίμιρ Χουλάπ.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δοξολογία.

Ο Επίσκοπος Πετεργώφ κ. Σιλουανός χαιρέτησε τον Μακαριώτατο και του χάρισε μια εικόνα που απεικονίζει τους ουράνιους προστάτες όλων των πρυτάνεων της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι μετά την αναστήλωση και την αναβίωσή της το 1946.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας απηύθυνε τον Πρώτο Αρχιερατικό Λόγο στους συμμετέχοντες της θείας λειτουργίας.

Σε ανάμνηση των εορτασμών, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Κύριλλος παρέδωσε στη Θεολογική Ακαδημία κατάλογο της εικόνας της Παναγίας του Βλαντίμιρ, καθώς και δύο βιβλία – για το Τοπικό Συμβούλιο του 1917-1918 και για τα μνημεία της αρχαίας ρωσικής αρχιτεκτονικής.

Φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων