04/07/2022 04/07/2022 Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη της Περιφέρειας του Καλίνινγκραντ Αντόν Αλιχάνοφ και τον Αρχιεπίσκοπο Καλίνινγκραντ και Βαλτικής κ. Σεραφείμ, χθες μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Καλίνινγκραντ. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της...
04 Ιουλίου, 2022 - 13:22
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2022 - 16:02

Ο Πατριάρχης Μόσχας συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη της Περιφέρειας του Καλίνινγκραντ

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη της Περιφέρειας του Καλίνινγκραντ

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος συναντήθηκε με τον Κυβερνήτη της Περιφέρειας του Καλίνινγκραντ Αντόν Αλιχάνοφ και τον Αρχιεπίσκοπο Καλίνινγκραντ και Βαλτικής κ. Σεραφείμ, χθες μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Καλίνινγκραντ.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης – την απώλεια της θρησκευτικότητας, την απώλεια της χριστιανικής ταυτότητας. Οι δυτικές χώρες δεν αυτοαποκαλούνται πλέον χριστιανικές και η θρησκεία βρίσκεται πράγματι στο περιθώριο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Δεν χρειάζεται να δείξουμε και να αποδείξουμε τίποτα, ο Θεός είναι μαζί τους, ας ζήσουν όπως τους ταιριάζει», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο, ο κυβερνήτης δήλωσε: «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και για την περιοχή μας, που δεχόμαστε επιθέσεις και διάφορους περιορισμούς που δυσκολεύουν τη ζωή μας, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ήρθατε σε μας, επισκέφτηκε την περιοχή του Καλίνινγκραντ και τη Μητρόπολή του.

Και χαιρόμαστε πολύ που, παρά τις δύσκολες αυτές στιγμές, χτίζουμε και τελούμε την Ακολουθία του Αγιασμού σε εκκλησίες, μεγαλώνουμε παιδιά και, γενικά, τίποτα δεν παρεμποδίζει την ανάπτυξή μας, την ήρεμη μετρημένη ροή της ζωής στην περιοχή μας. Και υπάρχουν ερωτήσεις που θα ήθελα να συζητήσω σήμερα και να λάβω την ευλογία σας».

Πατριάρχης Μόσχας: “Εχθρική η στάση των Δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία”

Σε απάντηση, ο Μακαριώτατος κ.κ. Κύριλλος είπε: «Σας ευχαριστώ, Anton Andreevich, για τις προσπάθειές σας, για την πολύ ευγενική σας στάση απέναντι στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, θα έλεγα, πολύ αρχοντική, ανιδιοτελής, ειλικρινής, βασισμένη στις πεποιθήσεις σας, πατριωτική και θρησκευτική.

Όλα αυτά δημιουργούν μια πολύ καλή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων εκκλησίας-κράτους στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Έχω πει επανειλημμένα ότι το Καλίνινγκραντ είναι πράγματι ένα σύνορο, είναι η μόνη περιοχή της Ρωσίας που συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για διάφορους λόγους, σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητους ορθολογικά, υπάρχει μια εξαιρετικά εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία από την πλευρά των Δυτικών χωρών, ο ρόλος του Καλίνινγκραντ αυξάνεται σήμερα».

“Οι Δυτικές χώρες δεν αυτοαποκαλούνται πλέον χριστιανικές”

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης – την απώλεια της θρησκευτικότητας, την απώλεια της χριστιανικής ταυτότητας. Οι δυτικές χώρες δεν αυτοαποκαλούνται πλέον χριστιανικές και η θρησκεία βρίσκεται πράγματι στο περιθώριο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Δεν χρειάζεται να δείξουμε και να αποδείξουμε τίποτα, ο Θεός είναι μαζί τους, ας ζήσουν όπως τους ταιριάζει».

“Οι πνευματικές μας ρίζες είναι η δύναμή μας”

«Αλλά για εμάς είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι πνευματικές μας ρίζες είναι η δύναμή μας. Επομένως, σας ευχαριστώ που βοηθήσατε να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί η θρησκευτική ζωή στη γη του Καλίνινγκραντ και καταθέτω ξανά και ξανά ότι η επίσκεψη στο Καλίνινγκραντ είναι πάντα ένα πολύ χαρούμενο γεγονός για μένα», συνέχισε ο Μακαριώτατος.

«Έχω ένα σημαντικό μέρος της διακονίας μου συνδεδεμένο με αυτήν την πόλη. Όλη η θρησκευτική ζωή σε αυτή την περιοχή ξεκίνησε σε ένα σκιερό δρομάκι, σε ένα μικρό δωμάτιο στο ιδιωτικό σπίτι ενός ευσεβούς, όπου τελούσα την πρώτη Λειτουργία παρουσία 20 ατόμων. Η ανέγερση εκκλησιών και μοναστηριών, η ανάπτυξη των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – όλα αυτά είναι ένα πολύ σημαντικό και γόνιμο, χαρούμενο μέρος της ζωής μου. Ως εκ τούτου, έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το Καλλίνινγκραντ», κατέληξε ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων