08/05/2021 08/05/2021 Στις 9 Μαΐου, η Ρωσία θα εορτάσει την 76η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης», η οποία σηματοδοτεί την επικράτηση των Σοβιετικών Δυνάμεων απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος κατέθεσε στεφάνι στον Τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου,...
08 Μαΐου, 2021 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2021 - 23:07

Ο Πατριάρχης Μόσχας τίμησε την «Ημέρα της Νίκης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Μόσχας τίμησε την «Ημέρα της Νίκης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 9 Μαΐου, η Ρωσία θα εορτάσει την 76η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης», η οποία σηματοδοτεί την επικράτηση των Σοβιετικών Δυνάμεων απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος κατέθεσε στεφάνι στον Τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.

Επίσης, στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία Ιεραρχών και κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς και αξιωματικοί και στρατιώτες της φρουράς τιμής του 154ου Συντάγματος Πρεομπραζένσκι.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ρωσίας από την στρατιωτική μπάντα προς τιμή των πεσόντων. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση της φρουράς τιμής του 154ου Συντάγματος Πρεομπραζένσκι.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της “Ημέρας της Νίκης” αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, 9 Μαΐου, με την διεξαγωγή της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

 

 

Στο τέλος της τελετής, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ομιλία του, απευθύνθηκε στα στελέχη και στους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

“Αγαπητοί αδελφοί, συγχαίρω ειλικρινά για την εορτή όλους εσάς που εκπροσωπείτε εδώ τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας!

Μια εορτή που φέρνει δάκρυα στα μάτια σας και χαρά στις καρδιές σας. Μια εορτή που συμβολίζει την δύναμη, το θάρρος και τον ηρωισμό του λαού μας. Μια εορτή που καθιερώθηκε προς τιμήν της Μεγάλης Νίκης ενάντια στον εχθρό, τον οποίο κανένας δεν μπορούσε να ανακόψει, κανένας δεν μπορούσε να σταματήσει, εκτός από τον λαό μας, θυσιάζοντας μεγάλο αριθμό ανθρωπίνων ζωών στο βωμό της νίκης. Γι’ αυτόν τον λόγο η εορτή φέρνει δάκρυα στα μάτια μας.

Ανήκω στην μεταπολεμική γενιά που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κανένας από την οικογένεια του δεν υπέφερε από τον πόλεμο. Σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, συνελήφθησαν, χάθηκαν. Αυτό συνέβη επίσης και στην οικογένεια μου. Ο θείος μου ήταν υπερασπιστής των συνόρων κοντά στο Φρούριο του Μπρεστ. Κατά πάσα πιθανότητα, σκοτώθηκε τις πρώτες μέρες κατά την έναρξη του πολέμου και δεν μάθαμε ποτέ τίποτα γι’ αυτόν, όπως πολλοί Σοβιετικοί πολίτες δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τι συνέβη στους συγγενείς τους. Αλλά πιστεύουμε ότι έδωσαν τις ζωές τους για την Πατρίδα. Και αφού ο πόλεμος έπληξε σχεδόν κάθε οικογένεια, η Ημέρα της Νίκης έχει γίνει πραγματικά η εθνική μας εορτή. Είναι αξιοσημείωτο ότι συνήθως λαμβάνει χώρα στις ημέρες του Πάσχα, και το Πάσχα είναι μια εορτή της νίκης της ζωής ενάντια στον θάνατο, όπως και η Ημέρα της Νίκης είναι μια εορτή της νίκης ενάντια στον θάνατο και την καταστροφή.

Εύχομαι πρωτίστως σε όλους εσάς, στον καθένα προσωπικά και στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας να μην συμμετάσχετε ποτέ σε πραγματικές εχθροπραξίες, αλλά πάντα να είστε φρουροί της Πατρίδας μας, διότι η ασφάλεια, η ελευθερία, η ανεξαρτησία της χώρας και τoυ λαού καθορίζονται κυρίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Σας εύχομαι φυσική και πνευματική δύναμη, να αγαπάτε την Πατρίδα και να έχετε ένα επίπεδο εκπαίδευσης που θα εξασφαλίζει την αξιοπιστία της υπεράσπισης της Πατρίδας μας από οποιονδήποτε εχθρό.”

 

 

Επίσης, ο Πατριάρχης Μόσχας απευθύνθηκε στους Ιεράρχες και στους κληρικούς.

“Aπευθύνω χαιρετισμό σε όλους τους κληρικούς. Λυπάμαι που η πανδημία προκάλεσε προσαρμογές στο πρόγραμμα των Ακολουθιών του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής μου σε αυτές τις Ακολουθίες. Αλλά κανένας δεν ακύρωσε το Πάσχα, η χάρη του Θεού άγγιξε όλους μας, αν και ίσως, όχι στο βαθμό όταν όλοι μαζί τελούσαμε τις Ακολουθίες”, επισήμανε, μεταξύ άλλων, και ευχήθηκε με την βοήθεια του Θεού να έχουν “πνευματική και σωματική δύναμη” κατά την άσκηση του ποιμαντικού έργου τους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων