16/05/2022 16/05/2022 Ολοκληρώθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου η συνεδρίαση της Ορθόδοξης Προσυνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) χθες, Κυριακή, 15 Μαΐου 2022. Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου...
16 Μαΐου, 2022 - 22:11
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2022 - 22:46

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Προσυνέλευσης του ΠΣΕ στο Παραλίμνι

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Προσυνέλευσης του ΠΣΕ στο Παραλίμνι

Ολοκληρώθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου η συνεδρίαση της Ορθόδοξης Προσυνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) χθες, Κυριακή, 15 Μαΐου 2022.

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας.

Κατά την Προσυνέλευση, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών – μελών του Π.Σ.Ε., συντονίστηκε η κοινή τους θέση για επίκαιρα θέματα της διαχριστιανικής ατζέντας την παραμονή της Συνέλευσης του ΠΣΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 31 Αυγούστου και 8 Σεπτεμβρίου 2022 στην Καρλσρούη (Γερμανία).

Στις 11 Μαΐου, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων παρέδωσε μια έκθεση με θέμα «Ο στόχος της αγάπης του Θεού, που ενσαρκώνεται στον Ιησού Χριστό, είναι η συμφιλίωση και η ενότητα» .

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ έκανε λόγο για τις συγκρούσεις που διαλύουν τον κόσμο και την ανάγκη των Χριστιανών να ανταποκριθούν ως προς τις καταστροφές που πλήττουν τους ανθρώπους.

Αναφορικά με την ένοπλη αντιπαράθεση -όπως την χαρακτήρισε- στην Ουκρανία, ο ομιλητής τόνισε ότι «με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών  Κυρίλλου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σε όλη την τεράστια κανονική της επικράτεια, προσεύχεται καθημερινά για την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης, συνειδητοποιώντας ότι πρέπει αυτή να είναι ισχυρή και ανθεκτική, και επομένως να οικοδομηθεί σε δίκαιη βάση. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το καθημερινό ανθρωπιστικό έργο που πραγματοποιεί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και την παροχή βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ξεχωριστή συνεδρίαση για τη ρωσική εισβολή – Δόθηκαν εξηγήσεις

Στο θέμα αυτό αφιερώθηκε μια ξεχωριστή συνεδρίαση της Προσυνέλευσης, στην οποία μέλη της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μίλησαν λεπτομερώς για το ιστορικό και τα αίτια της ένοπλης αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, καθώς και για τις ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές προσπάθειες που αναλαμβάνει η Ρωσική Εκκλησία σε σχέση με αυτή τη σύγκρουση.

Στα τελικά έγγραφα της Προσυνέλευσης, σημειώθηκε η σημασία της προσευχής για την έγκαιρη αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και η ανάγκη δημιουργίας των θεμελίων για την ασφαλή ύπαρξη της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), τον Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεο (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Μητροπολίτης Τιργοβιστίου Νήφωνα και Πατριαρχικός Έξαρχος Ρουμανίας και ιεράρχες άλλων Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ επισκέφθηκε την υπό ανέγερση εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού στη Λεμεσό, όπου ο προϊστάμενος του ναού, π. Πάβελ Ποβαλιάεφ, τον ενημέρωσε για την πρόοδο των εργασιών ανέγερσης. Πριν την αναχώρηση, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Παναγίας Αγγελόκτιστης Κιτίου κοντά στη Λάρνακα και τον Ιερό Ναό του Τιμίου Λαζάρου του Τετραημέρου στη Λάρνακα, όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα του αγίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων