18/01/2023 18/01/2023 Για την Ουκρανία και η προστασία των πιστών και των χώρων λατρείας στη χώρα που για σχεδόν ένα χρόνο ο πόλεμος μαίνεται μετά τη ρωσική εισβολή, μίλησε χθες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Στη δεκάλεπτη ομιλία του, ο...
18 Ιανουαρίου, 2023 - 9:49
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2023 - 10:22

Ομιλία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαδώστε:
Ομιλία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Για την Ουκρανία και η προστασία των πιστών και των χώρων λατρείας στη χώρα που για σχεδόν ένα χρόνο ο πόλεμος μαίνεται μετά τη ρωσική εισβολή, μίλησε χθες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη δεκάλεπτη ομιλία του, ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος ανέφερε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί καθήκον της να συμμετάσχει στην προστασία των δικαιωμάτων των πιστών σε όλο τον κόσμο, τόσο μόνη της όσο και σε συνεργασία με άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις. Παρά την αναφορά αυτή ο Μητροπολίτης ουδεμία αναφορά έκανε στην καταδίκη του πολέμου που συνεχίζεται στα εδάφη της Ουκρανίας.

Επισημαίνοντας το υψηλό δυναμικό ειρήνης της Εκκλησίας σε διακρατικές και εμφύλιες συγκρούσεις, ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ σημείωσε ότι “σήμερα αυτό το δυναμικό υπονομεύεται από τις προσπάθειες των ουκρανικών αρχών να καταστρέψουν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία των πολλών εκατομμυρίων, τη μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση στην Ουκρανία”.

Ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος μίλησε για το περιεχόμενο των τελευταίων αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, που τέθηκαν σε ισχύ με διατάγματα του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αφορούν σειρά μέτρων που “παραβιάζουν τα δικαιώματα των ορθοδόξων κοινοτήτων στην Ουκρανία”, σύμφωνα με τον ίδιο.  Ειδικότερα, όπως αναφέρει το patriarchia.ru, “η απόφαση της ηγεσίας της Ουκρανίας επέβαλε τις λεγόμενες κυρώσεις σε δεκατέσσερις επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και αρκετοί από τους Ποιμένες της στερήθηκαν την ουκρανική υπηκοότητα”, ανέφερε.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος κάλεσε τον ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να δώσουν προσοχή στις “παράνομες ενέργειες των κρατικών αρχών της Ουκρανίας σε σχέση με τη μεγαλύτερη ομολογία στη χώρα, πολλά γεγονότα παραβίασης τα δικαιώματα των πιστών που εγγυώνται ο Χάρτης του ΟΗΕ και άλλα διεθνή νομικά έγγραφα και διακηρύξεις”.

Πηγή φωτογραφιών: mospat.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων