03/07/2020 03/07/2020 “Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ορθόδοξης Ιστορίας και Πολιτισμού” υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος “θα επιδείξει σοφία”. Ο π. Νικολάι Μπαλασόφ, με δηλώσεις του στο Ria Novosti, επεσήμανε ότι η τυχόν μετατροπή...
03 Ιουλίου, 2020 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2020 - 11:16

Παρέμβαση του Πατρ. Μόσχας για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Παρέμβαση του Πατρ. Μόσχας για την Αγιά Σοφιά

“Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ορθόδοξης Ιστορίας και Πολιτισμού” υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος “θα επιδείξει σοφία”.

Ο π. Νικολάι Μπαλασόφ, με δηλώσεις του στο Ria Novosti, επεσήμανε ότι η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα είχε σημαντικές συνέπειες.
“Αναμένεται να δημοσιεύσουν επίσημα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός δύο εβδομάδων, αν και σύμφωνα με πληροφορίες την αποδέχτηκαν εκπληκτικά γρήγορα – προφανώς προετοιμασμένοι προσεκτικά” τόνισε και πρόσθεσε: “Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η απόφαση δεν είναι οριστική. Λένε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος αποφασίζει, όπως και ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσισε να την κάνει από τζαμί, μουσείο”

«Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για ένα μνημείο μοναδικής, παγκόσμιας σημασίας, και αυτό δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο, αλλά και ένα ιερό μέρος για εκατομμύρια Χριστιανούς” τόνισε προειδοποιώντας ότι η απόφαση για μετατροπή σε τζαμί θα κλονίσει ισορροπίες που επιτεύχθηκαν με κόπο.
Σημείωσε ότι η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας περιέχει ανεκτίμητα ψηφιδωτά, που μαρτυρούν το «εκπληκτικό μεγαλείο μιας μεγαλόπρεπης χριστιανικής αυτοκρατορίας». Σύμφωνα με τον Μπαλάσοφ, οι πνευματικοί κληρονόμοι αυτής της αυτοκρατορίας είναι οι λαοί της Ρωσίας, οι οποίοι κάποτε «γοητεύτηκαν από αυτήν την ομορφιά» και ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

“Και τι θα συμβεί τώρα σε αυτά τα θαυμάσια πρόσωπα του Χριστού και της Μητέρας του Θεού; Άλλωστε, οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσευχηθούν εκεί όπου υπάρχουν εικόνες. Θα τις καλύψουν ξανά με ασβέστη; Λένε ότι το έχουν ήδη ετοιμάσει. Και τι θα λένε οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο; Τι θα πει η UNESCO; Θα απαντήσουν ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας;” επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας: “Μένει τώρα να ελπίζουμε στην σοφία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Να προσευχηθούμε ότι ο Θεός θα τον βοηθήσει να πάρει τη σωστή απόφαση χωρίς να βλάψει τον εαυτό του, τον τουρκικό λαό και όλη την ανθρωπότητα”

 

Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων