09/07/2019 09/07/2019 “Ο συντηρητισμός της Εκκλησίας και η αφοσίωση στον παραδοσιακό τρόπο δεν θα πρέπει να γίνει εμπόδιο για τον σύγχρονο άνθρωπο” δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. “Κανένας Πατριάρχης και κανένας επίσκοπος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα εάν ζούσε απομονωμένος από τον λαό του. Κανένας ιερέας δεν θα μπορούσε να επηρεάσει...
09 Ιουλίου, 2019 - 8:54

Πατρ. Μόσχας: Να μιλήσουμε στη γλώσσα του σύγχρονου ανθρώπου

Διαδώστε:
Πατρ. Μόσχας: Να μιλήσουμε στη γλώσσα του σύγχρονου ανθρώπου

“Ο συντηρητισμός της Εκκλησίας και η αφοσίωση στον παραδοσιακό τρόπο δεν θα πρέπει να γίνει εμπόδιο για τον σύγχρονο άνθρωπο” δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

“Κανένας Πατριάρχης και κανένας επίσκοπος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα εάν ζούσε απομονωμένος από τον λαό του. Κανένας ιερέας δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνική ζωή σήμερα αν κρύβονταν στο δικό του κέλυφος. Αλλά η Εκκλησία είναι πραγματικά ανοιχτή στον κόσμο, στην κοινωνία, στους ανθρώπους, δεν διαχωρίζεται από τον λαό”, τόνισε .

“Η κουλτούρα της σύγχρονης κοινωνίας είναι πολύ διαφορετική από τον πολιτισμό της Εκκλησίας και αυτή η διαφορά των πολιτισμών συχνά εμποδίζει τους σύγχρονους ανθρώπους που έρχονται στην Εκκλησία να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους – όλα φαίνονται πολύ ασυνήθιστα. Αλλά είναι αδύνατο να αλλάξουμε τις εκκλησιαστικές παραδόσεις γιατί η κοσμική κουλτούρα αλλάζει εξαιρετικά γρήγορα. Κι αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία θα πρέπει να υποτάξουμε την Εκκλησία σε συνεχή αναμόρφωση, κάτι που αναμφισβήτητα θα οδηγούσε στην απώλεια της ίδιας της ουσίας της υπηρεσίας της Εκκλησίας ».

“Επομένως, η Εκκλησία είναι συντηρητική στις εξωτερικές της μορφές”, τόνισε ο Πατριάρχης Κιρίλ. «Δεν είμαστε ντυμένοι σαν σύγχρονοι άνθρωποι, χρησιμοποιούμε τη σλαβική γλώσσα λατρείας, διατηρούμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των ναών μας και τον παραδοσιακό χάρτη της λατρείας μας».

“Φυσικά, όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να τα δεχτεί ένας σύγχρονος άνθρωπος κι έτσι δημιουργείται μια τεράστια πρόκληση για κάθε ιερέα και επίσκοπο. Πρέπει να μάθουμε να ερμηνεύουμε την παράδοσή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται σαφές στον σύγχρονο άνθρωπο. Με τη δική μας συμπεριφορά, με τα δικά μας λόγια, με το κήρυγμά μας, δεν πρέπει να επιδεινώσουμε τις δυσκολίες που αναμφισβήτητα υπάρχουν στη συνείδηση ​​του σύγχρονου ανθρώπου που έχει έρθει σε επαφή με την εκκλησιαστική ζωή. Πρέπει να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να εισέλθουν στην Εκκλησία, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να γίνει κατανοητή η ζωή στην Εκκλησία “, κατέληξε ο Πατριάρχης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων