23/08/2021 23/08/2021 Στη στενή σχέση της πορείας του Ελληνισμού με τους Ρώσους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος στο μήνυμά τους προς τους διοργανωτές του Ε’ Διεθνούς Φιλανθρωπικού Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού “Ρωσία-Ελλάδα. Μαζί δια μέσου των αιώνων”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του ναού των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μόσχα στο πλαίσιο των εορτασμών στη...
23 Αυγούστου, 2021 - 9:03
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2021 - 9:07

Πατριάρχης Μόσχας: Στενοί οι δεσμοί Ρωσίας-Ελλάδας

Διαδώστε:
Πατριάρχης Μόσχας: Στενοί οι δεσμοί Ρωσίας-Ελλάδας

Στη στενή σχέση της πορείας του Ελληνισμού με τους Ρώσους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος στο μήνυμά τους προς τους διοργανωτές του Ε’ Διεθνούς Φιλανθρωπικού Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού “Ρωσία-Ελλάδα. Μαζί δια μέσου των αιώνων”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του ναού των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μόσχα στο πλαίσιο των εορτασμών στη ρωσική πρωτεύουσα των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Αναλυτικά στο μήνυμα αναφέρει: 

Ολοθύμως χαιρετίζω πάντας όσοι συνήλθατε σήμερα για να συμμετάσχετε στο Ε´ Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα. Μαζί διαμέσου των αιώνων».

Αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιείται στον περίβολο του μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού, κεντρικού ναού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πάρκο «Πατριώτης» στα περίχωρα της Μόσχας, είναι αφιερωμένη στην 200ή επέτειο της ενάρξεως του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, καθώς και στην εικοσαετία της αγιοκατατάξεως του ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακόφ.

Συνδέονται στενά οι ιστορικές πορείες των λαών μας. Έτσι, ο Άγιος Θεόδωρος Ουσακόφ ως επικεφαλής της μοίρας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στην απελευθέρωση των Ιονίων Νήσων από την ξένη κατοχή, ενώ λίγο αργότερα οι Ρώσοι στρατιώτες βοήθησαν τους Έλληνες αδελφούς τους στον αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας τους.

Η μνήμη των πεσόντων ηρώων, του θυσιαστικού άθλου τους, παραμένει ιερά για τους κατοίκους της Ρωσίας και της Ελλάδος. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγωνίζεται διαρκώς υπέρ της διαφυλάξεως αυτής της μνήμης, συμβάλει στην εδραίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών μας, που συνδέονται με την κοινή χριστιανική πίστη και με συγγενή κατά το πνεύμα πολιτισμό. Η διαφύλαξη της πίστης μας στα υψηλά ευαγγελικά ιδεώδη, η μη λησμόνηση της παρακαταθήκης των προγόνων, οι οποίοι κοπίασαν πολύ στον κοινό αγώνα για την ελευθερία του ελληνικού λαού, είναι αποστολή και καθήκον μας ενώπιον της σημερινής και της επερχόμενης γενιάς.

Ευελπιστώ ότι το Φεστιβάλ θα συνδράμει στην αδελφική κοινωνία των συγχρόνων μας, προσφέροντας την ευκαιρία για μια εκ του σύνεγγυς γνωριμία με την πλούσια κληρονομιά του ρωσικού και του ελληνικού πολιτισμού.

Σας εύχομαι ενίσχυση δυνάμεων, πλούσια βοήθεια του Θεού και ευλογημένες επιτυχίες σε όλα τα καλά έργα και τις πρωτοβουλίες σας.

+ ο Μόσχας και Πασών των Ρωσιών

Κύριλλος

Πηγή: ΤΕΕΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων