24/05/2022 24/05/2022 Περισσότερες από χίλιες εκκλησίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή ερειπωμένες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πατριαρχικού Συμβουλίου Πολιτισμού, Μητροπολίτης Πσκοβ και Πόρχοβ κ. Τύχων  (Shevkunov), στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ Νόβοστι». Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το μητρώο μνημείων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα αυτό περιλαμβάνει 11.124...
24 Μαΐου, 2022 - 17:40
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2022 - 17:45

Περισσότερες από 1000 εκκλησίες στη Ρωσία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Διαδώστε:
Περισσότερες από 1000 εκκλησίες στη Ρωσία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Περισσότερες από χίλιες εκκλησίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή ερειπωμένες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πατριαρχικού Συμβουλίου Πολιτισμού, Μητροπολίτης Πσκοβ και Πόρχοβ κ. Τύχων  (Shevkunov), στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ Νόβοστι».

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το μητρώο μνημείων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα αυτό περιλαμβάνει 11.124 μνημεία, εκ των οποίων 1.043 ναοί είναι ερειπωμένοι ή με πολλά και σοβαρά προβλήματα. Από τις 1043 εκκλησίες, οι 781 αναστηλώνονται και αποκαθίστανται αυτή τη στιγμή, ώστε να μην προκαλέσουν ατύχημα. Από τους 781 ναούς, μόνο οι 65 έχουν χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό, ενώ οι 716 αναστηλώνονται από τις ίδιες τις ενορίες και τις Μητροπόλεις τους, αλλά και μέσω δωρεών ευεργετών.

Επίσης, 262 ιερού ναοί παραμένουν ανενεργοί, σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Τύχων, τονίζοντας ότι:

«Το σημαντικότερο καθήκον της μουσειακής κοινότητας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι η διατήρηση των ναών και των μοναστηριών στην πιο αυθεντική μορφή τους, σύμφωνα με όλους τους κανόνες αποκατάστασης». «Από την άλλη», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης, «οι ναοί και τα μοναστήρια είναι ζωντανά, με την έννοια ότι αναπτύσσονται, εμφανίζουν κάποιες ανάγκες και απαιτήσεις».

«Εδώ χρειαζόμαστε μια πολύ σοφή και καλά μελετημένη προσέγγιση για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Οι ναοί και τα μοναστήρια είναι ενεργά – δεν είναι… παγωμένες μούμιες, και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Αλλά ταυτόχρονα, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του σήμερα, θα ήταν έγκλημα να αλλάξουμε το χαρακτήρα τους. Και τώρα συζητάμε, προτείνουμε, επιχειρηματολογούμε και στο τέλος, κατά κανόνα, βρίσκουμε κοινές και σωστές θέσεις για κάθε μεμονωμένο μνημείο που αναστηλώνεται, όπως για έναν μεμονωμένο ασθενή», κατέληξε ο Μητροπολίτης Τύχων.

Ο Μητροπολίτης Τύχων συμμετέχει στο ΙΙΙ Πανρωσικό Συνέδριο Επισκοπικών Αρχαιοτήτων και Αρχιτεκτόνων. Όπως διευκρινίζουν οι διοργανωτές, σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών για τη διατήρηση μνημείων εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης, με στόχο τη διατήρηση και την αναστήλωσή τους.

Διευκρινίζεται ότι το ινστιτούτο επισκοπικών αρχαιοτήτων ιδρύθηκε στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 2014 και πλέον εκπροσωπείται σε 135 επισκοπές.

Φωτό: Никита Бизин / РИА Новости

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων