01/02/2023 01/02/2023 Ευχές για την 14η επέτειο από την Ενθρόνισή του δέχθηκε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Κατά τον λόγο απηύθυνε μετά την θεία λειτουργία, ο Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους για την...
01 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:44
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 17:49

Ποιοι ευχήθηκαν στον Πατριάρχη Μόσχας για την επέτειο ενθρόνισής του

Διαδώστε:
Ποιοι ευχήθηκαν στον Πατριάρχη Μόσχας για την επέτειο ενθρόνισής του

Ευχές για την 14η επέτειο από την Ενθρόνισή του δέχθηκε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Κατά τον λόγο απηύθυνε μετά την θεία λειτουργία, ο Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους για την κοινή προσευχή, και για το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι, παρά το γεγονός ότι πολλά πράγματα αμφιταλαντεύονται στον σύγχρονο κόσμο. Τα πολιτικά σύνορα αλλάζουν, τα πολιτικά καθεστώτα αλλάζουν, τα κέντρα επιρροής αλλάζουν, πολλά συμβαίνουν ενάντια στην καλή θέληση του ανθρώπου, αλλά η Εκκλησία παραμένει, όπως λέω πάντα, νησί της ελευθερίας. Αυτό συμβαίνει επειδή νόμος μας δεν είναι ο ανθρώπινος νόμος, ο οποίος είναι μεταβλητός, και επηρεάζεται από ποικίλους πολιτικούς παράγοντες, αλλά ο νόμος του Θεού, που αντανακλάται στην καρδιά του ανθρώπου μέσω της φωνής της συνείδησης.

Η Εκκλησία διακηρύσσει την αλήθεια του Θεού και στο δρόμο αυτής της διακήρυξης υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, πολιτειακών και πολιτιστικών προσωπικοτήτων, αλλά, κυρίως, απλοί άνθρωποι που είναι με το μέρος της Εκκλησίας. Ευχαριστώ τον Θεό για το γεγονός που οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους αναπτύσσονται με αυτόν τον τρόπο σήμερα στο ρωσικό κράτος, και ελπίζουμε αυτή η σχέση να διαρκέσει και στο μέλλον».

Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη σοφή ηγεσία, την πατρική προσοχή στους ποιμένες, και τη στάση του Μακαριωτάτου σε όσους έχουν ανάγκη. «Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επιμελώς υπό την σκέπη σας, και υπό την καθοδήγησή σας να συμβάλουμε στον κοινό σκοπό μας, καθώς και να προστατεύσουμε το ποίμνιο του Χριστού από τους “λύκους” που το καταστρέφουν. Σας ευχόμαστε ο Κύριος να συνεχίσει να σας στέλνει τα πλούσια ελέη και τις ευεργεσίες Του, να σας κρατά σε δύναμη και καλή διάθεση και να σας στηρίζει», όπως αναφέρεται.

Μερικοί από όσους του ευχήθηκαν ήταν ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας: «Με την ευκαιρία της δέκατης τέταρτης επετείου της ενθρόνισής σας στον πατριαρχικό θρόνο, εκφράζω τους πιο εγκάρδιους, αδελφικούς χαιρετισμούς μου. Η εν Ρωσία Ορθόδοξη Εκκλησία έλαμψε από την συνεισφορά σας στην πνευματική αναζωπύρωση, ενώ ο ίδιος αποτελείτε παράδειγμα για τους άλλους.

Στον εχθρό της πίστης δεν αρέσει η σταθερότητα της εκκλησίας, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να την καταστρέψει. Πιστεύουμε βαθιά ότι το κακό που καταστρέφει την Εκκλησία, θα καταστραφεί από τον ίσιο τον Κατακτητή του θανάτου και της κόλασης, τον Χριστό. Προσευχόμαστε για αυτό στον Σωτήρα μας. Σας εύχομαι να έχετε την άφθονη βοήθεια από το Θεό, υγεία και κάθε καλό».

Επίσης, ο Προέδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα: «Εργάζεστε πάντα ακούραστα, και αποτελείται παράδειγμα αφοσίωσης στην εν Ρωσία Ορθόδοξη Εκκλησία, τον λαό και την Πατρίδα. Η υψηλή ανιδιοτελής αποστολή σας και το ενδιαφέρον σας για την ευημερία των πολιτών της Ρωσίας κέρδισαν βαθύ σεβασμό».

Ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος γεννήθηκε στο Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης, στην σημερινή Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στις 20 Νοεμβρίου 1946.

Στις 27 Ιανουαρίου 2009, ο από Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κύριλλος εξελέγη 16ος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, κερδίζοντας 508 (72%) από τις 702 ψήφους. Την 1η Φεβρουαρίου του 2009, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων