12/02/2021 12/02/2021 Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας έγινε προσβάσιμος σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς δύο απτά μοντέλα του ναού σε μορφή τελειοποιημένης μακέτας θα επιτρέψουν σε αυτούς τους ανθρώπους να «δουν» το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό μνημείο, όπως και δήλωσε στους δημοσιογράφους, την Πέμπτη, η Τατιάνα Σαρατσέβα, επικεφαλής του τμήματος...
12 Φεβρουαρίου, 2021 - 11:59
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2021 - 12:15

Μόσχα: Προσβάσιμος σε τυφλούς ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου

Διαδώστε:
Μόσχα: Προσβάσιμος σε τυφλούς ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας έγινε προσβάσιμος σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς δύο απτά μοντέλα του ναού σε μορφή τελειοποιημένης μακέτας θα επιτρέψουν σε αυτούς τους ανθρώπους να «δουν» το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό μνημείο, όπως και δήλωσε στους δημοσιογράφους, την Πέμπτη, η Τατιάνα Σαρατσέβα, επικεφαλής του τμήματος του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας του Καθεδρικού Ναού για τον ναό του Ποκρόφ (η άλλη ονομασία του καθεδρικού του Αγίου Βασιλείου είναι Ποκρόφ, που σημαίνει Μεσιτεία ή Αγία Σκέπη).

«Το μεταλλικό μοντέλο στον δρόμο είναι το πρώτο μεταλλικό μοντέλο αφής για τυφλούς στο κέντρο της Μόσχας. Είναι διαθέσιμο ακόμη και για όσους δεν θα αγοράσουν εισιτήριο, για να επισκεφθούν ολόκληρο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου. Μπορείτε απλώς να πάτε στην περιοχή και να δείτε αυτή τη μακέτα δωρεάν», είπε η Saracheva.

Ένα πτυσσόμενο πλαστικό μοντέλο είναι, επίσης, εγκατεστημένο μέσα στο ναό. «Τα κύρια χρώματα του καθεδρικού ναού αναφέρονται, επίσης, εδώ. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι μερικώς πτυσσόμενο και αυτό θα επιτρέψει στους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης να επιθεωρήσουν τον καθεδρικό ναό όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά», εξήγησε η κυρία Σαρατσέβα, προσθέτοντας ότι το μοντέλο συνοδεύεται από πληροφορίες σε μορφή Braille.

Η ίδια σημείωσε ότι η παρουσίαση των μοντέλων συμπίπτει με την 149η επέτειο του Ιστορικού Μουσείου και τα 460 γενέθλια του Καθεδρικού του Αγίου Βασιλείου. Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος “Ασυνήθιστη Θέαση” του ιδρύματος Τέχνης, Επιστήμης και Αθλητισμού. Τα μοντέλα προετοιμάστηκαν στο πλαίσιο της κατεύθυνσης «Κρατικό Ιστορικό Μουσείο – Προσβάσιμο». Η κύρια αποστολή του ιδρύματος είναι η υποστήριξη των μεγαλύτερων πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

«Αυτό το έργο υλοποιείται στο Ιστορικό Μουσείο από το 2018. Σκοπός είναι η συνεργασία με προγράμματα χωρίς αποκλεισμούς και η αύξηση της προσβασιμότητας σε ολόκληρο το συγκρότημα του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου. Το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο προσπαθεί να καταστήσει τον εκθεσιακό του χώρο όσο το δυνατόν πιο προσιτό για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης», εξήγησε η επικεφαλής του τμήματος του Καθεδρικού Ναού Ποκρόφ στο Μουσείο.

Από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, στο μουσείο έχουν εγκατασταθεί  μοντέλα αφής, τα οποία βρίσκονται κοντά σε βασικά μνημεία μιας έκθεσης που αφηγείται την ιστορία της Ρωσίας από την εποχή των λίθων έως την εποχή του τσάρου Πέτρου του Α’, αναφέρει το TASS .

«Η παρουσίαση απλών μοντέλων του καθεδρικού ναού μεσολάβησης είναι πολύ σημαντική και συμβολική, καθώς είναι αφιερωμένη στο κύριο σύμβολο της χώρας μας. Το Ίδρυμα εργάζεται τώρα για να διασφαλίσει ότι όλα τα κύρια αρχιτεκτονικά μνημεία της χώρας θα είναι προσβάσιμα σε κατοίκους και τουρίστες», αναφέρεται στο κείμενο του Ιδρύματος.

Επίσης, η Τατιάνα Σαρατσέβα δήλωσε ότι εκδρομές για κωφούς και άτομα με προβλήματα ακοής, τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και άτομα με διανοητική αναπηρία πραγματοποιούνται σε συνεχή βάση στο μουσείο». Σύμφωνα με την ίδια, το μεταλλικό μοντέλο του Αγίου Βασιλείου θα είναι ενδιαφέρον για όλους τους επισκέπτες, καθώς μόνο από την πανοραμική θέα μπορεί κανείς να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική σύνθεση αυτής της περιπλοκότατης δημιουργίας εξαιρετικών αρχιτεκτόνων των μέσων του 16ου αιώνα».

Πηγή: lenta.ru, blagovest.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων