18/06/2022 18/06/2022 Στις 17 Ιουνίου 2022, στη Μεγάλη Αίθουσα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του νεοδιορισθέντος προέδρου του ΤΕΕΣ, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιου, και του προσωπικού του ΤΕΕΣ. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ο νέος πρόεδρος, αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στην έως τώρα παρουσία του σε θέσεις, που απαιτούσαν την ενασχόληση...
18 Ιουνίου, 2022 - 12:17
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2022 - 12:36

Πρώτη συνάντηση του νέου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ με τα μέλη του ΤΕΕΣ

Διαδώστε:
Πρώτη συνάντηση του νέου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ με τα μέλη του ΤΕΕΣ

Στις 17 Ιουνίου 2022, στη Μεγάλη Αίθουσα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του νεοδιορισθέντος προέδρου του ΤΕΕΣ, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιου, και του προσωπικού του ΤΕΕΣ.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο νέος πρόεδρος, αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στην έως τώρα παρουσία του σε θέσεις, που απαιτούσαν την ενασχόληση με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της διασποράς, αλλά και με το ίδιο το ΤΕΕΣ ή τους συνεργάτες του, μίλησε για τις αρμοδιότητες του Τμήματος, του οποίου πλέον προΐσταται, για τις διορθόδοξες σχέσεις, αλλά και το δύσκολο έργο του.

«Τα καθήκοντα του Τμήματος περιλαμβάνουν την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών, καθιερώνοντας αμοιβαία επωφελή διάλογο με άλλα χριστιανικά δόγματα και εκπροσώπους άλλων θρησκειών, αλληλεπίδραση με εκπροσώπους αρχών και δημόσιων οργανισμών (τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες όπου εκπροσωπείται η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία), βοήθεια στους συμπατριώτες μας, που σήμερα είναι διάσπαρτοι σε όλη τη γη. Όλα αυτά, φυσικά, θα συνεχίσουν να είναι στην ατζέντα μας», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος.

Όσον αφορά την κατάσταση στη «σφαίρα των διορθόδοξων σχέσεων», ο Σεβασμιώτατος είπε τα εξής:

«Η κατάσταση στη σφαίρα των διορθοδόξων σχέσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σήμερα. Η ενότητα της Εκκλησίας απειλείται σοβαρά. Προσπαθούν να μας επιβάλουν μια νέα τάξη ύπαρξης της Εκκλησίας, «σπάζοντας» την παλιά, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία ζει για αιώνες. Προσπαθούν να επιβάλουν μια εκκλησιολογία ξένη προς την Ορθοδοξία. Ζούμε σήμερα σε πολύ δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες, που ίσως και δεν μας επηρεάζουν άμεσα, αλλά εφόσον η Εκκλησία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, φυσικά και μας αφορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», τόνισε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, χωρίς να κατονομάζει ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλουν τη νέα τάξη…

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που βλέπει, όπως είπε, ο Μητροπολίτης Αντώνιος προέτρεψε το προσωπικό του ΤΕΕΣ να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία: «Γνωρίζουμε ότι ο Κύριος δημιούργησε την Εκκλησία και οι πύλες της κολάσεως δεν θα υπερισχύσουν αυτής (Ματθαίος 16:18). Η Εκκλησία κατά τη διάρκεια των χιλιετιών της ιστορίας της έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και πάντα αντιμετώπιζε τις απειλές που εμφανίζονταν, τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές».

«Το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την κανονική τάξη. Επομένως το κλειδί για την επιτυχή επίλυση των υπαρχουσών δυσκολιών είστε όλοι εσείς, αγαπητοί πατέρες, αδελφοί και αδελφές», τόνισε ακολούθως ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ, επισημαίνοντας τη σημασία του επαγγελματισμού του προσωπικού και την αφοσίωσή τους στην υπηρεσία τους.

«Γνωρίζω το δύσκολο έργο που μου εμπιστεύθηκαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Στα επερχόμενα έργα -όσο με ευλογεί ο Κύριος- βασίζομαι στη βοήθεια του Θεού και στη βοήθειά σας», είπε ο Σεβασμιώτατος. «Πολλοί από εσάς εργάζεστε εδώ για πολλά χρόνια και έχετε συσσωρεύσει μοναδική, ανεκτίμητη εμπειρία που θέλω να απορροφήσω σαν σφουγγάρι, ειδικά τον πρώτο καιρό της θητείας μου. Θα χρειαστώ τη συμβουλή σας. Από την πλευρά μου, βέβαια, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η θητεία μου στη θέση αυτή να είναι χρήσιμη για την Εκκλησία του Χριστού και να δικαιώσει τις προσδοκίες που μου έχει θέσει η Ιεραρχία».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του ΤΕΕΣ ευχήθηκε στο προσωπικό να έχουν τη βοήθεια του Θεού στους κόπους τους.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων