18/09/2020 18/09/2020 Στην εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στο παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης στο Τσάρσκογιε Σέλο πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την επανάσταση του 1917.   Την τέλεση της λειτουργίας 103 χρόνια μετά οργάνωσε ο πρωθιερέας Γεννάδιος Ζβέρεφ. Στο τέλος της υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τον Ιβάν Σαούτοφ, διευθυντή του Κρατικού Μουσείου-Τσάρσκογιε...
18 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:44
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2020 - 18:33

Πρώτη Θεία Λειτουργία στο παλάτι της Μεγ. Αικατερίνης μετά το 1917

Διαδώστε:
Πρώτη Θεία Λειτουργία στο παλάτι της Μεγ. Αικατερίνης μετά το 1917

Στην εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στο παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης στο Τσάρσκογιε Σέλο πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την επανάσταση του 1917.

 

Την τέλεση της λειτουργίας 103 χρόνια μετά οργάνωσε ο πρωθιερέας Γεννάδιος Ζβέρεφ.

Στο τέλος της υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τον Ιβάν Σαούτοφ, διευθυντή του Κρατικού Μουσείου-Τσάρσκογιε Σέλο από το 1987 έως το 2008.

Ο πατήρ Γεννάδιος ευχήθηκε στους πιστούς για την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την αποκατάσταση του ναού, αλλά και στην διευθύντρια του κρατικού μουσείου Τσάρσκογιε Σέλο, Όλγα Ταρατίνοβα, με την ευκαιρία των γενεθλίων του μουσείου.

Η ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησε το 1745 κατά τη διάρκεια της βασιλείας της αυτοκράτειρας Ελισάβετ Πετρόβνα. Το τελικό έργο σχεδιάστηκε από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Franco Bartolomeo Rastrelli. Ο ναός είναι σε στιλ “μπαρόκ της Ελισάβετ”. Μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας και αυλικοί παντρεύτηκαν εδώ, βάφτισαν τα μωρά του Αυτοκρατορικού Οίκου, που γεννήθηκαν στο Τσάρσκογιε Σέλο, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών αυτοκρατόρων: Νικολάου Α’ και Νικολάου Β΄. Το 1917, οι ακολουθίες στην εκκλησία διακόπηκαν βίαια και αυτή έγινε μέρος της έκθεσης του μουσείου. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές. Το καλοκαίρι του 2015, το μουσείο ανακοίνωσε διαγωνισμό για εργασίες αποκατάστασης. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019 και ο ναός αποδόθηκε στον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας.

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων