01/07/2020 01/07/2020 Την έντονη αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας έχει προκαλέσει η πρόταση Ρώσου βουλευτή να υπόκεινται οι μελλοντικοί ιερείς σε ψυχιατρική εξέταση και να ελέγχεται το ποινικό τους μητρώο. Το Πατριαρχείο Μόσχας χαρακτήρισε αντισυνταγματικά τα μέτρα αυτά, προσθέτοντας ότι για τους Ιερείς δεν μπορεί να ισχύει ό,τι για τους ανθρώπους των σωμάτων ασφαλείας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος...
01 Ιουλίου, 2020 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2020 - 8:43

Ρωσία: Αυστηρό το πλαίσιο επιλογής Κληρικών

Διαδώστε:
Ρωσία: Αυστηρό το πλαίσιο επιλογής Κληρικών

Την έντονη αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας έχει προκαλέσει η πρόταση Ρώσου βουλευτή να υπόκεινται οι μελλοντικοί ιερείς σε ψυχιατρική εξέταση και να ελέγχεται το ποινικό τους μητρώο. Το Πατριαρχείο Μόσχας χαρακτήρισε αντισυνταγματικά τα μέτρα αυτά, προσθέτοντας ότι για τους Ιερείς δεν μπορεί να ισχύει ό,τι για τους ανθρώπους των σωμάτων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντιμίρ Λεγκόιντα υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις για τους υποψηφίους κληρικούς έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές από την ίδια την Εκκλησία
«Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος υποστηρίζει σταθερά την αυστηρότητα της επιλογής υποψηφίων για κληρικούς. Έχει υιοθετηθεί ένα αυστηρό εκπαιδευτικό πλαίσιο και πραγματοποιούνται συνεχώς σεμινάρια” υπογράμμισε ο κ. Λεγκόιντα.

«Τέτοιες απαιτήσεις, φυσικά, δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν τη δεκαετία του 1990, όταν η εκκλησιαστική ζωή αποκαταστάθηκε μετά από δεκαετίες διώξεων. Πολλοί κληρικοί που στη συνέχεια χειροτονήθηκαν δεν μπόρεσαν να λάβουν πνευματική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα για να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό τους επίπεδο και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους», πρόσθεσε.

«Σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από μια δεκαετία ή περισσότερο, πολλά θεολογικά ιδρύματα έχουν λάβει κρατική διαπίστευση και, ως εκ τούτου, συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τους αιτούντες, που προβλέπονται από το νόμο, οι οποίες αναμφίβολα θα ληφθούν υπόψη κατά την χειροτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

«Ταυτόχρονα, η θέσπιση προϋποθέσεων για υποψηφίους για ιερείς είναι το αποκλειστικό προνόμιο μιας θρησκευτικής οργάνωσης, όπως προκύπτει από το επίσημο σχόλιο του Νομικού Τμήματος του Πατριαρχείου της Μόσχας, επομένως δεν μπορούν να καθοριστούν με νόμο», υπογράμμισε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων