11/07/2021 11/07/2021 Ο Μητροπολίτης Αικατερινβούργου και Βερχοτούρας Ευγένιος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην λιτάνευση εις μνήμην του τσάρου Νικολάου Β’ Ρομάνοφ, που ακυρώθηκε από τις αρχές λόγω της  δυσμενούς επιδημιολογικής κατάστασης, παρότι νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Σβέρντλοφ, Γεβγκένι Κουιβάσεφ, είχε ανακοινώσει ότι η παραδοσιακή λιτανεία, που πραγματοποιείται ετησίως κατά την ημέρα μνήμης του μαρτυρικού θανάτου...
11 Ιουλίου, 2021 - 16:28
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2021 - 18:44

Ρωσία: Διάσταση απόψεων για την τσαρική λιτάνευση

Διαδώστε:
Ρωσία: Διάσταση απόψεων για την τσαρική λιτάνευση

Ο Μητροπολίτης Αικατερινβούργου και Βερχοτούρας Ευγένιος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην λιτάνευση εις μνήμην του τσάρου Νικολάου Β’ Ρομάνοφ, που ακυρώθηκε από τις αρχές λόγω της  δυσμενούς επιδημιολογικής κατάστασης, παρότι νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Σβέρντλοφ, Γεβγκένι Κουιβάσεφ, είχε ανακοινώσει ότι η παραδοσιακή λιτανεία, που πραγματοποιείται ετησίως κατά την ημέρα μνήμης του μαρτυρικού θανάτου του τσάρου Νικολάου Β’ και της οικογενείας του, δεν θα γίνει, λόγω εξάπλωσης ενός νέου στελέχους κορωνοϊού στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οικογενείας του Τσάρου Νικολάου Β’, που ήταν και ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας. Η αγιοποίηση της οικογένειας του Τσάρου Νικολάου Β’ έγινε το 2000, αφού βρέθηκαν οι σοροί των μελών της βασιλικής οικογένειας, που δολοφονήθηκαν άγρια μαζί με τους πιστούς υπηρέτες τους στις 17 Ιουλίου 1918 από τους μπολσεβίκους φρουρούς τους στο σπίτι, όπου ήταν φυλακισμένοι στο Γεκατερίνμπουργκ ή Αικατερίνμπουργκ στα Ουράλια όρη.

«Στην τρέχουσα επιδημική κατάσταση, δεν μπορούν να υπάρξουν ιδανικές λύσεις. Ο καθένας βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ ανδρείας και φόβου, ευθύνης και θάρρους, προσοχής και τόλμης. Εγώ σίγουρα θα πάω! Η απόφαση των αρχών, οι οποίες δεν συμφώνησαν να γίνει η λιτάνευση εις μνήμην του τσάρου, είναι βάσιμη. Αν και δεν έπρεπε να ήταν. Θα στιγματίσει τους πιστούς ως ένοχους της εξάπλωσης της λοίμωξης», έγραψε ο Μητροπολίτης στο Telegram.

Η παράδοση της λιτάνευσης από τον λεγόμενο Ναό του Αίματος, που είναι αφιερωμένος σε όλους τους εν Ρωσία διαλαμψάντες Αγίους και χτισμένος εκεί όπου εκτελέστηκε η τσαρική οικογένεια, έως το Μοναστήρι των Αγίων Μαρτύρων στη Γκανίνα Γιάμα, σημείωσε, έχει γίνει ιερή για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν την πομπή, κατά τη γνώμη του, είναι προφανές. Ο Μητροπολίτης κάλεσε, επίσης, τους πιστούς να «λάβουν τα μέγιστα μέτρα για να προστατεύσουν τη ζωή τους και τις ζωές των γύρω τους».

Η RIA Novosti ζήτησε ένα σχόλιο από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Περιφέρειας Σβέρντλοφ, αλλά δεν έχει ακόμη τη θέση του υπουργείου επί του θέματος.

Παραδοσιακά, η λιτάνευση εις μνήμην του Τσάρου, στην οποία συμμετέχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (πέρυσι περισσότεροι από 60.000), πραγματοποιείται τη νύχτα της 17ης Ιουλίου, στην επέτειο της εκτέλεσης της οικογένειας του. Οι συμμετέχοντες στην πομπή ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθούν τα ιερά λείψανα των μελών της βασιλικής οικογένειας και των υπαλλήλων τους πριν από 102 χρόνια. Το μήκος της είναι 20 χιλιόμετρα και ο χρόνος που χρειάζεται είναι περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες.

Από την αρχή της πανδημίας, η ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποστήριξε τις εκκλήσεις των κοσμικών αρχών να συμμορφωθούν με τις υγειονομικές απαιτήσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, η εκκλησία εγκατέλειψε πολλές φορές τις λιτανείες ή τις εορτές με πολύ κόσμο. Συγκεκριμένα, το 2020, πριν από το Πάσχα, ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται στο σπίτι και να μην παρευρίσκονται στις ακολουθίες.

Πηγή: ria.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων