27/01/2022 27/01/2022 Εκ μέρους της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα, το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας έστειλε μεθοδολογικές συστάσεις σε όλους τους θεσμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις ομοσπονδιακές εκτελεστικές αρχές σχετικά με τη θέσπιση της διαδικασίας για την επίσκεψη ιερέων στα νοσοκομεία, και ειδικά σε αυτά είναι νοσοκομεία covid-19. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σύμφωνα με τις μεθοδολογικές συστάσεις...
27 Ιανουαρίου, 2022 - 14:55

Ρωσία: Διευκολύνεται η επίσκεψη ιερέων στα νοσοκομεία

Διαδώστε:
Ρωσία: Διευκολύνεται η επίσκεψη ιερέων στα νοσοκομεία

Εκ μέρους της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα, το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας έστειλε μεθοδολογικές συστάσεις σε όλους τους θεσμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις ομοσπονδιακές εκτελεστικές αρχές σχετικά με τη θέσπιση της διαδικασίας για την επίσκεψη ιερέων στα νοσοκομεία, και ειδικά σε αυτά είναι νοσοκομεία covid-19.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σύμφωνα με τις μεθοδολογικές συστάσεις οι ομοσπονδιακές εκτελεστικές αρχές καλούνται να εγκρίνουν τους δικούς τους κανονισμούς που θα επιτρέπουν την εισαγωγή ιερέων στα νοσοκομεία.
Οι οδηγίες αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας με τη συμμετοχή του Συνοδικού Τμήματος για την Εκκλησιαστική Φιλανθρωπία και την Κοινωνική Υπηρεσία μετά τα αποτελέσματα του διεθνούς συνεδρίου «Πνευματική Βοήθεια από Ιερείς σε Νοσοκομεία: Δίκαιο, Ψυχολογία, Οργανισμός», που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021 ως μέρος των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Στο συνέδριο, ο Χανς Κλούγκε, Βέλγος γιατρός, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ και η Melita Vujnovich, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Ρωσία, επαίνεσαν την υπηρεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις «κόκκινες ζώνες» των ρωσικών νοσοκομείων.

«Χαιρετίζουμε τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας. Είναι απαραίτητες. Το Σύνταγμα μιλάει για θρησκευτική ελευθερία και ο ομοσπονδιακός νόμος «Σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας της υγείας» καθορίζει το δικαίωμα του ασθενούς να τον επισκέπτεται ιερέας, αλλά στην πράξη συχνά συναντούσαμε προβλήματα – σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Επίσκοπος Ορέχοβο-Ζούγιεβο, κ Παντελεήμων.

«Τώρα που έχει καθιερωθεί μια ενιαία διαδικασία για την επίσκεψη κληρικών σε ασθενείς του νοσοκομείου, θα είναι ευκολότερο για χιλιάδες πιστούς να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να συναντηθούν με έναν ιερέα σε ένα νοσοκομείο. Η επίσκεψη ιερέα βοηθά στη βελτίωση της ψυχολογικής και πνευματικής κατάστασης των πιστών ασθενών. Είμαστε βέβαιοι ότι θα χρησιμεύσει στη βελτίωση της κατάστασης των ασθενών και θα βοηθήσει τους γιατρούς στην ευγενή υπηρεσία τους προς τους ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος.

Μάλιστα σε παλαιότερη δήλωσή του, στις 7 Ιουλίου 2021, είχε τονίσει: «Καθώς ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό αυξάνεται, πολλά νοσοκομεία της Μόσχας μας ζήτησαν να βοηθήσουμε στη φροντίδα ασθενών στις “κόκκινες ζώνες” με εθελοντές. Και δεν πρόκειται για την έλλειψη ανθρώπων στα νοσοκομεία της Μόσχας, αλλά για να κάνουμε τη ζωή των ασθενών πιο άνετη, βοηθώντας τους. Η αγάπη και η φροντίδα δεν είναι ποτέ αρκετές. Οι άρρωστοι χρειάζονται τη βοήθεια και την παρηγοριά μας».

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Φιλανθρωπίας σημείωσε ότι η Εκκλησία έχει αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να οργανώσει εθελοντική βοήθεια στην «κόκκινη ζώνη». «Υπάρχει αδειοδοτημένο Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Εκκλησιαστικό Νοσοκομείο του Αγίου Αλέξη. Εκπαιδεύει κατώτερες νοσοκόμες για τη φροντίδα των αρρώστων. Και τώρα θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μαθήματα για να εκπαιδεύσουμε εθελοντές που θα βοηθήσουν σε νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων για τον Covid», είπε ο Επίσκοπος Παντελεήμων.

«Κάθε άτομο που καταλήγει στο νοσοκομείο έχει το δικαίωμα βάσει νόμου να έχει πρόσβαση σε ιερέα. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μηχανισμός για την εφαρμογή αυτού του δικαιώματος. Οι μεθοδολογικές συστάσεις στοχεύουν στην κάλυψη αυτού του κενού και στη βοήθεια των περιφερειών», δήλωσε ο Oleg Salagay, αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Νωρίτερα, η διακονία της Εκκλησίας σε νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων «κόκκινων ζωνών», έλαβε την υποστήριξη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου V.I. Matvienko, και της αναπληρώτριας Προέδρου της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Γκολίκοβα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων