02/04/2021 02/04/2021 Προβλήματα με το τραγούδι που επιλέχθηκε στην Eurovision δεν έχουν μόνο (και δικαιολογημένα) στην Κύπρο. Και στη Ρωσία το κομμάτι που επιλέχθηκε για τον διαγωνισμό, φαίνεται ότι διχάζει.  Μάλιστα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σχολίασε στο πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» το σκάνδαλο γύρω από το τραγούδι της Μανίζα «Ρωσίδα Γυναίκα», που θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη Eurovision, υποστηρίζοντας...
02 Απριλίου, 2021 - 12:48
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2021 - 17:16

Ρωσία: Αντιδράσεις για το τραγούδι από κράτος και εκκλησία

Διαδώστε:
Ρωσία: Αντιδράσεις για το τραγούδι από κράτος και εκκλησία

Προβλήματα με το τραγούδι που επιλέχθηκε στην Eurovision δεν έχουν μόνο (και δικαιολογημένα) στην Κύπρο. Και στη Ρωσία το κομμάτι που επιλέχθηκε για τον διαγωνισμό, φαίνεται ότι διχάζει. 

Μάλιστα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σχολίασε στο πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» το σκάνδαλο γύρω από το τραγούδι της Μανίζα «Ρωσίδα Γυναίκα», που θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη Eurovision, υποστηρίζοντας ότι για έναν διεθνή διαγωνισμό δεν πρέπει να επιλέγονται δημιουργίες  που εξοργίζουν τις «γυναίκες συμπατριώτισσες» και ταπεινώνουν τη γυναικεία αξιοπρέπεια.

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ρώσικης Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, εξέφρασε έκπληξη για το περιεχόμενο του τραγουδιού της Μανίζα, ζητώντας πληροφορίες από το Κανάλι 1 της Ρωσίας σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ερμηνευτή και τραγουδιού από μια χώρα για έναν διεθνούς κύρους διαγωνισμό. Με τη σειρά της, η γερουσιαστής Έλενα Αφανάσιεβα σημείωσε ότι «πολλοί Ρώσοι εξεπλάγησαν με την επιλογή αυτή: έκπληκτοι από την εμφάνισή, έκπληκτοι από το τραγούδι». Σύμφωνα με την Αφανάσιεβα: «δεν υπάρχει νόημα στο τραγούδι, δεν είναι αντιληπτό, τι είδους αφροαμερικάνικος χορός είναι!». Η γερουσιαστής πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ποιες αξίες διαφυλάττει ή όχι ο ερμηνευτής που εκπροσωπεί τη Ρωσία.

«Ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού κοινού είναι εξοργισμένο από αυτό το κομμάτι. Έχω ακούσει για μια αρνητική αντίδραση τόσο μεταξύ της Ορθόδοξης κοινότητας, συγκεκριμένα από τις γυναίκες (διαμαρτυρήθηκε η Ένωση Ορθοδόξων Γυναικών), όσο και ότι πολλές Ρωσίδες  είναι εξοργισμένες από αυτό το τραγούδι», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου της Μόσχας για τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας – Κοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, είπε στο RIA Novosti.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «κάθε δημιουργία που έχει σχέση με τη Ρωσία και έχει γυναικεία θέματα στο περιεχόμενό του δεν πρέπει να προκαλεί οργή μεταξύ των γυναικών της πατρίδας μας».

«Προχωρούμε από το γεγονός ότι η προστασία των παραδοσιακών αξιών κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας και μία από αυτές είναι η αξία της μητρότητας, η οποία προϋποθέτει άνευ όρων σεβασμό στις γυναίκες. Οτιδήποτε εξευτελίζει την αξιοπρέπεια μιας γυναίκας δεν αξίζει να διαδοθεί διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, που ακυρώθηκε το 2020 λόγω πανδημίας κορωνοϊού, θα διεξαχθεί στις 18-22 Μαΐου στο Ρότερνταμ. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στη Eurovision φέτος, καθώς το νέο τραγούδι που παρουσίασε η χώρα παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού.

Η Μανίζα είναι Ρωσίδα τραγουδίστρια από το Τατζικιστάν, η οποία έγινε γνωστή μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τον Δεκέμβριο του 2020, έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από τη Ρωσία.

Το τραγούδι έχει έως τώρα χαρακτηριστεί: μια πρόκληση για τους Ρώσους, μια παρωδία τους, που αφήνει κακή γεύση».

Η Ένωση Ορθόδοξων Γυναικών επιμένει ότι δεν μπορεί να πάει στην Eurovision, καθώς η εικόνα της Ρωσίδας προσβάλλεται δημόσια. Το τραγούδι μέσα μιλάει για παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα, για διαλυμένες οικογένειες, για γυναίκες που θεωρούνται μεγάλες μετά τα 30 και πιέζονται να κάνουν παιδιά, για γυναίκες που «πρέπει» να χάσουν βάρος και για το ότι οι Ρωσίδες θέλουν πάντα να φύγουν από τη χώρα και να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού…

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων