09/04/2024 09/04/2024 Τη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου για τη διαφύλαξη της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους εξέφρασε ο πρέσβης της Ρωσίας στο Ισραήλ, Α. Βίκτοροφ, κατά την δεξίωση μετά την Θεία Λειτουργία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που τελέστηκε στο ομώνυμο Προσκύνημα στη Ναζαρέτ.  “Η Ρωσία υποστηρίζει απερίφραστα τις...
09 Απριλίου, 2024 - 13:14
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2024 - 16:07

Ρωσική στήριξη στις προσπάθειες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για διαφύλαξη της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους

Διαδώστε:
Ρωσική στήριξη στις προσπάθειες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για διαφύλαξη της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους

Τη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου για τη διαφύλαξη της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους εξέφρασε ο πρέσβης της Ρωσίας στο Ισραήλ, Α. Βίκτοροφ, κατά την δεξίωση μετά την Θεία Λειτουργία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που τελέστηκε στο ομώνυμο Προσκύνημα στη Ναζαρέτ. 

“Η Ρωσία υποστηρίζει απερίφραστα τις προσπάθειες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης Θεοφίλου Γ΄, που αποβλέπουν στη διαφύλαξη της ορθοδόξου χριστιανικής παρουσίας και της αυθεντικής πνευματικής κληρονομιάς στους Αγίους Τόπους”, είπε ο κ. Βικτόροφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης αναφέρθηκε και στην εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία λέγοντας σύμφωνα με το mospat.ru ότι: “Η πολιτική καταστολών του καθεστώτος του Κιέβου, που ασκείται με την υποστήριξη των δυτικών πολιτικών, στοχεύει στην ουσία στην εξάλειψη της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πραγματοποιείται αθρόα αρπαγή των ιερών ναών και η καταναγκαστική παράνομη διάλυση των κοινοτήτων υπό τη μορφή των δήθεν οικειοθελών μετεγγραφών σε άλλη δικαιοδοσία. Διεξάγεται κατά του ευαγούς κλήρου της κανονικής Εκκλησίας μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία παραπληροφόρησης με σκοπό τη δυσφήμηση των ιερέων της στα μάτια του ποιμνίου”.

Η εορτή

Στις 7 Απριλίου 2024, εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο, η οποία εφέτος συμπίπτει με την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ΄ προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων στη βασιλική του Ευαγγελισμού στην πόλη Ναζαρέτ.

Επίσης συλλειτούργησε πλειάδα ιεραρχών της Σιωνίτιδος Εκκλησίας: ο Ναζαρέτ Κυριακός, ο Ιόππης Δαμασκηνός, ο Γέρων Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο Θαβωρίου Μεθόδιος.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλε η εκκλησιαστική χορωδία υπό τη διεύθυνση του αρχιεπισκόπου Μαδάβων Αριστοβόλου.

Τη Ρωσική Εκκλησιαστική Αποστολή στην Ιερουσαλήμ εκπροσωπούσαν ο επικεφαλής της, αρχιμανδρίτης Βασσιανός Ζμέεφ, και ο κληρικός της Αποστολής διάκονος Μακάριος Πετουχόφ.

Η Θεία Μυσταγωγία τελέσθηκε στην ελληνική, την αραβική, την εκκλησιαστική σλαβονική και τη ρουμανική γλώσσα. Την ευαγγελική περικοπή της εορτής στην εκκλησιαστική σλαβονική ανέγνωσε ο αρχιμανδρίτης Βασσιανός, αναφέρει η ιστοσελίδα της Ρωσικής Αποστολής.

Παρέστησαν προσευχόμενοι ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ισραήλ Α. Βίκτοροφ, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στο Ισραήλ Ε. Βορομπιόφ και άλλοι επίσημοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων