28/07/2020 28/07/2020 «Η εισαγωγή της τροποποίησης στο Σύνταγμα, όπου αναφέρεται ο Θεός, είναι επιβεβαίωση της επιλογής του Αγίου Δούκα Βλαδιμήρου για τον Εκχριστιανσμό των Ρως», δήλωσε ο Βαχτάνγκ Κιψίτζε, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Συνδοικού Τμήματος σε σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ. Πρόσφατα με το συντριπτικό ποσοστό του 77,92% οι Ρώσοι είπαν «ναι» στις συνταγματικές...
28 Ιουλίου, 2020 - 10:37
Τελευταία ενημέρωση: 28/07/2020 - 10:38

Ρωσικό Σύνταγμα και Εκχριστιανισμός των Ρως

Διαδώστε:
Ρωσικό Σύνταγμα και Εκχριστιανισμός των Ρως

«Η εισαγωγή της τροποποίησης στο Σύνταγμα, όπου αναφέρεται ο Θεός, είναι επιβεβαίωση της επιλογής του Αγίου Δούκα Βλαδιμήρου για τον Εκχριστιανσμό των Ρως», δήλωσε ο Βαχτάνγκ Κιψίτζε, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Συνδοικού Τμήματος σε σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ.

Πρόσφατα με το συντριπτικό ποσοστό του 77,92% οι Ρώσοι είπαν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων η αναφορά στον Θεό στο νέο Σύνταγμα της χώρας, αλλά και ο ορισμός του γάμου αποκλειστικά ως «ένωση ενός άνδρα με μία γυναίκα». Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων , το «όχι» συγκέντρωσε 21,27%,  ενώ η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική καθώς κυμάνθηκε στο 65% του εκλογικού σώματος.

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί στις 28 Ιουλίου εορτάζουν τον Εκχριστιανισμό των Ρως, που έγινε το 988. Από το 2010 αυτή η ημέρα αναγνωρίστηκε ως κρατική γιορτή της Ρωσίας. Στο ορθόδοξο ημερολόγιο είναι η Ημέρα μνήμης του Αγίου Ισαποστόλου Δούκα Βλαδίμηρου.

Σύμφωνα με το Πρώτο Χρονικό, ο Βλαδίμηρος έστειλε τους σοφούς του να επισκεφθούν όλες τις γειτονικές χώρες και να ανακαλύψουν ποια θρησκεία είναι καλύτερη. Για τους μουσουλμάνους Βουλγάρους του Βόλγα του είπαν ότι βασιλεύει η μιζέρια και η θλίψη, δεν τρώνε χοιρινό, δεν πίνουν οινοπνευματώδη. Αυτό του προκάλεσε έκπληξη και είπε μα το ποτό είναι η χαρά μας. Μετά συμβουλεύθηκε κάποιους ιουδαϊστές απεσταλμένους, πιθανότατα χαζάρους, αλλά απέρριψε τη θρησκεία τους με το αιτιολογικό πως αν ο Θεός σάς υποστήριζε, δε θα χάνατε την Ιερουσαλήμ.

Τελικά ο Βλαδίμηρος αποφάσισε να υιοθετήσει το χριστιανισμό. Στις εκκλησίες των Γερμανών οι απεσταλμένοι δε βρήκαν καμία ομορφιά, αλλά στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψαν αυτό που έψαχναν. Περιγράφοντας τις εντυπώσεις τους από μια Θεία Λειτουργία που παρακολούθησαν στην Αγια-Σοφιά, ανέφεραν πως δεν ξέραμε εάν βρισκόμαστε στη γη ή στον ουρανό. Δεν ξέρουμε πώς να το περιγράψουμε με λόγια. Έτσι ο Βλαδίμηρος ζήτησε από το βυζαντινό αυτοκράτορα να τον βαπτίσει χριστιανό. Η τελετή έγινε το 988 στη Χερσώνα της Κριμαίας – ο Βλαδίμηρος έλαβε το χριστιανικό όνομα του νονού του (Βασίλειος) και παντρεύθηκε την αδελφή του Άννα, χωρίζοντας όλες τις άλλες γυναίκες του.

Επιστρέφοντας θριαμβευτικά στο Κίεβο, ο νεοφώτιστος Βλαδίμηρος διέταξε τους βογιάρους (αριστοκράτες) και τους γιους του να προσέλθουν στο Δνείπερο για να βαπτισθούν χριστιανοί. Την επόμενη μέρα κάλεσε για τον ίδιο λόγο όλους κατοίκους της πρωτεύουσας, πλούσιους και φτωχούς, ζητιάνους, ακόμα και σκλάβους, αλλιώς κινδύνευαν να γίνουν εχθροί του. Στο σημείο της μαζικής βάπτισης ανήγειρε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Ναό της Δεκάτης, διότι διέθεσε για την κατασκευή της το 1/10 της περιουσίας του.

Ο Βαχτάνγκ Κιψίτζε τόνισε πως «πρέπει καθημερινά να επιβεβαιώνουμε την επιλογή αυτή με τις πράξεις μας, άξιες του Αγίου μεγάλου προγόνου μας».

Απόδοση στα Ελληνικά: Irina Tresorukova/ Πηγή: ria.ru

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων