18/02/2019 18/02/2019 Σε στάση αναμονής η εκκλησία της Μόσχας μετά την κίνηση του Φαναρίου για την αυτοκεφαλία και την δυναμική πορεία των δηλώσεων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μην αφήνοντας στη Μόσχα περιθώρια ούτε για πολιτική δηλώσεων. Όσο το Φανάρι υπεραμύνεται της Αυτοκεφαλίας, τόσο η Μόσχα λουφάζει τηρώντας στάση αναμονής, ψάχνοντας παράλληλα να βρει υποστηρικτές σε αυτή της...
18 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:45

Σε στάση αναμονής η Εκκλησία της Μόσχας

Διαδώστε:
Σε στάση αναμονής η Εκκλησία της Μόσχας

Σε στάση αναμονής η εκκλησία της Μόσχας μετά την κίνηση του Φαναρίου για την αυτοκεφαλία και την δυναμική πορεία των δηλώσεων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μην αφήνοντας στη Μόσχα περιθώρια ούτε για πολιτική δηλώσεων.

Όσο το Φανάρι υπεραμύνεται της Αυτοκεφαλίας, τόσο η Μόσχα λουφάζει τηρώντας στάση αναμονής, ψάχνοντας παράλληλα να βρει υποστηρικτές σε αυτή της την αντίσταση και αντίδραση, στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να δικαιώσει τον Λαό των 45-50 εκατομμυρίων, πολλά εκατομμύρια εκ των οποίων είχαν καταδικασθεί σε ακοινωνησία όπως τονίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο συχνά πυκνά.

Την ίδια ώρα η  εκκλησία της Ρωσίας αν και αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις επί του θέματος, τον τελευταίο καιρό, κινούμενη διπλωματικά, προσπαθεί να ανασκουμπώσει τα μανίκια της και να μετρήσει συμμάχους.

Η πιο θορυβώδης πλευρά από πλευράς δηλώσεων, είναι αυτή του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, κ Ιλαρίωνα που βρίσκεται λόγω θέσης, αντιμέτωπος με την δημοσιότητα και αρκετά συχνά αναφέρεται στην πράξη της αυτοκεφαλίας κατηγορώντας την πράξη ως τέτοια που έβαλε σε κίνδυνο τις σχέσεις των Εκκλησιών.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, αν και δημοσίως αποφεύγει να εκφράζεται και προτιμά τα κηρύγματα και τις πνευματικές ενέσεις στον πιστό λαό της Ρωσίας, ωστόσο προσπαθεί να κινήσει τα νήματα, ώστε να δυναμώσει την φωνή διαμαρτυρίας της ρωσικής εκκλησίας απέναντι στην ιστορική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Φαίνεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί κύκλος συνομιλιών και παρεμβάσεων σε άλλα Πατριαρχεία για να συντάξει τις δυνάμεις του, ενώ κατά τη διάρκεια των εορτασμών των δέκα χρόνων ενθρόνισής του, αχνοφάνηκαν και οι πρώτοι του σύμμαχοι με πρωτοπόρο τον Πατριάρχη Αντιοχείας. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας ήταν εκείνος που από την πρώτη στιγμή φάνηκε ξεκάθαρα επιφυλακτικός  απέναντι στα γεγονότα κάτι το οποίο θα μπορούσε να προεξοφλήσει κανείς αν σκεφτεί και την σχέση του με την ρωσική εκκλησία η οποία τον στηρίζει στο έργο του στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων