29/11/2023 29/11/2023 Την συμπόρευση της Εκκλησίας με το κράτος στην υλοποίηση του ιδεολογήματος για τον “ρωσικό κόσμο”, επιβεβαίωσαν χθες από το Κρεμλίνο ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Του Νικολάου Ζαΐμη  Αμφότεροι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του XXV Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου, η οποία είχε ως θέμα «Το παρόν και το μέλλον του ρωσικού...
29 Νοεμβρίου, 2023 - 9:01
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2023 - 9:06

Στην οδό του δόγματος “ρωσικός κόσμος” Πατριάρχης Κύριλλος-Πούτιν

Διαδώστε:
Στην οδό του δόγματος “ρωσικός κόσμος” Πατριάρχης Κύριλλος-Πούτιν

Την συμπόρευση της Εκκλησίας με το κράτος στην υλοποίηση του ιδεολογήματος για τον “ρωσικό κόσμο”, επιβεβαίωσαν χθες από το Κρεμλίνο ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Αμφότεροι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του XXV Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου, η οποία είχε ως θέμα «Το παρόν και το μέλλον του ρωσικού κόσμου», με τις κεντρικές ομιλίες να πραγματοποιούνται χθες στο Κρατικό Παλάτι του Κρεμλίνου, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζεται.

Πούτιν: Η Εκκλησία δεν μπορεί να χωριστεί από την κοινωνία

Ο Ρώσος Πρόεδρος συμμετείχε στην ολομέλεια μέσω βίντεο ενώ, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι σύμφωνα με Διάταγμα το οποίο έχει ήδη υπογραφεί το έτος 2024 θα είναι αφιερωμένο στην οικογένεια, ενώ κάλεσε όλους τους παραδοσιακούς φορείς της χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών κοινοτήτων, να αναλάβουν το ρόλο της διαπαιδαγώγησης των επόμενων γενεών.

Ακόμη, μιλώντας για το ρόλο της Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι αυτή μπορεί να είναι διαχωρισμένη από το κράτος, όμως “η σχέση που έχει αναπτυχθεί με την Εκκλησία είναι μοναδική”. “Η Εκκλησία δεν μπορεί να χωριστεί από την κοινωνία και από τον άνθρωπο. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Και ως εκ τούτου, τονίζω ξανά τη σημασία της συμμετοχής εκπροσώπων όλων των ρωσικών παραδοσιακών θρησκειών στην εκπαίδευση και την ανατροφή της νεολαίας μας και, φυσικά, στην ενίσχυση των πνευματικών, ηθικών και οικογενειακών αξιών”, είπε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να καταφερθεί για ακόμη εναντίον της Δύσης η οποία όπως είπε διαρκώς ακυρώνει τις “παραδοσιακές κουλτούρες”. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας για το “πατριωτικό του πνεύμα”. “Ξέρω τι ακούραστο έργο κάνετε εσείς, Αγιώτατε, για την πνευματική αναγέννηση της Ρωσίας. Το πόσο σημαντική και βαρύνουσα είναι η θέση σας, θέλω να το τονίσω αυτό. Πόσα κάνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, κληρικοί και λαϊκοί, υπό την ηγεσία σας για την υλοποίηση κοινωνικών, φιλανθρωπικών και εθελοντικών προγραμμάτων”.  

Μόσχας Κύριλλος: Οι κίνδυνοι της εισροής μεταναστών

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε αρχικά τον Πρόεδρο Πούτιν για τη συμμετοχή του σε αυτή τη σημαντική για τη Ρωσία πρωτοβουλία ενώ άλλων, ανέπτυξε μια σειρά από θέσεις που συνθέτουν τον “ρωσικό κόσμο”.

“Αν καταστραφεί το πνευματικό θεμέλιο της ζωής ενός λαού, τότε συμβαίνει μια καταστροφή. Πρώτα απ ‘όλα, στις καρδιές των ανθρώπων, όπου, σύμφωνα με τον Ντοστογιέφσκι, δίνεται η κύρια μάχη του καλού και του κακού, όπου ο διάβολος πολεμά τον Θεό”, είπε.

Ως μέρος του “ρωσικού κόσμου”, κατά τον Μόσχας Κύριλλο, είναι και η ανέγερση ναών και μονών. “Σήμερα, ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια χτίζονται ενεργά στη Ρωσία και σε άλλες χώρες υπό την κανονική ευθύνη της Ρωσικής Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό είναι πάντα εντυπωσιακό και προκαλεί απροκάλυπτη έκπληξη σε πολλούς πιστούς στη Δύση, όπου οι χριστιανικές εκκλησίες, αντίθετα, κλείνουν και μετατρέπονται, στην καλύτερη περίπτωση, σε αίθουσες συναυλιών, ακόμη και σε καφετέριες και ακόμη και νυχτερινά κέντρα”, υποστήριξε.

Στο περιεχόμενο της ομιλίας του συμπεριέλαβε ζητήματα που αφορούν την οικογένεια ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ρωσική κοινωνία. “Η μαζική εισροή μεταναστών που δεν μιλούν ρωσικά και δεν κατανοούν σωστά τη ρωσική ιστορία και τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας, και επομένως δεν μπορούν και συχνά δεν θέλουν να ενσωματωθούν στη ρωσική κοινωνία, αλλάζει την εμφάνιση των ρωσικών πόλεων, οδηγώντας στην παραμόρφωση ενός ενιαίου νομικού, πολιτιστικού και γλωσσικού χώρου της χώρας”, είπε, μεταξύ άλλων.

Παρά τους κινδύνους που απαρίθμησε ο Πατριάρχης Μόσχας, δήλωσε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση εναντίον εκείνων των ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν τίμια στη χώρα. “Αλλά πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα: ούτε το κέρδος που αποφέρουν στους Ρώσους επιχειρηματίες, ούτε η παρουσία ρωσικού διαβατηρίου τους απαλλάσσει από το σεβασμό για τη ρωσική κοινωνία, τον ρωσικό λαό και τις παραδόσεις μας”.

Σε ακόμη μια κοινή παρουσία οι δύο ηγέτες της Ρωσία, πολιτικός και θρησκευτικός, επιβεβαίωσαν την πλήρη ταύτιση απόψεων σε ζητήματα που άπτονται του “ρωσικού κόσμου”, το οποίο έχει λάβει σχεδόν θέση δόγματος στην κοινή αυτή γραμμή. Αυτό που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά είναι η πλήρη συμπόρευση της Εκκλησίας της Ρωσίας  με τη χάραξη της πολιτικής στρατηγικής. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων