04/01/2020 04/01/2020 Στις 3 Ιανουαρίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, στην Πατριαρχική Αίθουσα Τελετών πραγματοποιήθηκε πατριαρχικό γεύμα. Στην ομιλία του πριν την έναρξη του γεύματος ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο τιμώμενο χθες, Άγιο Πέτρο Μητροπολίτη Κιέβου και Μόσχας. «Η μνήμη του...
04 Ιανουαρίου, 2020 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2020 - 13:21

Στην πνευματική ενότητα της Ρωσίας αναφέρθηκε ο Πατρ. Μόσχας

Διαδώστε:
Στην πνευματική ενότητα της Ρωσίας αναφέρθηκε ο Πατρ. Μόσχας

Στις 3 Ιανουαρίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, στην Πατριαρχική Αίθουσα Τελετών πραγματοποιήθηκε πατριαρχικό γεύμα.

Στην ομιλία του πριν την έναρξη του γεύματος ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο τιμώμενο χθες, Άγιο Πέτρο Μητροπολίτη Κιέβου και Μόσχας.

«Η μνήμη του Αγίου Πέτρου διατηρείται στην Εκκλησία μας. Μάλιστα τα τελευταία 20 με 30 χρόνια ο βίος του εμπλουτίζεται με την καταγραφεί γεγονότων  που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου. Σήμερα η αναφορά μας στον Άγιο είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Ο Μητροπολίτης Πέτρος διατηρούσε την ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας τα χρόνια, όταν διαλύονταν τα πάντα. Ο άθλος του Αγίου Πέτρου ήταν μεγάλος και από πνευματική, και από γεωπολιτική άποψη, επειδή ο μητροπολίτης έκανε τα πάντα έτσι ώστε τουλάχιστον από την πνευματική άποψη να αποκαταστήσει την ενότητα της Ρωσίας” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.κ. Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην πνευματική ενότητα του Ρωσικού λαού:

“Και σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διατελεί το ίδιο έργο. Δεν έχουμε πολιτικά μέσα επιρροής για να ασκήσουμε την επίδρασή μας στις αρχές της Ουκρανίας ή και άλλων χωρών, όπου διαμένουν πολλοί πιστοί της Εκκλησίας μας. Αλλά κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τον ενιαίο πνευματικό χώρο, για τον οποίο ευθύνεται η Εκκλησία μας στον Κύριο. Και θα ήθελα όλοι οι Αρχιερείς και ποιμένες της Εκκλησίας μας να το αντιλαμβάνονται. Η διακονία στην ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας δεν έχει κανένα πολιτικό ή οικονομικό υπονοούμενο, ο μόνος στόχος μας είναι η πνευματική ευμάρεια του λαού μας και η διατήρηση της πνευματικής ενότητας της Αγίας Ρωσίας, του ρωσικού λαού, όπως κάποτε μας ονόμαζαν οι Βυζάντινοι, όταν ακόμα δεν υπήρχαν πολλές εθνικότητες στο χώρο μας. Δε θέλουμε να σχετιζόμαστε με κάποια πολιτικά σχέδια, αλλά επιμένουμε ότι αυτός ο πνευματικά ενιαίος λαός έχει μια τεράστια ιστορική αξία, επειδή αποτελείται από πολλές εθνικότητες, αλλά ενώνεται με τη δύναμη της ορθόδοξης πίστης. Ο Μητροπολίτης Πέτρος πάντα φρόντιζε να μην χάσει αυτός ο λαός την πίστη του και την πνευματική του ταυτότητα. Να μας βοηθήσει ο Κύριος να συνεχίζουμε το έργο του και να φροντίζουμε για την πνευματική ενότητα του λαού τούτου και να αποκαταστήσουμε την ενότητα εκεί, όπου διαλύεται υπό την επίδραση των εξωτερικών δυνάμεων».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων