08/03/2022 08/03/2022 Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου στο Μετόχι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Δαμασκό την Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου 2022. Επίσης συλλειτούργησαν ο βοηθός του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη I’ Επίσκοπος Νταράγιας...
08 Μαρτίου, 2022 - 19:50
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2022 - 20:06

Στο Μετόχι της Δαμασκού ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

Διαδώστε:
Στο Μετόχι της Δαμασκού ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου στο Μετόχι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Δαμασκό την Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου 2022.

Επίσης συλλειτούργησαν ο βοηθός του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη I’ Επίσκοπος Νταράγιας κ. Μωϋσής, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ και ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών παρά τω πατριαρχικώ θρόνω της Αντιοχείας Ηγούμενος Αρσένιος Σοκολόφ κ.ά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τον Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα προσφώνησε ο Ηγούμενος Αρσένιος, ο οποίος τόνισε:

«Κατά την περίοδο του πολέμου, όταν στην περιοχή μας συχνά έπεφταν φυσίγγια, δεν πτοηθήκατε και προσήλθατε και από κοινού με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη για να τελέσετε τη Θεία Λειτουργία, γεμίζοντας με ευχαριστιακή χαρά τις καρδιές μας. Σήμερα και πάλι μοιραζόμαστε την αρχιερατική προσευχή σας. Και πάλι σε μια εποχή δύσκολη, διότι ο κόσμος ευρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Όλα είναι στα χέρια του Θεού, αλλά πιστεύουμε ότι οι προσευχές της Εκκλησίας επίσης σημαίνουν πολλά. Ο Κύριος εισακούει τις προσευχές της Εκκλησίας Του και ανταποκρίνεται κατά τη φιλανθρωπία Του. Η θεία δικαιοσύνη Του ισοσταθμείται με το έλεος Του».

Καταλήγοντας ο πατήρ Αρσένιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα για την επίσκεψη στο Μετόχι.

 

 

Αντιφωνώντας ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων ανέφερε:

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους σας την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου. Ο Μακαριώτατος κατ’ επανάληψιν έχει επισκεφθεί το Μετόχι της Ρωσικής Εκκλησίας, έχει τελέσει εδώ τη Θεία Λειτουργία και μου έδωσε νουθεσίες πριν αυτό το ταξίδι, ζητώντας να μεταφέρω την ευλογία και την αγάπη του. Προχθές, αφού καταφθάσαμε σε αυτά τα ευλογημένα χώματα, είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι΄, να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας, τις εξελίξεις στον κόσμο, χαράσσοντας τις οδούς της περαιτέρω συνεργασίας».

Στη συνέχεια ο ιεράρχης ανέλυσε τη σημασία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας για την Εκκλησία και τις προϋποθέσεις της ακατάκριτης συμμετοχής του πιστού σε αυτό. Ακολούθως ο Mητροπολίτης κ. Ιλαρίων μίλησε για το ασκητικό στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όταν «η Εκκλησία κατά τρόπο ιδιαίτερο θα μας διδάσκει και καθοδηγεί στην οδό της μετανοίας».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων επεσήμανε: «Σήμερα, καθώς ζούμε σε αυτό τον κόσμο και βιώνοντας δύσκολες δοκιμασίες, που αντιμετωπίζει κάθε ένας άνθρωπος ξεχωριστά, ολόκληρες οικογένειες, λαοί και χώρες, ενθυμούμαστε ότι η σωτήρια χάρη του Θεού δεν εγκαταλείπει κανένα άνθρωπο στην συμφορά του. Προσβλέπουμε στην βοήθεια, το έλεος και τη χάρη του Θεού. Ερχόμαστε σε ναούς, μαζευόμαστε γύρω από την Αγία Τράπεζα και κοινωνούμε των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων, προκειμένου ο Κύριος να μας ενδυναμώνει, να βοηθά να διατηρούμε την ειρήνη ψυχής σε αυτό τον κόσμο, που σπαράζεται από τις συγκρούσεις, την κακία, τις στρεβλώσεις και τους πολέμους».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους ο Θεός να τους προστατεύει και να τους βοηθά να πορεύονται στην οδό προς την Βασιλεία του Θεού.

Από την πλευρά του ο βοηθός επίσκοπος Νταράγιας κ. Μωϋσής ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα για την κοινή προσευχή, του ζήτησε να μεταφέρει στον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλο τον σεβασμό του και ταυτοχρόνως προσέφερε στον Ρώσο ιεράρχη ένα αναμνηστικό δώρο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων