28/01/2021 28/01/2021 Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γηρατειά και χαρά» στις Περιφέρειες της Ρωσίας σχεδιάζεται η ένωση των προσπαθειών της Ρωσικής Εκκλησίας με ΜΚΟ, ώστε να βοηθηθούν ηλικιωμένοι, που έχουν ανάγκη. Στις 26 Ιανουαρίου, το Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσίας φιλοξένησε τη στρογγυλή τράπεζα «Δυνατότητες Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων ως πόροι συστηματικής υποστήριξης ηλικιωμένων». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και την...
28 Ιανουαρίου, 2021 - 13:42
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2021 - 12:46

Στρογγυλή Τράπεζα για βοήθεια σε ηλικιωμένους

Διαδώστε:
Στρογγυλή Τράπεζα για βοήθεια σε ηλικιωμένους

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γηρατειά και χαρά» στις Περιφέρειες της Ρωσίας σχεδιάζεται η ένωση των προσπαθειών της Ρωσικής Εκκλησίας με ΜΚΟ, ώστε να βοηθηθούν ηλικιωμένοι, που έχουν ανάγκη.

Στις 26 Ιανουαρίου, το Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσίας φιλοξένησε τη στρογγυλή τράπεζα «Δυνατότητες Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων ως πόροι συστηματικής υποστήριξης ηλικιωμένων». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, υπάλληλοι ΜΚΟ, μέλη περιφερειακών-δημόσιων επιμελητηρίων, οι επικεφαλής των περιφερειακών υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας, κοινωνικοί λειτουργοί και κληρικοί από διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν εκπρόσωποι του Συνοδικού  Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Αδελφότητας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας υποστήριξαν την πρωτοβουλία, ενώνοντας τις  δυνάμεις τους προς βοήθεια των ηλικιωμένων, ενώ υπέβαλαν και μια σειρά από προτάσεις, με στόχο να βοηθήσουν, ώστε να γίνει αυτό το έργο πιο αποτελεσματικό.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Εκκλησία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους συντονιστές βοήθειας ατόμων που έχουν ανάγκη. Δεν έχει αναπτύξει ακόμη κάθε πόλη Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, και η Εκκλησία είναι σχεδόν παντού, ακόμη και σε μικρές πόλεις και χωριά. Η παροχή κοινωνικής πρόνοιας είναι μέρος του τμήματός μας. Στις Περιφέρειες, υπεύθυνα γι’ αυτό είναι τα Κοινωνικά Τμήματα των Επισκοπών, ενώ σε όλη τη ρωσική επικράτεια υπεύθυνο είναι το Συνοδικό Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας. Ταυτόχρονα, οι εκκλησιαστικές οργανώσεις προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, συνειδητοποιώντας ότι ένα σετ φαγητού συχνά δεν μπορεί να διορθώσει μια δύσκολη κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με ΜΚΟ και κυβερνητικούς οργανισμούς, για να βελτιώσουμε το έργο μας στον τομέα της υποστήριξης ατόμων που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Βασίλι Ρουλίνσκι, γραμματέας εκπρόσωπος Τύπου του Συνοδικού Τμήματος…

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από τον Ιούνιο του 2020 πάνω από 43.000 εμπερίστατων συνανθρώπων μας σε 56 Επισκοπές έλαβαν βοήθεια (σε είδη τροφίμων), με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το αρμόδιο Συνοδικό Τμήμα. Εξάλλου, η Εκκλησία σε όλη τη χώρα λειτουργεί πάνω από 800 εθελοντικές υπηρεσίες και περισσότερες από 300 αδελφότητες ελέους, ενώ έχει 90 εκκλησιαστικά καταφύγια για αστέγους ανοιχτά και πάνω από 60 εστίες ηλικιωμένων.

Από την πλευρά της, η Ιρίνα Μέσκοβα, επικεφαλής βοήθειας σε αστέγους του Συνοδικού Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας πρόσθεσε: «Οι άστεγοι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν στους δρόμους. Υπάρχουν πολύ απλά αιτήματα για βοήθεια. Μας ζητούν να αγοράσουν γυαλιά, ινσουλίνη ή μπαστούνι… Συχνότερα, όμως, οι άνθρωποι ζητούν να οργανωθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Και αυτό το αίτημα είναι το πιο δύσκολο για εμάς, δεν υπάρχουν αρκετά μέρη και δεν είναι όλα τακτοποιημένα με τα έγγραφα. Καταλαβαίνουμε ότι το σημαντικότερο είναι να μην τους αφήνουμε στο δρόμο, αλλά να τους βρίσκουμε μέρη να ζουν», – δήλωσε η Irina Meshkov, επικεφαλής για τους άστεγους του Συνοδικού Τμήματος.

Η ίδια σημείωσε ότι η Εκκλησία διαθέτει πάνω από 400 μεγάλες κοινωνικές καντίνες και 16 λεωφορεία Ελέους, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, από τα οποία οι άστεγοι μπορούν να πάρουν ζεστά γεύματα και ζεστά ρούχα.

Την προεδρία της Στρογγυλής Τραπέζης είχε η Γιελένα Τοπόλεβα-Σολντούνοβα, πρόεδρος της Επιτροπής του Δημόσιου Επιμελητηρίου για την Ανάπτυξη του Μη Κερδοσκοπικού Τομέα και την Υποστήριξη ΜΚΟ Κοινωνικού Προσανατολισμού.

Στο τέλος της Στρογγυλής Τραπέζης, η διευθύντρια του Ιδρύματος «Γηρατειά και Χαρά», Ελισάβετ Ολέσκινα, τόνισε: «Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε ποιες περιοχές είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο έργο, προκειμένου να αρχίσουν να συλλέγουν πόρους. Είναι σημαντικό να προσεγγίσετε κάθε ηλικιωμένο άτομο που έχει ανάγκη. Βοηθήστε κάποιον με καυσόξυλα ή επισιτιστική βοήθεια. Άλλοι ας κανονίζουν την φροντίδα στο σπίτι ή ας παρέχουν ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη. Καλέστε έναν ιερέα στο σπίτι, έτσι ώστε οι άνθρωποι να λάβουν ό, τι χρειάζονται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, λαμβάνοντας υπόψη την πληρότητα των αναγκών τους».

Πηγή: diaconia.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων