19/06/2023 20/06/2023 Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον Πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Καγκούτα Μουσεβένι για τα θύματα της τραγωδίας που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στη δυτική μεθοριακή πόλη Μποντούε, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο λύκειο Λιουμπιρίρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαθητές που κοιμόντουσαν στους...
19 Ιουνίου, 2023 - 21:46
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2023 - 6:08

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Μόσχας για τo μακελειό σε σχολείο στην Ουγκάντα

Διαδώστε:
Συλλυπητήρια Πατριάρχη Μόσχας για τo μακελειό σε σχολείο στην Ουγκάντα

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον Πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Καγκούτα Μουσεβένι για τα θύματα της τραγωδίας που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στη δυτική μεθοριακή πόλη Μποντούε, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο λύκειο Λιουμπιρίρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαθητές που κοιμόντουσαν στους κοιτώνες τους.

«Με λύπη πληροφορήθηκα για την επίθεση στο σχολείο του Μποντουέ, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν, τα περισσότερα παιδιά, και πολλοί μαθητές να απαχθούν. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν από αυτή τη φριχτή οδύνη, προσεύχομαι στον Κύριο να τους χαρίσει παρηγοριά και πνευματική δύναμη και επίσης να ενισχύσει τους γιατρούς που αγωνίζονται για τις ζωές των τραυματιών.

Με συλλυπητήρια

+ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ», αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα.

 

 

Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι

Οι αρχές της Ουγκάντας ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχώρησαν στη σύλληψη τριών υπόπτων μετά τη σφαγή.

«Τρία πρόσωπα συνελήφθησαν και ανακρίνονται για την επίθεση. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα», είπε ο Τζο Ουαλουσίμπι, ο Επίτροπος της περιφέρειας Κεσέσε, όπου βρίσκεται το λύκειο Λουμπιρίχα. «Εν αναμονή, οι πολίτες καλούνται να επαγρυπνούν και να παράσχουν πληροφορίες για την επίθεση στις υπηρεσίες ασφαλείας», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση για τους συλληφθέντες.

Η αστυνομία έκανε εξάλλου γνωστό ότι έχουν συλληφθεί 20 φερόμενοι «συνεργάτες» της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), που πιστεύεται ότι ευθύνεται για την επίθεση.

Η οργάνωση αυτή έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, από το οποίο λαμβάνει οικονομική στήριξη με στόχο να επεκτείνει τη ζώνη των επιχειρήσεών της.

Οι οικογένειες των μαθητών περίμεναν σήμερα τα αποτελέσματα των τεστ DNA που διενεργήθηκαν για να ταυτοποιηθούν τα θύματα. Κάποιοι σφαγιάστηκαν με ματσέτες, άλλοι πυροβολήθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 μέσα σε αυτό το σχολείο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τα 17 από τα θύματα φέρουν τέτοια εγκαύματα που δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή τους.

Άλλα 15 μέλη της τοπικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και πέντε κορίτσια, αγνοούνται.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν τα παιδιά μας έχουν απαχθεί ή αν κάηκαν ζωντανά. Είμαστε συντετριμμένοι, ίσως η κυβέρνηση να μας δώσει σύντομα μια απάντηση, προσευχόμαστε», είπε ο Τζόζεφ Μασίκα, ένας από τους καθηγητές των μαθητών, αφού επισκέφθηκε τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία της περιοχής. «Είναι μια οδυνηρή κατάσταση, κανείς γονιός δεν θα έπρεπε να τη βιώσει. Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι είναι ζωντανοί, όπου κι αν βρίσκονται», πρόσθεσε.

Από τα 41 θύματα, τα 37 ήταν μαθητές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο σχολείο – μεταξύ αυτών ήταν και ένας φύλακας.

 

(AP Photo/Hajarah Nalwadda)

 

Συντετριμμένες οι οικογένειες μετά την επίθεση τζιχαντιστών στο σχολείο – Καταγγέλλει μια «απεγνωσμένη, δειλή ενέργεια» o Πρόεδρος

Τους νεκρούς τους έθαψαν την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 στη δυτική Ουγκάντα οι συντετριμμένες οικογένειες, ενώ άλλες αναζητούν απεγνωσμένα συγγενείς που αγνοούνται μετά την επιδρομή των τζιχαντιστών.

Ο Πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι χαρακτήρισε την επίθεση «απεγνωσμένη, δειλή» πράξη και υποσχέθηκε να εξοντώσει τους υπεύθυνους της αιματηρής επίθεσης, της χειρότερης του είδους που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και χρόνια. Επίσης διέταξε περισσότερα στρατεύματα να σταλούν στη δυτική Ουγκάντα, όπου έδρασαν οι τζιχαντιστές.

«Η δράση τους – απεγνωσμένη, δειλή, τρομοκρατική – δεν θα τους σώσει», δήλωσε ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε για πρώτη φορά μετά την επιδρομή που διέπραξαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο μέλη μιας ομάδας που έχει ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα θύματα δέχθηκαν επίθεση με ματσέτες, πυροβολήθηκαν ή κάηκαν ζωντανά. Οι δράστες «φορούσαν στολές παραλλαγής. Ο καθένας τους είχε ένα σφυρί, μαχαίρια, ματσέτες και ένα τουφέκι με γεμιστήρες», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 18χρονος επιζών Ελίας Κούλε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 για τους νεαρούς μαθητές που έπεσαν θύματα της βίαιης επίθεσης η οποία συγκλόνισε την Ουγκάντα και προκάλεσε έντονη διεθνή καταδίκη.

Αξιωματούχοι του στρατού και της αστυνομίας της Ουγκάντας κατηγόρησαν μέλη των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), μιας ισλαμιστικής πολιτοφυλακής που έχει ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι δράστες διέφυγαν στο εθνικό πάρκο Βιρούνγκα που βρίσκεται σε έδαφος του Κονγκό, απαγάγοντας επίσης έξι άτομα μετά τη φονική επιδρομή τους, σύμφωνα με τον στρατό και την αστυνομία της Ουγκάντας που υποσχέθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους.

Δεκαπέντε άλλα μέλη της κοινότητας, από τα οποία πέντε κορίτσια, συνεχίζουν να αγνοούνται, δήλωσε ο Εριφάζ Μουχίντι, Πρόεδρος της περιοχής Κασέσε, που μοιράζεται μακρά δασώδη σύνορα με τη ΛΔ Κονγκό.

Δεκαεπτά θύματα κάηκαν σε βαθμό που δεν κατέστη δυνατή η αναγνώρισή τους όταν οι δράστες πυρπόλησαν έναν κλειδωμένο κοιτώνα μέσα στο σχολείο, δυσκολεύοντας την αναγνώριση των θυμάτων και την καταμέτρηση των αγνοουμένων.

 

(Photo by Stuart Tibaweswa / AFP)

 

Μεγάλος πόνος

Ο Εριφάζ Μουχίντι δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν εξετάσεις DNA στα θύματα αυτά, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο.

«Είναι μεγάλος ο πόνος για τις οικογένειές τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες οικογένειες, σε απόγνωση, περίμεναν νέα όλη τη νύχτα στο κρύο έξω από ένα νεκροτομείο στην Μπουέρα, μια πόλη κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Οι γονείς που μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους μέσα στο νεκροτομείο, ξέσπασαν σε κλάματα καθώς παραλάμβαναν τις σορούς και τις τοποθετούσαν σε φέρετρα για την ταφή.

Άλλοι περίμεναν αναστατωμένοι, χωρίς νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει τη βοήθειά της στην οργάνωση των κηδειών και δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους τραυματίες.

Δεκαεπτά μαθητές κάηκαν μέσα στον κοιτώνα τους, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, και 20 μαθήτριες μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου, δήλωσε η Πρώτη Κυρία της Ουγκάντας και υπουργός Παιδείας Τζάνετ Μουσεβένι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι μαθητές είχαν κλειδώσει την πόρτα τους όταν άκουσαν πυροβολισμούς.

Είκοσι μαθήτριες προσπάθησαν να δραπετεύσουν αλλά όλες έπεσαν νεκρές μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκαν με ματσέτες.

Ένας φρουρός ασφαλείας και άλλοι τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

«Θα πληρώσουν»

Η Αφρικανική Ένωση, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενοί σύμμαχοι της Ουγκάντας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και καταδίκασαν την αιματοχυσία. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι αυτής της αποτρόπαιας πράξης πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο στρατός θα κυνηγήσει «αυτούς τους σατανικούς ανθρώπους και θα πληρώσουν για ό,τι έκαναν», είπε η Μουσεβένι το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.

Ωστόσο εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς οι δράστες της επίθεσης κατάφεραν να διαφύγουν από την επιτήρηση σε μια συνοριακή περιοχή όπου υπάρχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Το σχολείο απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη ΛΔ Κονγκό, όπου η ισλαμιστική πολιτοφυλακή αναπτύσσει δράση και κατηγορείται για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων από τη δεκαετία του 1990.

Ο υποστράτηγος Ντικ ‘Ολουμ είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την παρουσία των μελών της ADF στην περιοχή τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την επίθεση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας. Όπως δήλωσε, οι δράστες είχαν λεπτομερείς πληροφορίες για το σχολείο.

Η Ουγκάντα και η ΛΔ Κονγκό ξεκίνησαν κοινή επίθεση το 2021 για να εκδιώξουν την πολιτοφυλακή ADF από τα προπύργια της στο Κονγκό, αλλά οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να βάλουν τέλος στις επιθέσεις της.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων