15/01/2021 15/01/2021 Συλλυπητήριες επιστολές για την εκδημία του Επίτιμου Πατριαρχικού Εξάρχου πάσης Λευκορωσίας, Μητροπολίτη κυρού Φιλάρετου απέστειλαν οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Γεωργίας, Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης κ.κ. Ηλίας Β’, της Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Μητροπολίτης Σάββας και Τσεχίας και Σλοβακίας Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ροστοσλάβ.  Διαβάστε τα συλλυπητήρια: *** Στην Αγιότητά σας! Με θλίψη λάβαμε την είδηση ​​για το θάνατο του...
15 Ιανουαρίου, 2021 - 10:52
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2021 - 11:04

Συλλυπητήριες επιστολές για τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλάρετο

Διαδώστε:
Συλλυπητήριες επιστολές για τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλάρετο

Συλλυπητήριες επιστολές για την εκδημία του Επίτιμου Πατριαρχικού Εξάρχου πάσης Λευκορωσίας, Μητροπολίτη κυρού Φιλάρετου απέστειλαν οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Γεωργίας, Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης κ.κ. Ηλίας Β’, της Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Μητροπολίτης Σάββας και Τσεχίας και Σλοβακίας Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ροστοσλάβ. 

Διαβάστε τα συλλυπητήρια:

***

Στην Αγιότητά σας!

Με θλίψη λάβαμε την είδηση ​​για το θάνατο του Μητροπολίτη Φιλάρετου, του Επίτιμου Πατριαρχικού Εξάρχου πάσης Λευκορωσίας.

Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και εξ ονόματός μας, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον κλήρο και το ποίμνιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στα πνευματικά παιδιά του αποθανόντος Ιεράρχη, ο θάνατός του οποίου είναι αναμφίβολα μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία του Θεού, στην οποία αφιέρωσε πολλά χρόνια ανιδιοτελούς υπηρεσίας.

Προσευχόμαστε για την ψυχή του Μητροπολίτη Φιλάρετου. Είθε ο Κύριος να τον στηρίξει σε σκηνές δικαίων!

Με εν Χριστώ αγάπη

+ Ηλίας ΙΙ, Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας

***

Στην Αγιότητά σας!

Εκ μέρους της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και προσωπικά, σας προσφέρω τα πιο ειλικρινά συλλυπητήρια μου για την ευλογημένη μνήμη του αείμνηστου Μητροπολίτη Φιλάρετου, Επίτιμου  Πατριαρχικού Εξάρχου της Λευκορωσικής Εκκλησίας.

Ένας εξαιρετικός ιεράρχης της Εκκλησίας πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας αφιερώσει όλη του τη ζωή στη θυσιαστική υπηρεσία της μητρικής του Ορθόδοξης Εκκλησίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φιλάρετος οικοδόμησε πανέμορφα τη ζωή της Λευκορωσικής Εκκλησίας. Πολλές φορές επισκέφτηκε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, αφήνοντας πίσω του καλές αναμνήσεις, παραδείγματα αγάπης και αδελφική ενότητα μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών. Αυτό μένει στη μνήμη μας.

Η Πολωνική Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του. Αιώνια του η μνήμη!

Με εν Χριστώ αγάπη

+ Σάββας, Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας

***

Στην Αγιότητά σας, αγαπημένε εν Κυρίω Αδελφέ και Συλλειτουργέ!

Με μεγάλη θλίψη έμαθα για το θάνατο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλάρετου (Βαχρομέγιεφ)!

Μεγαλωμένος από μια ευσεβή και ευφυή οικογένεια, μεγαλωμένος με την παράδοση των θεολογικών σχολών της Μόσχας, έχοντας υψηλή ικανότητα σε θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας και βαθιάς εσωτερικής κουλτούρας, δούλεψε με επιμέλεια, εκπληρώνοντας όλα όσα του ανέθεσε η Ιεραρχία.

Η Λευκορωσία πήρε μια ξεχωριστή θέση στη ζωή του. Επικεφαλής της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Λευκορωσίας στο Μινσκ, ο αείμνηστος Επίσκοπος παρέμεινε πιστός στις αρχές του, και ειδικά στα λόγια του Αγίου Αποστόλου Παύλου, καθιστώντας «τα πάντα για όλους» και κερδίζοντας δικαιωματικά την ειλικρινή αγάπη και το σεβασμό του λαού της Λευκορωσίας.

Συλλυπούμαστε ειλικρινώς την Αγιότητά σας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μινσκ κ. Βενιαμίν, τη Σύνοδο της Εξαρχείας της Λευκορωσίας και ολόκληρη την Εκκλησία. Προσευχόμαστε θερμά για τον αποθανόντα, πιστεύοντας ότι ο Πανελεήμων Κύριος, που «δεν είναι ο Θεός των νεκρών, αλλά των ζωντανών», θα τον φέρει εν σκηναίς δικαίων.

Με αδελφική εν Κυρίω αγάπη

+ Ροστισλάβ,
Αρχιεπίσκοπος Πρεσόβ, Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακία

Η εξόδιος ακολουθία επρόκειτο να τελεστεί σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζιρόβιτσι.

Πηγή: Patriarchia.ru /DECR

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων