29/08/2023 16/09/2023 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σάο Πάολο κ. Δαμασκηνό (του Πατριαρχείου Αντιοχείας) είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στο Ανάκτορο των Πολυέδρων την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023, μετά τη Θεία Λειτουργία της εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (με το παλαιό εορτολόγιο) στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Κρεμλίνου. Ο Μακαριώτατος αφού...
29 Αυγούστου, 2023 - 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2023 - 23:46

Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον Μητροπολίτη Σάο Πάολο στο Κρεμλίνο

Διαδώστε:
Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον Μητροπολίτη Σάο Πάολο στο Κρεμλίνο

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σάο Πάολο κ. Δαμασκηνό (του Πατριαρχείου Αντιοχείας) είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στο Ανάκτορο των Πολυέδρων την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023, μετά τη Θεία Λειτουργία της εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (με το παλαιό εορτολόγιο) στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Κρεμλίνου.

Ο Μακαριώτατος αφού πρώτα καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Σάο Πάολο, αναφέρθηκε στις προαιώνιες φιλικές σχέσεις που συνδέουν το Πατριαρχείο Μόσχας με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

«Θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως τον ρόλο της Εκκλησίας της Αντιοχείας στην ήπειρο της Λατινικής Αμερικής. Ειδικότερα τον ρόλο Σας, Σεβασμιώτατε. Γνωρίζετε ότι έχουμε τη δική μας εκκλησιαστική επαρχία εκεί και οι στενότεροι συνεργάτες και συνάδελφοί μας είναι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά αδελφική υποστήριξη τόσο στο επίπεδο των δύο Πατριαρχείων, όσο και στο επίπεδο της Λατινικής Αμερικής», είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από την επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική το 2016, και ιδιαίτερα από τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σάο Πάολο, κατά την οποία ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, στον οποίο ευχήθηκε «να τον ενδυναμώνει ο Θεός στη διαποίμανση του πολυπληθούς ποιμνίου της Λατινικής Αμερικής».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σάο Πάολο εξέφρασε τη χαρά του για τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλο ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια και την υποστήριξη που παρέχουν η Ρωσία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στον λαό της Συρίας.

«Διαφυλάσσουμε την Ορθοδοξία μαζί με τον Ρωσικό λαό και πιστεύουμε ότι με τις πρεσβείες της Παναγίας Θεοτόκου ο Κύριος θα ευλογήσει όλο τον λαό και όσους προσεύχονται», είπε ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό και εξέφρασε ευχές για ευημερία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας, ενώ στον ευαγή κλήρο και ευσεβή λαό «Θεία βοήθεια και πνευματική ισχύ για τη διαφύλαξη της Ορθοδοξίας».

«Η Ρωσία και η Συρία είναι φιλικές χώρες, οι οποίες έχουν κοινή αντίληψη της γεωπολιτικής κατάστασης, πλήρη κατανόηση του πόσο σημαντικές είναι η σχέση και η συνεργασία της Ρωσίας και της Συρίας για την επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής. Η βοήθεια, που παρέχει σήμερα η Ρωσία στη Συρία, είναι μια ανιδιοτελής βοήθεια. Δεν έχει καμία σχέση με τη βοήθεια, που παρείχαν οι αποικιοκράτες στις αποικίες τους. Η Ρωσία δεν απαιτεί κανένα πολιτικό έλεγχo, ούτε έχει οικονομικά συμφέροντα, αλλά υποστηρίζει ειλικρινά τον λαό της Συρίας στον αγώνα του για την ακεραιότητα του κράτους του», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβης της Συρίας στη Ρωσία Μπασάρ Αλ-Τζααφάρι, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, ο Γραμματέας του Πατριάρχη Μόσχας με αρμοδιότητα την περιφέρεια περιχώρων Μόσχας πρωθιερέας Διονύσιος Καζάντσεφ, και το στέλεχος της Γραμματείας του ΤΕΕΣ επί διορθοδόξων υποθέσεων διάκονος Σέργιος Μονάχοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μόσχα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων