30/07/2022 30/07/2022 Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ιορδανίας στη Μόσχα, Khalid Shavabka, είχε χθες, 29 Ιουλίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στην Πατριαρχική κατοικία, στην Ιερά Μονή Danilov. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος (Μπουλέκοφ), Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο για την...
30 Ιουλίου, 2022 - 12:07
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2022 - 12:04

Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας-Πρέσβη Ιορδανίας στη Ρωσία

Διαδώστε:
Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας-Πρέσβη Ιορδανίας στη Ρωσία

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ιορδανίας στη Μόσχα, Khalid Shavabka, είχε χθες, 29 Ιουλίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στην Πατριαρχική κατοικία, στην Ιερά Μονή Danilov.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος (Μπουλέκοφ), Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο για την συνάντηση, ο Πρέσβης του μετέφερε τους λόγους ευγνωμοσύνης του Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας «για τις προσπάθειές του Πατριάρχη προς όφελος των Εκκλησιών και των ιερών τόπων των Χριστιανών». Ο κ. Shawabka εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα για επέκταση των προγραμμάτων θρησκευτικού τουρισμού στην Ιορδανία, μετά τη διακοπή που προκάλεσαν οι συνέπειες του κορωνοϊού, καθώς επίσης και για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Τα κρατικά σύνορα δεν χωρίζουν τους Αγίους Τόπους. Στην Ιορδανία υπάρχει ένα σημαντικό μέρος των Αγίων Τόπων, γι’ αυτό θεωρήσαμε απαραίτητο να χτίσουμε ένα προσκυνηματικό κέντρο εκεί, ώστε οι προσκυνητές από τη Ρωσία, που μεταβαίνουν στους Αγίους Τόπους, να επισκέπτονται και το Ισραήλ και την Ιορδανία», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας. «Το ίδιο το γεγονός ότι οι Άγιοι Τόποι βρίσκονται στην καρδιά των Ρώσων Ορθοδόξων ανοίγει πολύ μεγάλες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του προσκυνήματος και ως εκ τούτου την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των λαών μας».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίσκεψή του στην Ιορδανία, τον Φεβρουάριο του 2020, και στη συνάντηση των Προκαθημένων και εκπροσώπων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε εκεί. Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι αυτή η ιστορική συνάντηση «είχε μεγάλη σημασία για την εδραίωση των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε μια αρκετά δύσκολη εποχή». Επαίνεσε δε την Αυτού Μεγαλειότητα, Βασιλιά Abdullah II, για την «πολύ θετική και καλοπροαίρετη στάση» απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Σεβασμιώτατος έθιξε, επίσης, ορισμένους, συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας με την Ιορδανία. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανέγερση σχολείου στην πόλη Dibbin, καθώς και στην υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές που έρχονται από την Ιορδανία στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα, που πραγματοποιούνται σε καλοπροαίρετο κλίμα, γιατί τίποτα δεν επισκιάζει τις σχέσεις μας, συμβάλλουν ασφαλώς στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ιορδανίας και των χωρών μας», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων, μεταξύ των πιστών των δύο χωρών, με τη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των θρησκευτικών οργανώσεων της Ιορδανίας, ιδίως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του οποίου η κανονική επικράτεια περιλαμβάνει τη χώρα αυτή.

Φωτογραφία από την υπηρεσία Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων