03/08/2021 03/08/2021 Για την τρίτη τους αποστολή στη Συρία ετοιμάζονται Ρώσοι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι, σε συνεργασία με Σύρους συναδέλφους τους, θα επιχειρήσουν να διασώσουν, να διαφυλάξουν και να αποκαταστήσουν χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου Ιστορίας Υλικού Πολιτισμού (ИММК) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. РИА Новости /...
03 Αυγούστου, 2021 - 14:33
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2021 - 14:36

Συρία: Αποστολή διάσωσης χριστιανικών μνημείων

Διαδώστε:
Συρία: Αποστολή διάσωσης χριστιανικών μνημείων

Για την τρίτη τους αποστολή στη Συρία ετοιμάζονται Ρώσοι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι, σε συνεργασία με Σύρους συναδέλφους τους, θα επιχειρήσουν να διασώσουν, να διαφυλάξουν και να αποκαταστήσουν χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου Ιστορίας Υλικού Πολιτισμού (ИММК) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

РИА Новости / Михаил Воскресенский

Τον Αύγουστο του 2020, το Ινστιτούτο δώρισε ένα εκλεπτυσμένο τρισδιάστατο μοντέλο, που απεικόνιζε την τρέχουσα κατάσταση της Παλμύρας στο Τμήμα Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας. Ρώσοι επιστήμονες ταξίδεψαν στην Παλμύρα το 2016 και ξανά το 2019.

Tώρα ετοιμάζεται η επόμενη, τρίτη, κοινή ρωσο-συριακή αποστολή, σκοπός της οποίας θα είναι η διάσωση των μνημείων της Συρίας. Οι επιστήμονες των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης σε διάφορα μνημεία και θα συντάξουν ψηφιακά βάσεις δεδομένων σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων τρισδιάστατων μοντέλων», δήλωσε η υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Νατάλια Σολόβιεβα.

Η ίδια υπενθύμισε ότι το 2021 μια διεθνής αποστολή, που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών σε συνεργασία με Σύρους συναδέλφους τους, άρχισε να υλοποιεί το έργο “Διατήρηση των Παλαιών Χριστιανικών Εκκλησιών”. Σύμφωνα με την Σολόβιεβα, στο πλαίσιο αυτού του έργου, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε βυζαντινά μνημεία του πρώιμου Μεσαίωνα, εκκλησίες του 5ου-6ου αιώνα στο χωριό Deir al-Salib στη βόρεια Συρία, στην επαρχία Hama, καθώς και στη Βασιλική του Κασρ ιμπν Βαρντάν, γνωστότερης και ως Ναού των Τεσσάρων Στοιχείων.

«Κατά τη διάρκεια του έργου, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να καταγράψουν τρεις παλαιοχριστιανικούς ναούς, στους οποίους είναι σαφώς ορατά τα ίχνη του πολέμου. Η σύγχρονη τεκμηρίωση που καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της αποστολής είναι απαραίτητη για τη λήψη επειγόντων μέτρων για τη διατήρηση των κατεστραμμένων αντικειμένων», είπε η Σολόβιεβα.

Για την ιστορία, τον Μάιο του 2015 ισλαμιστές τρομοκράτες συνελήφθησαν στην Παλμύρα, μια από τις πλουσιότερες πόλεις της ύστερης αρχαιότητας στην όαση της συριακής ερήμου μεταξύ Δαμασκού και  Ευφράτη, της οποίας οι αρχαιολογικοί χώροι αναφέρονται ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1980. Στα τέλη Μαρτίου του 2016, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, απελευθέρωσε την πόλη, αλλά τον Δεκέμβριο του 2016 η Παλμύρα βρέθηκε και πάλι στα χέρια εξτρεμιστών. Η πόλη απελευθερώθηκε από τους μαχητές στις 2 Μαρτίου 2017, όμως είχαν ήδη προλάβει να καταστρέψουν το ιστορικό της τμήμα και τα κατοικημένα διαμερίσματα.

Οι τρομοκράτες κατάφεραν να καταστρέψουν σημαντικά αρχαία κτίρια, όπως ο ναός του Διός Βάαλ και του Βαάλ Σαμίν, η Αψίδα του Θριάμβου και η Στήλη της Ζενόμπια με τη σημαντικότερη αφιερωμένη επιγραφή, μεγάλο αριθμό πύργων και υπόγειων τάφων, ενώ το ύστερο μεσαιωνικό φρούριο του Φαχρ εντ-Ντιν καταστράφηκε μερικώς. Επιπλέον, κατά τη δεύτερη κατάληψη της Παλμύρας, το Τετράπυλον και το θέατρο καταστράφηκαν επίσης.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Πηγή: ria.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων