04/08/2021 05/08/2021 Τα ιερά λείψανα του Αγίου πρίγκηπα Αλεξάντρ Νιέφσκι επέστρεψαν σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, μετά την πολυήμερη λιτάνευσή τους σε 28 οικισμούς και 15 διαφορετικές Μητροπόλεις! «Στις 4 Αυγούστου 2021, η ιστορική πομπή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι επιστρέφει στη Μόσχα. Το έτος της 800ης...
04 Αυγούστου, 2021 - 13:28
Τελευταία ενημέρωση: 05/08/2021 - 13:46

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι επιστρέφουν στη Μόσχα

Διαδώστε:
Τα ιερά λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι επιστρέφουν στη Μόσχα

Τα ιερά λείψανα του Αγίου πρίγκηπα Αλεξάντρ Νιέφσκι επέστρεψαν σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, μετά την πολυήμερη λιτάνευσή τους σε 28 οικισμούς και 15 διαφορετικές Μητροπόλεις!

«Στις 4 Αυγούστου 2021, η ιστορική πομπή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι επιστρέφει στη Μόσχα. Το έτος της 800ης επετείου (2021) από τη γέννηση του αγίου πρίγκηπα, τα ιερά λείψανα, με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου, κομίσθηκαν σε 28 οικισμούς και 15 επισκοπές και επιστρέφουν στην «μόνιμη κατοικία» τους, στον Καθεδρικό του Χριστού Σωτήρα, στις 14.00», όπως αναφέρεται στο μήνυμα του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων Εκκλησίας και Κοινωνίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Από τις 12 Ιουνίου έως και σήμερα, τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν στις επισκοπές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ακολουθώντας τέσσερις διαδρομές: την ιστορική, η οποία επανέλαβε τη διαδρομή των λειψάνων του, το 1723, από την πόλη Βλαντίμιρ έως την Σλίσελμπουργκ (στη νότια όχθη της λίμνης Λαντόγκα), τη νότια, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις των Ομοσπονδιακών Περιφερειών Νοτίου και Βορείου  Καυκάσου, την ανατολική, η οποία ξεκίνησε στην Αικατερίνμπουργκ και φτάνει στη Νότια Σαχαλίνη, και η διαδρομή από την ανδρώα Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ (Вознесенская Давидова пустынь) στην περιοχή της Μόσχας και έως τα πέριξ της πρωτεύουσας.

Το συνολικό μήκος της ιστορικής πομπής/λιτάνευσης ήταν 4.000 χιλιόμετρα. Το συνολικό μήκος των τεσσάρων πομπών, που δημιούργησαν σταυρό, είναι περίπου 25 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Ο Αλεξάντρ Νιέφσκι αγιοποιήθηκε το 1547. Το 1723-1724, τα ιερά λείψανά του μεταφέρθηκαν από τον καθεδρικό ναό του Βλαντίμιρ στην Λαύρα που ονομάστηκε προς τιμήν του Αγίου στην Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκονται ακόμη. Ο Πατριάρχης Κύριλλος κήρυξε το 2021 έτος Αλεξάντρ Νιέφσκι τον Φεβρουάριο. Συνολικά, στο επετειακό έτος, η εκκλησία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περίπου 800 διαφορετικές εκδηλώσεις.

Πηγή: ria.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων