23/08/2020 23/08/2020 Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, θεωρεί ότι τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί από τις τουρκικές αρχές, δε θα φαίνονται στους επισκέπτες, όπως έγινε και με τα ψηφιδωτά στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως. Προχτές, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ίδιου Τμήματος,...
23 Αυγούστου, 2020 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2020 - 15:23

Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας δε θα φαίνονται στους επισκέπτες

Διαδώστε:
Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας δε θα φαίνονται στους επισκέπτες

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, θεωρεί ότι τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί από τις τουρκικές αρχές, δε θα φαίνονται στους επισκέπτες, όπως έγινε και με τα ψηφιδωτά στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.

Προχτές, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ίδιου Τμήματος, πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασσόφ, δήλωσε ότι τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας παραμένουν καλυμμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

“Προφανώς τα ψηφιδωτά δε θα φαίνονται, όπως έγινε και με τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των τουρκικών αρχών ότι θα είναι προσιτά για τους επισκέπτες ανά πάσα στιγμή εκτός από τις ώρες της μουσουλμάνικης προσευχής”, είπε ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων και τόνισε ότι τα ψηφιδωτά στο μοναστήρι στη Χώρα έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία, ενώ, “η επιδεικτική περιφρόνηση των αισθημάτων των χριστιανών σε όλο τον κόσμο από τις αρχές της Τουρκίας είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί με λογικά επιχειρήματα”.

“Το τουρκικό κράτος δε θα ωφεληθεί από την καταπάτηση της ανεκτίμητης βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Και μάλιστα τα βήματα αυτά δε θα συμβάλουν στην διατήρηση του διεθνούς κύρους της Τουρκίας και την ενίσχυση της διαθρησκευτικής ομαλότητας σε αυτή τη χώρα. Ο πολιτισμός της Ρωσίας και η ιστορία της συνδυάζονται με το λαμπρό παρελθόν της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι σε αυτά τα θλιβερά γεγονότα”.

 

Irina Tresorukova – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων