09/04/2021 09/04/2021 Η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 88 ολόκληρα χρόνια τελέστηκε ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (7 Απριλίου με το παλαιό εορτολόγιο) στο πρώτο πέτρινο κτήριο του διώροφου ναού του Ευαγγελισμού στη Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μουσείο. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως ιστορικής σημασίας, αφού μετά την...
09 Απριλίου, 2021 - 15:26
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2021 - 17:15

Λειτουργία μετά από 88 χρόνια σε εκκλησία που ήταν μουσείο

Διαδώστε:
Λειτουργία μετά από 88 χρόνια σε εκκλησία που ήταν μουσείο

Η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 88 ολόκληρα χρόνια τελέστηκε ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (7 Απριλίου με το παλαιό εορτολόγιο) στο πρώτο πέτρινο κτήριο του διώροφου ναού του Ευαγγελισμού στη Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μουσείο.

Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως ιστορικής σημασίας, αφού μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 και την επικράτηση της αθεϊας στη Ρωσία, οι εικόνες και όλα τα σκεύη του ναού είχαν μεταφερθεί στο μουσείο της πόλης.

Σημειώνεται ότι η 7η Απριλίου δεν επιλέχθηκε τυχαία για την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από σχεδόν έναν αιώνα, καθώς αποτελεί επετειακή ημερομηνία: 7 Απριλίου του 1713 τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία από ιδρύσεως της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Στο κήρυγμά του μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Ηγούμενος της Λαύρας σημείωσε ότι η μεταφορά του επάνω μέρους του ναού είναι «το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης». «Θα προσευχηθούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, κλείνοντας για πάντα τις σελίδες των τρομερών γεγονότων του 1917, τα οποία έκαναν το μοναστήρι να χάσει σχεδόν όλες τις εκκλησίες του».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας , το κτίριο αυτής της διώροφης Εκκλησίας είναι «ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία αρχιτεκτονικής της Αγίας Πετρούπολης από τις αρχές του 18ου αιώνα». Το επάνω μέρος του ναού αφιερώθηκε στον Άγιο Αλέξανδρο Νιέφσκι στις 12 Σεπτεμβρίου 1724. Εκείνη την ημέρα, τα ιερά λείψανα του ευλογημένου πρίγκιπα παραδόθηκαν στη Μονή κατ΄εντολήν του τσάρου Πέτρου του Α’ από τον Βλαδίμηρο. Ο βασικός ναός  αφιερώθηκε στον  Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 7 Απριλίου 1725. Οι υπηρεσίες σταμάτησαν μετά το κλείσιμο της εκκλησίας το 1933. Ο πρώτος όροφος μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αστικής Γλυπτικής και ο δεύτερος το 1935 χωρίστηκε σε ξεχωριστούς χώρους. Το 1948-1949 και οι δύο όροφοι του κτηρίου καταλήφθηκαν από ένα μουσείο.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων