05/02/2020 05/02/2020 Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αυτή τη φορά υποστηρίζει ότι η αναφορά στον Θεό μέσα στο Σύνταγμα είναι αυτό που φοβήθηκαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι Αναλυτικότερα, η αναφορά στον Θεό μέσα στο Σύνταγμα της Ρωσίας θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι Ρώσοι έχουν δυνατότητα να εδραιώσουν στο...
05 Φεβρουαρίου, 2020 - 19:52
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2020 - 19:53

Θεός και Σύνταγμα: Νέα αιχμηρή παρέμβαση του Πατριαρχείου Μόσχας

Διαδώστε:
Θεός και Σύνταγμα: Νέα αιχμηρή παρέμβαση του Πατριαρχείου Μόσχας
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αυτή τη φορά υποστηρίζει ότι η αναφορά στον Θεό μέσα στο Σύνταγμα είναι αυτό που φοβήθηκαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι
Αναλυτικότερα, η αναφορά στον Θεό μέσα στο Σύνταγμα της Ρωσίας θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι Ρώσοι έχουν δυνατότητα να εδραιώσουν στο θεμελιώδη νόμο, όλα όσα “φοβήθηκαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι”, θεωρούν κύκλοι στο Πατριαρχείο Μόσχας.
“Ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος καλεί τον λαό και την ελίτ να μην φοβούνται να δηλώσουν ευθέως την πίστη, την ταυτότητα, τις πεποιθήσεις τους και τις τάσεις να χτίζουν ελεύθερη κοινωνία με αρχές της ηθικής. Κάτι τέτοιο δε θα αποδυναμώσει, αλλά θα ενισχύσει πολύ το συμβολικό κεφάλαιο της χώρας μας”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Σιπκόφ, πρώτος αναπληρωτής του Συνοδικού Τμήματος σε θέματα σχέσεων της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ.
Κατά τη γνώμη του οι Ρώσοι τώρα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσα “φοβήθηκαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι, όταν έγραφαν το δικό του Σύνταγμα της ΕΕ”.
Στην παρούσα εκδοχή του Συντάγματος, υπενθύμισε ο Σιπκόφ, η Ρωσία ονομάζεται κοσμικό κράτος, και αυτές οι διατάξεις δημιουργούν διάκριση και υποτιμούν τους ανθρώπους με θρησκευτικές πεποιθήσεις, και αυτή η αντίθεση μπορεί να διορθωθεί, αρκεί να “βρεθούν σωστές διατυπώσεις που αντικατοπτρίζουν την ποικιλία των απόψεων των Ρώσων”.
Η πρόταση του Πατριάρχη πρέπει να εξετάζεται με φόντο τις προηγούμενες πρωτοβουλίες που Προκαθήμενου, πρόσθεσε ο Σιπκόφ: το 1997 ο Μητροπολίτης (νυν Πατριάρχης) κ.κ. Κύριλλος επέμενε στην εισαγωγή της έννοιας “παραδοσιακές θρησκείες” και το 2009  βγήκε με πρωτοβουλία συζήτησης για “παραδοσιακές αξίες”, ικανές να ενώσουν την ρωσική κοινωνία.
“Ως αποτέλεσμα η κοινωνία έφτασε να κατανοήσει ότι οι παραδοσιακές αξίες και η ηθική έχουν θρησκευτικές βάσεις. ΟΙ έννοιες “παραδοσιακές θρησκείες” και “παραδοσιακές αξίες” έγιναν αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής κοσμοαντίληψης, της πολιτικής ρητορικής και ιδεολογική βάση για την καταπολέμηση της διαστρέβλωσης της ρωσικής ιστορίας” κατέληξε ο Σιπκόφ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων