24/03/2019 24/03/2019 Ο Κώδικας του Νόβγκοροντ είναι το παλαιότερο βιβλίο των Ρώσων, που ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουλίου 2000 στην ομώνυμη πόλη. Πρόκειται για παλίμψηστο αποτελούμενο από τρία ξύλινα δισκία δεμένα μεταξύ τους τα οποία περιέχουν τέσσερις σελίδες με κερί, πάνω στο οποίο ο δημιουργός έγραψε δεκάδες, πιθανώς εκατοντάδες κείμενα, σε διάστημα δύο ή τριών δεκαετιών,  σκουπίζοντας το...
24 Μαρτίου, 2019 - 8:26

Το αρχαιότερο βιβλίο στη Ρωσία είναι Χριστιανικό

Διαδώστε:
Το αρχαιότερο βιβλίο στη Ρωσία είναι Χριστιανικό
Ο Κώδικας του Νόβγκοροντ είναι το παλαιότερο βιβλίο των Ρώσων, που ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουλίου 2000 στην ομώνυμη πόλη. Πρόκειται για παλίμψηστο αποτελούμενο από τρία ξύλινα δισκία δεμένα μεταξύ τους τα οποία περιέχουν τέσσερις σελίδες με κερί, πάνω στο οποίο ο δημιουργός έγραψε δεκάδες, πιθανώς εκατοντάδες κείμενα, σε διάστημα δύο ή τριών δεκαετιών,  σκουπίζοντας το κερί για να σβηστεί κάθε φορά το προηγούμενο κείμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη στρωματογραφία, τη χρονολόγηση άνθρακα και από το ίδιο το κείμενο (όπου το έτος 999 εμφανίζεται αρκετές φορές), ο κηρυγικός κώδικας χρησιμοποιήθηκε το πρώτο τέταρτο του 11ου αιώνα και ίσως ακόμη και τα τελευταία χρόνια του 10ου αιώνα. Είναι επομένως παλαιότερο ακόμη και από τα Ευαγγέλια του Ostromir, τα παλαιότερα μέχρι πρόσφατα χρονολογούμενα Σλαβικά βιβλία που είχαν βρεθεί.
Το βιβλίο περιέχει τους ψαλμούς 75 και 76 (και ένα μικρό κομμάτι του ψαλμού 67) και γι αυτό είναι γνωστό ως Psalter Novgorod (Το Ψαλτήρι του Νόβγκοροντ).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων