26/11/2021 26/11/2021 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, κ. Μανουέλ Ασιμπάγιεφ, είχε χθες ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πλευρών βρέθηκαν οι παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η Ορθόδοξη παρουσία στη χώρα η οποία, κατά τον κ. Ασιμπάγιφ, αριθμεί περίπου...
26 Νοεμβρίου, 2021 - 9:04
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2021 - 9:05

Το Καζακστάν αριθμεί 3,5 εκατομμύρια Ορθοδόξους

Διαδώστε:
Το Καζακστάν αριθμεί 3,5 εκατομμύρια Ορθοδόξους

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, κ. Μανουέλ Ασιμπάγιεφ, είχε χθες ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πλευρών βρέθηκαν οι παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η Ορθόδοξη παρουσία στη χώρα η οποία, κατά τον κ. Ασιμπάγιφ, αριθμεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πιστούς, περίπου το 1/5 του συνολικού πληθυσμού του Καζακστάν.

“Από την περεστρόικα, ήμασταν πάντα μαζί. Νιώσαμε ομοψυχία σε μια δύσκολη εποχή η οποία όμως δημιούργησε μια πολύ καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς στον Πρόεδρο σας, να του ευχηθώ καλή υγεία, μακροζωία και να πω ότι χαίρομαι πάντα που συναντιόμαστε, που βλεπόμαστε και ανταλλάσσουμε σκέψεις”, ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ο Αγιότατος επεσήμανε ότι το Καζακστάν βρίσκεται στη συμβολή Ανατολής και Δύσης, «όπου συνυπάρχουν ο καζακικός και ο ρωσικός πολιτισμός, οι γλώσσες, οι παραδόσεις δεν συγκρούονται, αλλά αλληλοϋποστηρίζονται και εμπλουτίζονται μεταξύ τους». «Αυτό, φυσικά, είναι ένα ανεκτίμητο δώρο και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ασιμπάγιεφ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και του μετέφερε την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπό του ο λαός της χώρας του.

Μιλώντας για την Ορθόδοξη παρουσία στη χώρα, η οποία αποτελεί το 1/5 του συνολικού πληθυσμού, ο κ. Ασιμπάγιεφ δήλωσε: “Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ορθόδοξοι πολίτες ζουν στο Καζακστάν – αυτό είναι σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Καζακστάν και δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση των πνευματικών και πολιτιστικών αναγκών των Ορθοδόξων πιστών. Μόνο τα τελευταία χρόνια χτίστηκαν περίπου 30 ορθόδοξες εκκλησίες και συνολικά έχουμε περίπου 300 θρησκευτικά κτίρια. Οι κρατικοί φορείς κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να συνδράμουν στις δραστηριότητες όλων των επισκοπών, ενοριών, μοναστηριών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Καζακστάν”. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων