23/10/2020 23/10/2020 Εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ρωσίας, αλλά και του κράτους καλούν τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας του Κρασνογιάρσκ να ξαναδώσουν το όνομα του Τσάρου Νικολάου του Β’ στο Αρχιπέλαγος Σέβερναγια Ζιμλιά (Βόρεια Γη) στη Ρωσική Αρκτική. Εξάλλου, ο Τσάρος ήταν εκείνος που είχε διατάξει και χρηματοδοτήσει την αποστολή των εξερευνητών θαλασσοπόρων, που ανακάλυψαν, το 1913, το Αρχιπέλαγος...
23 Οκτωβρίου, 2020 - 14:36
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2020 - 14:24

Το όνομα του Τσάρου Νικολάου στο Αρχιπέλαγος που ανακάλυψε

Διαδώστε:
Το όνομα του Τσάρου Νικολάου στο Αρχιπέλαγος που ανακάλυψε

Εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ρωσίας, αλλά και του κράτους καλούν τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας του Κρασνογιάρσκ να ξαναδώσουν το όνομα του Τσάρου Νικολάου του Β’ στο Αρχιπέλαγος Σέβερναγια Ζιμλιά (Βόρεια Γη) στη Ρωσική Αρκτική.

Εξάλλου, ο Τσάρος ήταν εκείνος που είχε διατάξει και χρηματοδοτήσει την αποστολή των εξερευνητών θαλασσοπόρων, που ανακάλυψαν, το 1913, το Αρχιπέλαγος και γι’ αυτό είχε το όνομά του μέχρι που έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση και το άλλαξαν οι μπολσεβίκοι. Τα νησιά του Αρχιπελάγους, τότε, μετονομάστηκαν και πλέον φέρουν ονόματα όπως: Κομσομόλ, Μπολσεβίκ και Οκτωβριανή Επανάσταση!

Το ζήτημα της μετονομασίας των νησιών και του αρχιπελάγους έχει τεθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των υπογραφόντων της νέας έκκλησης προς τις αρχές του ομοσπονδιακού κράτους του Κρασνογιάρσκ είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναριαν=Μάρ και Μέζεν κ. Ιάκωβος της Ιεράς Μητροπόλεως του Αρχάνγκελσκ, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Δικέφαλος Αετός», Κωνσταντίνος Μαλοφέεφ και η εγγονή του Μπορίς Βιλκίτσκι, ο οποίος ανακάλυψε το Αρχιπέλαγος και τα νησιά, Ιρίνα Τιχομύροβα. 

«Ελπίζουμε ότι οι περιφερειακές κρατικές αρχές θα αποδεχθούν τα επιχειρήματά μας και θα λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο βουλευτής της Δούμας, Βίκτορ Ζουμπάρεφ, που είναι ένας εκ των ανθρώπων που ανακίνησαν και πάλι το θέμα.

Η κανονική νομοθετική συνέλευση, είπε στο πρακτορείο TASS, παρέλαβε την επιστολή και οι βουλευτές εργάζονται πάνω σε αυτήν.

Οι περιφερειακές αρχές αναφέρουν ότι η πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί σε «εκτενή δημόσια συζήτηση». Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η αποκατάσταση του ονόματος βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ο Θεοφιλέστατος π. Ιάκωβος, επικεφαλής του πατριαρχικού ρωσικού αρκτικού έργου, ο οποίος στοχεύει στην ιεραποστολή και τον αγιασμό της Αρκτικής, ενήργησε κατά το δυνατόν για την μετονομασία του αρχιπελάγους πριν από δύο χρόνια. «Πρέπει να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της ιστορικής και Θείας αλήθειας… Η γεωγραφία και οι ονομασίες των εδαφών πρέπει να καταγράφουν το μονοπάτι της δημιουργίας κι όχι της καταστροφής. Είναι κωμικό να βλέπετε αυτά τα ονόματα στη Ρωσική Αρκτική: Κομσομόλ, Μπολσεβίκ… Πρέπει να έχουμε μια πιο σοβαρή στάση απέναντι στη δική μας ιστορία και να σεβόμαστε και να αγαπάμε τη γη μας», είχε πει τον Ιανουάριο του 2018.

Ακόμα μία προσπάθεια μετονομασίας των νησιών είχε γίνει, τέλος, το 2006.

Πηγή: tass

Μετάφραση για το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων