26/08/2022 26/08/2022 Μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου «σχετικά με την παραχώρηση αυτοκεφαλίας από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» ακούστηκε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεράπευσε την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων με τον όρο να...
26 Αυγούστου, 2022 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2022 - 8:57

Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου «σχετικά με την παραχώρηση αυτοκεφαλίας από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» ακούστηκε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεράπευσε την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων με τον όρο να ονομάζεται Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και ως εκ τούτου να μην αναφέρεται πουθενά ο όρος Μακεδονική…

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, νωρίτερα, σε συνεδρίαση της 27ης Μαΐου 2022, «η Σύνοδος, ευχαριστώντας τον Θεό, δέχθηκε την είδηση ​​της αποκατάστασης της κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Σερβίας και της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας/Αρχιεπισκοπής Οχρίδας, στις 9/16 Μαΐου, στο καθεστώς της αυτόνομης Εκκλησίας, που της παραχωρήθηκε το 1959». Αναφέρθηκε επίσης ότι «η Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 15-21 Μαΐου 2022, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας/Αρχιεπισκοπής Οχρίδος, ευλόγησε ομόφωνα την αυτοκεφαλία της».

Στις 5 Ιουνίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ο Πατριάρχης Πορφύριος, εκπληρώνοντας την απόφαση της Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επέδωσε πανηγυρικά στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο τον Τόμο, επιβεβαιώνοντας την αυτοκεφαλία της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»

Ο Πατριάρχης Σερβίας ενημέρωσε για το γεγονός τον Πατριάρχη Μόσχας με επιστολή του στις 8 Αυγούστου 2022, εκφράζοντας την επιθυμία και το αίτημά του προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «να δεχθεί επίσης την εντελώς κανονική Εκκλησία, που ήδη αναφέρθηκε ως η νεότερη αδελφή αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνοντας το παράδειγμα με αυτόν τον τρόπο και στις υπόλοιπες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος απέστειλε, επίσης, επιστολή, με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2022, στον Πατριάρχη Μόσχας, ενημερώνοντάς τον για τα εν λόγω «χαρμόσυνα γεγονότα με τα οποία ο Θεός τίμησε την Τοπική μας Εκκλησία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πάντα, «ευχαριστώντας τον Κύριο Θεό για την κανονική επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε στις 25 Αυγούστου «να αναγνωρίσει τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος ως αυτοκέφαλη αδελφή Εκκλησία και να αναγραφεί το όνομα του Προκαθημένου της, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μακεδονίας, Στέφανου σε ιερά δίπτυχα».

Εκφράστηκε, επίσης, η ελπίδα ότι «η νεότερη στην οικογένεια των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία/Αρχιεπισκοπή Οχρίδας θα διατηρήσουν σταθερά την αγία Ορθόδοξη πίστη σε αγνότητα και ακεραιότητα και θα τηρήσουν την πιστότητα της Ορθόδοξης κανονικής παράδοσης».

Υποσημείωση:

Οι όροι είναι μεταφρασμένοι πιστά, όπως ακριβώς αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΤΕΕΣ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων