16/03/2023 16/03/2023 Την απόφαση να μην μνημονεύει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω του ότι  έρχεται σε κοινωνία με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Για το Πατριαρχείο Μόσχας ο κ. Επιφάνιος είναι...
16 Μαρτίου, 2023 - 19:34
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2023 - 19:35

Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα μνημονεύει ούτε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα μνημονεύει ούτε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Την απόφαση να μην μνημονεύει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω του ότι  έρχεται σε κοινωνία με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

Για το Πατριαρχείο Μόσχας ο κ. Επιφάνιος είναι ο ηγέτης μιας «σχισματικής δομής που λειτουργεί στην Ουκρανία».

Η εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ίδιο ίσχυε και για τον προκάτοχό του, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο:

 «Η Ιερά Σύνοδος, σε συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2020, δήλωσε την αδυναμία εορτασμού του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β‘ σε δίπτυχα, προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του σε σχέση με την αναγνώριση ενός εκ των σχισματικών ομάδων στην Ουκρανία και τη μνημόνευση του αρχηγού της ανάμεσα στις εκκλησίες των Αυτοκέφαλων Προκαθημένων. Ταυτόχρονα, η Σύνοδος ανακοίνωσε την αδυναμία συναναστροφής με όσους ιεράρχες της Κυπριακής Εκκλησίας θα έρχονταν σε εκκλησιαστική κοινωνία με εκπροσώπους του ουκρανικού σχίσματος.

 

 Στις 7 Νοεμβρίου 2022 εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

 Ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος, όπως και ο εκλιπόντας προκάτοχός του, συνέχισε να μνημονεύει τον ηγέτη των Ουκρανών σχισματικών.

 Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας:

«Δηλώνει την αδυναμία να μνημονευθεί το όνομα του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεωργίου σε δίπτυχα, προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του, καθώς και με όσους ιεράρχες της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν συνέλθει ή πρόκειται να λάβουν εκκλησιαστική κοινωνία με σχισματικούς.

 

Μεταξύ άλλων στη Συνεδρίαση έγινε απολογισμός και ακούσθηκε μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σχετικά με τη διοργάνωση των 21ων Διεθνών Χριστουγεννιάτικων Εκπαιδευτικών Αναγνώσεων και των 11ων Κοινοβουλευτικών Συναντήσεων.

Ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε  τη σημασία της διοργάνωσης του εν λόγω φόρουμ που συγκεντρώνει κλήρο, κυβερνητικά στελέχη, την επιστημονική, πολιτιστική κοινότητα και την παιδαγωγική κοινότητα, ευχαριστεί την Οργανωτική Επιτροπή για το έργο που επιτέλεσε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή των XXII Διεθνών Χριστουγεννιάτικων Εκπαιδευτικών Αναγνώσεων.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίσθηκε  να πραγματοποιηθούν οι XII Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις στις 23 Ιανουαρίου 2024 και οι XXXII Διεθνείς Χριστουγεννιάτικες Εκπαιδευτικές Αναγνώσεις από 24 έως 27 Ιανουαρίου 2024.

Επίσης συζητήθηκε το Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας η αλλαγής του καθεστώτος της επισκοπής Βίλνα-Λιθουανίας,  η πλήρωση της κενής έδρας της Επισκοπής Χιστουπόλεως της Μητρόπολης Ταταρστάν. Η πλήρωση της κενής έδρας της Επισκοπής Veliky Ustyug που υπάγεται στη Μητρόπολη Βόλογδας,

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων