18/05/2023 18/05/2023 Τις προσπάθειες του να βρει λύση στο αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία,ο οποίος συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το οποίο παρουσιάζεται πρόθυμο να συμβάλει στην εξεύρεση της ειρήνης μέσα από το κάλεσμα διαλόγου που έχει απευθύνει. Του Νικολάου Ζαΐμη Μετά...
18 Μαΐου, 2023 - 10:48
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2023 - 11:05

Το ΠΣΕ καλεί Κίεβο και Μόσχα στο τραπέζι του διαλόγου για την ειρήνη στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Το ΠΣΕ καλεί Κίεβο και Μόσχα στο τραπέζι του διαλόγου για την ειρήνη στην Ουκρανία

Τις προσπάθειες του να βρει λύση στο αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία,ο οποίος συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το οποίο παρουσιάζεται πρόθυμο να συμβάλει στην εξεύρεση της ειρήνης μέσα από το κάλεσμα διαλόγου που έχει απευθύνει.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Μετά το ταξίδι στην Ουκρανία πριν λίγες ημέρες, αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δρ. Jerry Pillay, επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή χθες από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην Πατριαρχική Κατοικία στη Μονή Ντανίλοφ.

Στη συνάντηση παρέστη ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος είχε ηγηθεί της Ρωσικής αποστολής που έλαβε μέρος στη 12η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Καρσλρούη της Γερμανίας. 

Τα θέματα που έθεσε ο Μόσχας Κύριλλος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη θέση του Πατριαρχείου Μόσχας απέναντι στις θέσεις και τα ζητήματα που εξετάζει το ΠΣΕ, στην πορεία των διαχριστιανικών και διαθρησκειακών  διαλόγων, εξέφρασε την ανησυχία του για τις διώξεις που υφίστανται χριστιανοί σε διάφορα μέρη του πλανήτη, με κυρίαρχο τη Μέση Ανατολή, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε σε θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας μίλησε για τις διακρίσεις και τις καταπιέσεις που υφίσταται η εκκλησία στην Ουκρανία, ενώ έκανε λόγο για σιωπή της διεθνούς κοινότητα επί του ζητήματος. Μίλησε ακόμα για το έργο της Ρωσικής Εκκλησίας στην περίθαλψη προσφύγων.

Ανοιχτός να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;

Σύμφωνα πάντα με το patriarchia.ru, επεσήμανε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτιμά την επιθυμία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών να προωθήσει την υπόθεση της ειρήνης και την πρόταση από τον Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ, Dr. Jerry Pillay, να συζητηθεί η ιδέα της διοργάνωσης στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εκκλησιών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πάντως παρά το γεγονός ότι δήλωσε ανοιχτός ως προς το να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με Ουκρανούς και να συζητήσει, ο Πατριάρχης Μόσχας δεν έκανε καμία αναφορά στην καταδίκη του πολέμου και στην αναγκαιότητα να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες οι οποίες που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι ενέργειες του ΠΣΕ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και από την αρχή είχε καταδικάσει την εισβολή. Με εκκλήσεις και εκθέσεις έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του πολέμου, ενώ πρόσφατα είχε λάβει θέση και για τις διώξεις που υφίστανται πιστοί και κληρικοί στην Ουκρανία. Στόχος του ΠΣΕ είναι εξεύρεση ειρηνικής λύσης για το ζήτημα, κάτι όμως που δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο απερχόμενος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, π. Ιωάννης  Σάουκα, είχε επισκεφθεί Ουκρανία και Ρωσία με στόχο την διεξαγωγή διαλόγου, αλλά η προσπάθεια αυτή όπως αποδείχθηκε υπήρξε άκαρπη καθώς καμία θετική εξέλιξη δεν σημειώθηκε με τον Ρωσία να συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ κάλεσε τον Πατριάρχη Μόσχας να καταδικάσει τον πόλεμο

Γ.Γ. ΠΣΕ: Καλούμαστε να εργαστούμε για την ειρήνη

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ τόνισε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν έτσι ώστε να κινηθούν σε τροχιά προς την ειρήνη, ενώ μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Ο δρ. Pillay εξελέγη από τη 12η Γενική Συνέλευση που διεξήχθη στην Καρσλρούη της Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2023.

“Αυτό είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θα υποστηρίζει πάντα σταθερά και ξεκάθαρα τη θρησκευτική ελευθερία. Όποιες και αν είναι οι περιπλοκές, αν δούμε παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας, θα υψώσουμε τη φωνή μας”, είπε για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Γ.Γ. του ΠΣΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό γεγονός της συμβολής των πιστών στην προώθηση της υπόθεσης της ειρήνης και πρότεινε να συζητήσουν ποιος ρόλος μπορούν να παίξουν οι χριστιανικές εκκλησίες σε αυτή τη διαδικασία.

“Αναφέρατε τη Συνέλευση στην Καρλσρούη και τώρα καταλαβαίνουμε ότι οι δηλώσεις και οι ενέργειές μας μπορεί να έχουν ορισμένες συνέπειες, ειδικά από την πλευρά του Προέδρου της Ουκρανίας. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει την πρόθεση να πει την αλήθεια και, φυσικά, να ακολουθήσει το κάλεσμα του Κυρίου για να δημιουργήσει έναν καλύτερο, ασφαλέστερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους στη γη. Αναφέρατε ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Πράγματι, κάτι πρέπει να γίνει για αυτό. Και υποστηρίζω πλήρως την Αγιότητά σας όταν ρωτήσατε για τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας. Γι’ αυτό το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θέλει να εργαστεί ενεργά. Δεν είμαστε πολιτικοί και δεν προσπαθούμε να παρουσιαστούμε ως τέτοιοι – είμαστε πιστοί, ζούμε στον κόσμο που δημιούργησε ο Κύριος, γνωρίζοντας ότι υπηρετούμε τον Ένα δίκαιο Θεό. Και καλούμε τους πιστούς, μαθητές του Κυρίου, να εργαστούν για την επίτευξη της ειρήνης. Σε αυτό το πνεύμα θέλουμε να δράσουμε. Γι’ αυτό ήρθαμε σε εσάς σήμερα. Και θέλουμε να θέσουμε το ερώτημα: τι μπορούμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ειρήνη; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως εκκλησίες για να τερματίσουμε αυτή τη στρατιωτική κρίση;”, είπε.

Η επίσκεψη στην Ουκρανία

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ επισκέφθηκε την Ουκρανία στις 10-13 Μαΐου, πραγματοποιώντας μια εντατική σειρά διαβουλεύσεων στο Κίεβο με εκκλησιαστικούς ηγέτες, αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης και άλλους φορείς.

Εκεί, η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συναντήθηκε με ανώτερους ηγέτες τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που υπάγεται στον Μητροπολίτη κ. Ονούφριο όσο και αυτής που υπάγεται στον Μητροπολίτη κ.κ. Επιφάνιο, δύο εκκλησιών η διαμάχη έχει ενταθεί μετά τη ρωσική εισβολή.

“Το ΠΣΕ θα συνεχίσει τώρα τις εργασίες για μια συνάντηση διαλόγου στρογγυλής τραπέζης μέσα στο τρέχον έτος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΣΕ το οποίο παρουσιάζεται πρόθυμο να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων στις 11 Μαΐου στο Κίεβο. Φωτογραφία: WCC

Φωτογραφίες: patriarchia.ru,

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων