08/03/2022 08/03/2022 Παρουσία του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και 30 παιδιών που είχαν κάνει προσθετική μελών στο παρελθόν εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Αποκατάστασης και Προσθετικής, που δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δαμασκό, στις 6 Μαρτίου 2022. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Το Κέντρο οργανώθηκε με...
08 Μαρτίου, 2022 - 9:37
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2022 - 9:43

Τριάντα παιδιά-θύματα πολέμου στα εγκαίνια του Κέντρου Αποκατάστασης στη Δαμασκό

Διαδώστε:
Τριάντα παιδιά-θύματα πολέμου στα εγκαίνια του Κέντρου Αποκατάστασης στη Δαμασκό

Παρουσία του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και 30 παιδιών που είχαν κάνει προσθετική μελών στο παρελθόν εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Αποκατάστασης και Προσθετικής, που δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δαμασκό, στις 6 Μαρτίου 2022.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Το Κέντρο οργανώθηκε με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, με την υποστήριξη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη Ι’ , του Συμβουλίου Συνεργασίας με Θρησκευτικές Ενώσεις υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ιδρύματος για την Υποστήριξη του Χριστιανικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ποζνάνιε« και του Φιλανθρωπικού Ιδρύμτος «Kirche in Not».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο: Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων και Βακουφίων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, Mohammed Abdul Sattar al-Sayed, ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οικολογίας, Hussein Makhlouf, ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία, A.V. Efimov, ο Βουλευτής του Λαϊκού Συμβουλίου της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σχέσεων με την Ορθόδοξη Εκκλησία, Mari al-Bitar, ο Επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας, Συνταγματάρχης Michel Farah, ο Δήμαρχος Δαμασκού, Adel al-Olyabi, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νταράγιας κύριος Μωυσής, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας στον Πατριαρχικό Θρόνο της Αντιοχείας, ηγούμενος Αρσένιος (Sokolov), ο διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Δαμασκό N.V. Σούχοφ και πολλοί άλλοι.

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του Κέντρου κόπηκε και η συμβολική κορδέλα.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Συρίας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας και της ηγεσίας της Δαμασκού, αναφέρθηκε στην ιστορία του κέντρου αποκατάστασης:

«Πριν από αρκετά χρόνια, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για παιδιά από τη Συρία, που κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης ανατινάχτηκαν από νάρκες ή τραυματίστηκαν από σκάγια από εκρήξεις βομβών. Κάποιοι από αυτούς έχασαν ένα πόδι ή ένα χέρι, κάποιοι έχασαν και τα δύο πόδια, κάποιοι έχασαν την όρασή τους. Όταν αυτά τα παιδιά άρχισαν να έρχονται σε εμάς στη Ρωσία, συνειδητοποιήσαμε ότι η αποκατάσταση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Ένα παιδί που έχει χάσει ένα χέρι ή ένα πόδι δεν χρειάζεται μόνο ένα προσθετικό μέλος, αλλά πρέπει και να διδαχθεί πώς να το χρησιμοποιεί! Και το πιο σημαντικό είναι να του μάθουμε πώς να ζήσει από την αρχή. Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και τη συμμετοχή διαφορετικών ειδικών.

Όταν μας ήρθαν αυτά τα παιδιά, δεν χαμογελούσαν. Ουσιαστικά, ούτε και μιλούσαν. Τους δώσαμε πολύχρωμα μολύβια, αλλά εκείνα πήραν ένα μαύρο μολύβι και σχεδίασαν βόμβες και ρουκέτες. Στη συνέχεια, όμως, ψυχολόγοι, προσθετικοί, θεραπευτές, οφθαλμίατροι δούλεψαν με αυτά τα παιδιά και σταδιακά η θέληση για ζωή επέστρεψε σε αυτά.

Πολύ σύντομα καταλάβαμε ότι αν θέλουμε να καλύψουμε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, δεν πρέπει να στέλνουμε τα παιδιά στη Μόσχα, αλλά εδώ, επί τόπου, να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αποκατάστασης. Και έτσι, με βάση την Αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Πατριάρχη Αντιοχείας δημιουργήσαμε αυτό το κέντρο, για να έρχονται τα παιδιά εδώ, να τους τοποθετούν οι γιατροί τα προσθετικά μέλη και να συνεργάζονται με ψυχολόγους, ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση.

Όπως καταλαβαίνετε, ένα παιδί χρειάζεται συνεχή προσοχή. Δεν μπορεί απλά να βάλει ένα προσθετικό μέλος και να πορευτεί μόνο στη συνέχεια. Τα παιδιά μεγαλώνουν, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε έξι μήνες είναι απαραίτητη η αντικατάσταση της πρόθεσης. Το παιδί πρέπει να είναι υπό τη συνεχή επίβλεψη των γιατρών, πρέπει να συνεργάζονται μαζί του, να μιλούν μαζί του.

 

 

 

Όταν ένα από τα τραυματισμένα παιδιά ήρθε σε εμάς (έχασε τα άκρα του), του είπα για έναν άνθρωπο για τον οποίο όλοι διαβάζαμε στο σχολείο στη σοβιετική εποχή – έναν πιλότο που έχασε και τα δύο του πόδια κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Είχε όμως τέτοια θέληση να ζήσει, τέτοια επιθυμία να κερδίσει, που αντί να αποστρατευτεί, έκανε τα πάντα για να επιστρέψει στις πτήσεις. Του έβαλαν προσθετικά μέλη κι έμαθε να πετάει ξανά και στη συνέχεια χτύπησε πολλά εχθρικά αεροσκάφη, έγινε Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης. Ο συγγραφέας Boris Polevoy έγραψε ένα βιβλίο για αυτόν τον πιλότο, το οποίο ονομάστηκε: “Η ιστορία ενός αληθινού/πραγματικού ανθρώπου (The Tale of a Real Man)”.

Το καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε καθένα από αυτά τα παιδιά να γίνουν αληθινοί άνθρωποι, έτσι ώστε παρά το τι τους συνέβη στην παιδική ηλικία, το καθένα από αυτά να ζήσει μια άξια, ευτυχισμένη ζωή. Γι’ αυτό είμαστε εδώ».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας της Συρίας, το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων και Βακουφίων, το Υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Δημάρχου της Δαμασκού, την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία και όλους  όσους βοήθησαν στη δημιουργία και στηρίζουν την περαιτέρω λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Αποκατάστασης και Προσθετικής του Συλλόγου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δαμασκό.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο Ταμείο Υποστήριξης Χριστιανικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς, με τη συμμετοχή του οποίου πραγματοποιήθηκαν επισκευές στο Κέντρο και αγοράστηκε σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός. Έπειτα, διαβεβαίωσε τους Σύρους για τα εξής:

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Σύρους αδελφούς και αδελφές μας ότι η Ρωσία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι πάντα μαζί σας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα σας θα σηκωθεί από τα ερείπια το συντομότερο δυνατό, ώστε όλοι οι κάτοικοί της, παιδιά και ενήλικες, να είναι ευτυχισμένοι».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων και Βακουφίων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, Mohammed Abdul Sattar al-Sayed, εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη «για το πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό έργο» σε όσους προσπάθησαν να δημιουργήσουν αυτό το Κέντρο, πρώτα απ’ όλα στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, αλλά και στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία.

 

Επισήμανε δε ότι η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες πραγματοποιείται «σε εκπλήρωση των διδασκαλιών του Ιησού Χριστού, ο οποίος μίλησε για ειρήνη και αγάπη». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο της ειρήνης στη γη είναι αυτό που κάνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τώρα στη Συρία σε συνεργασία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι», πρόσθεσε ο Μοχάμεντ Αμπντούλ Σατάρ αλ Σάιεντ.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την πιο ειλικρινή και βαθιά ευγνωμοσύνη μας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Πρόεδρό της, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο», είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρέσβης στη Συρία στην ομιλία του είπε: «Εδώ σήμερα είμαστε μια οικογένεια, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, έχουμε μια κοινή γιορτή: ανοίγουμε αυτό το υπέροχο κέντρο για τη θεραπεία παιδιών. Νομίζω ότι τα παιδιά είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας, και ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να φροντίζουμε εκείνα τα παιδιά που υπέφεραν από αυτόν τον τρομερό πόλεμο».

Ευχαριστώντας από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού ανθρωπιστικού έργου, ο διπλωμάτης τόνισε: «Η έναρξη λειτουργίας του κέντρου αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των αδελφικών, στρατηγικών, φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτές οι σχέσεις έχουν ιστορικές ρίζες σε όλα τα επίπεδα: σε επίπεδο προέδρων, σε επίπεδο κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και λαών».

Περαιτέρω, ο Επίσκοπος Νταράγιας κ. Μωυσής απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό.

Οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης ξεναγήθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης και στη συνέχεια συζήτησαν με παιδιά που αποκαθίστανται  Τα παιδιά έλαβαν αναμνηστικά δώρα από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Το κέντρο θα συνεχίσει το έργο του σε καθημερινή βάση. Οι μικροί ασθενείς θα βοηθούνται από παιδιάτρους, νευρολόγους, ψυχολόγους, θεραπευτές αποκατάστασης και εκπαιδευτές ασκησιοθεραπείας.

Το έργο των Σύρων γιατρών θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Επιστημονικού και Πρακτικού Κέντρου Παιδοψυχονευρολογίας του Τμήματος Υγείας της Μόσχας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων