17/02/2020 17/02/2020 Η σφαγή στο ναό του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Μόσχας ανάγκασε τους ιερείς να ζητήσουν βοήθεια από το κράτος, ενώ τώρα οι ορθόδοξες κοινότητες προστατεύουν τον εαυτό τους με τις δικές τους δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά οι πιστοί φοβούνται ότι με την ενεργή ανάμειξη των  κοσμικών αρχών και των οργάνων της δημοσίας τάξεως οι...
17 Φεβρουαρίου, 2020 - 22:47
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2020 - 22:37

Φόβος στους κόλπους της ιεροσύνης ύστερα από την επίθεση στο Ναό

Διαδώστε:
Φόβος στους κόλπους της ιεροσύνης ύστερα από την επίθεση στο Ναό
Η σφαγή στο ναό του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Μόσχας ανάγκασε τους ιερείς να ζητήσουν βοήθεια από το κράτος, ενώ τώρα οι ορθόδοξες κοινότητες προστατεύουν τον εαυτό τους με τις δικές τους δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά οι πιστοί φοβούνται ότι με την ενεργή ανάμειξη των  κοσμικών αρχών και των οργάνων της δημοσίας τάξεως οι «οίκοι της προσευχής» θα γίνουν «στρατόπεδα συγκεντρώσεως» όπου τα πάντα θα γίνονται υπό αυστηρό έλεγχο.
“Οι πόρτες του ναού οι ανοικτές για όλους” είναι η βασική αρχή του χριστιανισμού, η οποία τηρείται σχολαστικά εδώ και πολλού αιώνες. Σε οποιαδήποτε εκκλησία μπορούν να μπαίνουν άνθρωποι διαφόρων αστικών τάξεων, οποιασδήποτε εθνικότητας, οποιουδήποτε θρησκεύματος. Ενίοτε όμως μπαίνουν οι κακόβουλοι.
Την Κυριακή κατά την Θεία Λειτουργία στο γεμάτο κόσμο ναό του Αγίου Νικολάου μπήκε ένας νεαρός, όρμηξε στο Ιερό και έβγαλε το μαχαίρι. Οι ιερείς προσπάθησαν να του το αφαιρέσουν και τους μαχαίρωσε.
Στο ναό η μόνη προστασία είναι η κάμερες και οι πιστοί, οι οποίοι βοήθησαν να συλληφθούν οι κακοποιοί.
Δεν υπάρχουν, όμως, πάντα γεροί άντρες κατά την Θεία Λειτουργία. Οι περισσότεροι ενορίτες είναι γυναίκες.
Το 2014 σημειώθηκε πυροβολισμός στο ναό της Ανάστασης στο Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, όπου σκοτώθηκε μια μοναχή και ένας ζητιάνος που με τα σώματά τους προστάτεψαν τους πιστούς.
Οι ναοί μάλλον πρέπει να έχουν την ασφάλεια και τους φύλακες, όπως στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει ο κάθε ναός τους πόρους για να πληρώνει ιδιωτική ασφάλεια και φύλακες.
Ένα χρόνο πριν, στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας επεξεργάστηκαν τα μέτρα αντιτρομοκρατικής προστασίας των ναών που προϋποθέτουν ότι σε κάθε εκκλησία πρέπει να τοποθετηθούν μέτρα προστασίας, όπως ο απλός συναγερμός ή μέτρα προστασίας από βίαιη εισβολή με τεχνικά μέσα. Αυτές οι απαιτήσεις άρχισαν να υλοποιούνται το φθινόπωρο, αλλά δεν μπορούν όλες οι κοινότητες να καλύπτουν αυτές τις δαπάνες
Μέχρι στιγμής οι περισσότερες ενορίες έχουν υιοθετήσει πιο ήπιες λύσεις, μη βάζοντας φύλαξη, αλλά τοποθετώντας τον συναγερμό, έχοντας το λόγο και την πειθώ ως βασικό όπλο.
Η σφαγή στο ναό του Αγίου Νικολάου έδειξε ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν, και οι ιερείς καλούν το κράτος να εστιάσει την προσοχή του στο πρόβλημα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων