24/06/2022 24/06/2022 Ο Εκδοτικός Οίκος του Πατριαρχείου Μόσχας εξέδωσε το βιβλίο «Λόγος προς έναν σύγχρονο: Από τις συνομιλίες του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας». Το βιβλίο αναφέρεται στις διδασκαλίες/διδαχές του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας (1928-2019), ο οποίος έκανε αποστολική διακονία σε Καναδά και Βόρεια Αμερική, ιδρύοντας περίπου είκοσι μοναστήρια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην προσευχή, ενώ το...
24 Ιουνίου, 2022 - 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2022 - 17:53

Βιβλίο του Πατριαρχείου Μόσχας για τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας

Διαδώστε:
Βιβλίο του Πατριαρχείου Μόσχας για τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας

Ο Εκδοτικός Οίκος του Πατριαρχείου Μόσχας εξέδωσε το βιβλίο «Λόγος προς έναν σύγχρονο: Από τις συνομιλίες του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας».

Το βιβλίο αναφέρεται στις διδασκαλίες/διδαχές του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας (1928-2019), ο οποίος έκανε αποστολική διακονία σε Καναδά και Βόρεια Αμερική, ιδρύοντας περίπου είκοσι μοναστήρια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην προσευχή, ενώ το δεύτερο στην υπακοή, που είναι τόσο απαραίτητη για την αληθινή πνευματική ζωή και τη νίκη επί των παθών. «Οι μέθοδοι προσευχής που περιγράφονται εδώ απαιτούν έναν έμπειρο πνευματικό ηγέτη», αναφέρεται στο σημείωμα του εκδοτικού οίκου, όπου υπάρχουν και στοιχεία από τον βίο του μακαριστού γέροντα, που αναβίωσε την ορθοδοξία στις ΗΠΑ:

«Ο Γέροντας Εφραίμ από την Αριζόνα (κατά κόσμον Ιωάννης Μωραΐτης) γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1928 στον Βόλο, στην Ελλάδα. Ως έφηβος, επέζησε από την αναταραχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Όταν ήταν 19 ετών, κινούμενος από την αγάπη του στον Θεό και την επιθυμία του να αφιερώσει την ζωή του στην άσκηση για χάρη του Χριστού, πήγε στο Άγιο Όρος, όπου τον υποδέχθηκαν στην κοινότητα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. Για 12 χρόνια ο μοναχός Εφραίμ εργάστηκε δίπλα σε αυτόν τον μεγάλο άγιο και μετά τον θάνατό του ίδρυσε μια μικρή αδελφότητα. Σύντομα, ο Ιερομόναχος Εφραίμ προσκλήθηκε να ηγηθεί της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, όπου πραγματοποίησε ομιλίες για την πνευματική ζωή, αποσπάσματα εκ των οποίων  περιέχονται σε αυτό το βιβλίο.

Στα κηρύγματά του, ο γέροντας έδωσε έμφαση στην προσευχή και την υπακοή, ως τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια αληθινά πνευματική ζωή και νίκη επί των παθών. Μετά από αρκετά χρόνια ηγουμενίας  στη Μονή Φιλοθέου, η Θεία Πρόνοια κάλεσε τον π. Εφραίμ σε αποστολική διακονία σε Καναδά και ΗΠΑ, όπου ο ασκητής ίδρυσε περίπου είκοσι μοναστήρια. Οι προσευχές και οι πατρικές συμβουλές του γέροντα ενίσχυσαν και στήριξαν τεράστιο πλήθος κόσμου μέχρι την οσιακή κοίμησή του στις 7 Δεκεμβρίου 2019. Η δημοσίευση ομιλιών για την προσευχή και την υπακοή αποτελεί συνέχεια του κηρύγματος του π. Εφραίμ, που καλεί σε κάθαρση της καρδιάς από τα πάθη και στην επίτευξη της τελειότητας της αγάπης».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων